• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Türk Pediatri Kongresi KKTC'de başladı

Türk Pediatri Kongresi KKTC'de başladı
47. Türk Pediatri Kongresi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun himayesinde, Kıbrıs Türk Pediatri Derneği'nin ev sahipliğinde ve Türk Pediatri Kurumu'nun organizasyonunda başladı.

Kaya Artemis Otel'de dün başlayan ve 4 gün sürecek kongreye, Türkiye ve diğer ülkelerden bin 500'e yakın pediatri uzmanı hekim ve öğretim üyesi katılıyor. Ana teması "engelli çocukların tıbbi bakımı ve topluma kazandırılmaları" olan kongrenin oturumlarında pediatri alanındaki son yenilikler, gelişmeler ve tartışmalı konularla ilgili Türk ve yabancı bilim insanları sunum gerçekleştiriyor. Kongrede ayrıca 100'e yakın Türk ve uluslararası ilaç, tıbbi malzeme ve bebek beslenmesi firmaları da stantlar açarak ürünlerinin tanıtımını yapıyor.

CUMHURBAŞKANI KONGREDE KATILIMCILARI KIBRIS MESELESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Kongrenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, katılımcılara Kıbrıs sorunu ve müzakereler hakkında bilgi verdi. Eroğlu, kendisi için çok avantajlı olan Annan Planı'nı dahi reddeden Rum tarafını tatmin etmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Annan Planı'nın Kıbrıs Türk halkının hayrına bir plan olmadığını, Rum tarafı için birçok avantajlar içerdiğini, buna rağmen Rum tarafının planı reddettiğini kaydeden Eroğlu, "Rum tarafını tatmin için değil, kendi halkımın menfaatlerini koruyacak bir anlaşma için müzakereleri sürdürüyorum" dedi.

Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa, geçmişte yaşananların ve gerçeklerin dikkate alınacağını ifade eden Eroğlu, "Ortaklık olacaksa yeni bir ortaklık olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs davasının Türkiye ve KKTC'nin ortak milli davası olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının ulusal davaların uzun soluklu mücadele sonucunda kazanılacağının bilincinde mücadelesini sabırla sürdürdüğünü ifade etti. Geçmişte Kıbrıs Türk halkının yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Eroğlu, bugünün dünden çok daha iyi olduğunu, tek sıkıntının ambargolar olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının adadaki uzun mücadelesinde Türklüğünden ödün vermediğini vurgulayan Eroğlu, "Türklüğünü 300 yıl boyunca korumuşsa Türklüğünün tartışması dahi olamaz" dedi.

Bazı çevrelerin küçük olayları bahane ederek, "Kıbrıslı Türkler bizi sevmez" gibi söylemlerde bulunduklarını belirten Eroğlu, "'Türkiye benim anavatanımdır' diyen bir halkın Türkiye'yi sevmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Türkiyeli demekle Kıbrıslı Türk demek arasında bir fark yoktur" ifadelerini kullandı.

"BU TÜR KONGRELER KKTC İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer de, Türk Pediatri Kurumu ile Kıbrıs Türk Pediatri Derneği tarafından düzenlenen kongrenin KKTC için çok önemli, yararlı ve ihtiyaç olduğunu belirtti. Bozer, kongrenin KKTC-Türkiye ilişkilerinin daha sağlıklı bir zeminde ilerlemesi yanında bilime ve turizme ciddi katkılar sağlayacağını kaydederek, "Ambargolar nedeniyle bu tür organizasyonlara siyaseten de çok şiddetli ihtiyacımız var" dedi.

Kıbrıs Türk halkının yaşamın her alanında ambargolarla karşı karşıya olduğunu belirten Bozer, 80 milyon nüfuslu Türkiye'nin ve seçkin meslek gurubu hekimlerin verdiği desteğin KKTC için çok önemli olduğunu kaydetti. Dünyanın adalet terazisinin doğru çalışmadığını belirten Bozer, Kıbrıs Türk halkının da dünyanın adaletine pek güvenmediğini, tek güvencesinin Türkiye olduğunu kaydetti. Bozer, "Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü oluruz" dedi.

Bozer, Kıbrıs Türk halkının adada vatan ve Türklük adına mücadelesini sürdürdüğünü, bunların Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştiğini vurgulayarak, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkileri bozmak isteyenlere fırsat verilmeyeceğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver de, kendi topraklarına davetli konuşmacı olarak çağrılmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kıbrıs Türk halkının adada 500 yıllık bir geçmişi ve kendine özgü toplum yapısı olduğunu söyleyen Enver, Kıbrıs Türk halkını "başkaymış" gibi gösterenlerin bu gerçekleri dikkate alarak değerlendirme yapması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Pediatri Derneği Başkanı Dr. Cemal Mert de, kongrenin KKTC halkı ve hekimleri için anlamının büyük olduğunu söyledi. Mert, Kıbrıs Türkü'nün izolasyonlar altında olması nedeniyle organizasyonun KKTC'de düzenlenmiş olmasının bilim, siyaset ve ekonomi açısından ülkeye büyük açılım sağlayacağını ifade etti. Mert, Kıbrıslı Türk hekimler olarak dünyadaki tıp alanındaki gelişmeleri yakından izlemek ve ülkede uygulamak için büyük çaba gösterdiklerini, sağlık alanında önemli gelişme sağlandığını söyledi.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş da, 1930 yılında kurulan kurumun 81 yılda 47 kongre düzenlediğini anlattı ve KKTC'de kongre yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof. Çokuğraş, kongreye KKTC devlet büyüklerinin destekleri ve manevi himayelerinin kendilerini onurlandırdığını da belirtti. Çokuğraş multidisipliner Türkiye-KKTC Tıp Günleri'ni de yakın zamanda KKTC'de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2480 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim