• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Kapsamında Verilen Sağlık Raporları hakkında genelge (2016-15)

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Kapsamında Verilen Sağlık Raporları hakkında genelge (2016-15)
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Kapsamında Verilen Sağlık Raporları hakkında 2016-15 sayılı Genelge yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğ  

Sayı: 23642684/-010.99-E.99-1464
Konu: Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği
          
Yönetmeliği Kapsamında Verilen Sağlık Raporları

GENELGE
2016/15

İlgi: a) Sağlık Raporlarının Düzenlenmesi Hakkında 2014/29 sayılı (26.09 2014 tarihli ve 5409.875 sayılı) Genelge.
         b) 1111 Sayılı Askerlik Kanunu.
        c) Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği.
        ç) 31 Mayıs 2013 tarih ve 28663 sayılı Resmi Gazetemde yayımlanan 2013/4762 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı.

Bilindiği üzere 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Askeri Hastaneler Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. Askeri hastaneler Bakanlığımıza devredilmeden önce Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, öğrencileri ve bunların adayları ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince askerlik yükümlülüğü bulunan vatandaşların görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla askeri hastaneler tarafından muayene ve sağlık raporu işlemleri yürütülmekteydi.

1) Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, öğrencileri ve bunların adayları ile askerlik yükümlülerinin görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla yapılacak muayene ve düzenlenecek sağlık raporları İlgi (c)'de kayıtlı "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" yer alan usul ve esaslara göre düzenlenecektir.

2) 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Askeri Hastaneler Bakanlığımıza devredilmiş olup sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla askeri hastaneler tarafından düzenlenen sağlık raporları devir sonrasında Bakanlığımızca yayımlanmış Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşları listesinde yer alan Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenecektir. Ancak uçucu sağlık raporları ile dalgıç sınıfı sağlık raporları sadece Ek-1 Uçucu ve Dalgıç Sınıfı Raporları Vermeye Yetkili Hastaneler Listesi'nde yer alan hastaneler tarafından düzenlenecektir.

3) 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 14. Maddesi "....Aile hekimi, resmi sivil sağlık kuruluşu veya asker hastanelerinde bu madde kapsamında yapılacak sağlık muayenelerinden herhangi bir ücret veya katkı payı alınmaz", hükmü gereğince yapılan muayene ve düzenlenen raporlar hakkında askerlik yükümlülerinden herhangi bir ücret ve katkı payı talep edilmeyecektir.

4) 31 Mayıs 2013 tarih ve 28663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/4762 sayılı Bakanlar Kurulu Karan "MADDE 55 - Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarına alınacak askeri öğrenci adayları, ilk defa işe başlayacak olan muvazzaf ve sözleşmeli subay/astsubay adayları, uzman jandarma ve uzman erbaş adayları ve sözleşmeli er/erbaş adaylarından istenilecek sağlık kurulu raporları için asker hastanelerinde verilen sağlık hizmetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü eğitim kurumlarına alınacak öğrenci adayları ve ilk defa işe başlayacak olan Emniyet Hizmetleri Sınıfı adaylarından istenilecek sağlık kurulu raporları için Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucularında verilen sağlık hizmetlerinden ücret alınmaz." hükmü uyarınca düzenlenecek raporlardan ücret tahsil edilmeyecektir.

5) Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, öğrencileri ve bunların adayları ile askerlik yükümlülerinin muayene ve görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla yapılan başvurular ilgi (c)"de kayıtlı "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" yer alan usul ve esaslara göre yapılmaya devam edilecektir.

6) Sağlık raporları için yapılan başvurularda kimlik tespitine azami özen gösterilecek, sağlık raporu için ilk başvuruda sağlık kurulu sekretaryası tarafından kişinin bilgisayara entegre kamera yardımıyla fotoğrafı çekilecek ve HBYS'ne aktarılacaktır. HBYS üzerinden başvuran kişilerin muayene, numune verme ve radyolojik görüntüleme aşamalarında sistemde yer alan dijital fotoğraf sayesinde karşılaştırılması sağlanacaktır.

7) Bu amaçla düzenlenecek sağlık raporlarında EK-2 Sağlık Kurul Raporu (Türk Silahlı Kuvvetleri) ve EK-3 Sağlık Muayene Fişi kullanılacaktır.

8) Sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporlarının bir sureti kişilere elden imza karşılığı verilecek olup bir nüshası da sevk eden makama resmi yazı ekinde gönderilecektir.

9) Raporlara itirazlar ve hakem hastane tayinleri Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ile ilgi (b)'de kayıtlı genelge hükümlerine göre yapılacaktır.

Bilgilerini ve keyfiyetin ilgililere tebliği ile sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla düzenlenecek sağlık raporları ilgili genelgeler ve mevzuatta belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenmesi hususunda;

Gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ
Bakan a.
Müsteşar

 

EK: EK-1 Uçucu ve Dalgıç Raporları Vermeye Yetkili Hastaneler Listesi
       EK-2 Sağlık Kurul Raporu (Türk Silahlı Kuvvetleri)
       EK-3 Sağlık Muayene Fişi

DAĞITIM:
Gereği:
81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığına
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına
Millî Savunma Bakanlığına
İçişleri Bakanlığına

Genelgenin aslı ve ekleri için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13477 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim