• BIST 9790.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Türk profesör eğitim için gitti, ders verip döndü

Türk profesör eğitim için gitti, ders verip döndü
Prof. Dr. Mustafa Yüksel, akciğer nakli öğrenmek için gittiği Viyana Üniversitesi’nde Nuss yöntemini öğretti.Göğüste çukurlaşma şeklinde ortaya çıkan ve halk arasında kunduracı göğsü olarak bilinen ...

Prof. Dr. Mustafa Yüksel, akciğer nakli öğrenmek için gittiği Viyana Üniversitesi’nde Nuss yöntemini öğretti.

TIPTA VİYANA KUŞATMASI

Göğüste çukurlaşma şeklinde ortaya çıkan ve halk arasında kunduracı göğsü olarak bilinen hastalığın tedavisinde kapalı cerrahi yöntemi olan Nuss tekniğini de Türkiye’de ilk kez uygulayan Prof. Dr. Yüksel, aynı yöntemi eğitim almak için gittiği Viyana Üniversitesi’ndeki meslektaşlarına öğretti. 18 yaşında bir hastayı açık ameliyat olmaktan kurtarıp kapalı teknikle ameliyat eden Prof. Dr. Yüksel, Güney Afrika ve Rusya’dan sonra bu kez de Avrupalı cerrahların gönlünü fethetti. Geçtiğimiz aylarda anne ve babasından alınan akciğer loblarıyla hayata tutunan Tuğçe Başar’ın ameliyat olduğu Viyana Üniversitesi’ne akciğer nakli eğitimi almaya giden Prof. Dr. Mustafa Yüksel, oradaki meslektaşlarının nakil ameliyatına girmeden önce bir tane de kunduracı göğsü yani pektus hastası olduğundan bahsettiklerini anlattı. Prof. Dr. Yüksel, “Bana, ‘Bu ameliyatı sen yapar mısın? Biz açık teknik uygulayacaktık ama sen kapalı tekniği çok iyi yapan isimlerden birisin, biz de öğrenmek istiyoruz’ dediler. Ben de 18 yaşında ve biraz da zor bir vaka olan hastanın ameliyatına girdim. Kapalı yöntemle hastayı tedavi ettik ve Viyanalı meslektaşlarım bundan çok memnun oldu. Haziran ayında Marmara’da bu konuda bir de kurs düzenleyeceğiz. Şimdiden dünyanın her yerinden başvuru alıyoruz. Artık Türk cerrahlar dünyaya yeni şeyler öğretiyor” diye konuşuyor.

Uzun işlem 20 dakikaya indi

Prof. Dr. Yüksel, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Pektus ameliyatına Dr. Lang Georg ile birlikte girdik. Nuss tekniğinin tüm inceliklerini paylaştım.” Göğüs kafesinde çökme, çukurlaşma şeklinde kendini gösteren ‘pektus deformitesi’ doğuştan ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Tek tedavisinin ameliyat olduğu hastalık, kalbe baskı yaptığı için ciddi sorunlara da yol açabiliyor. Eskiden 4-5 saatlik büyük bir operasyonla tedavi edilebilen sorun ilk kez ABD’de uygulanan Nuss tekniği sayesinde 20 dakikalık bir operasyonla düzeltiliyor.

ÖZLEM YURTÇU

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3251 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim