• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Türk şirketi Caretta karekod yazılımı üretti, Fransa ve ABD, sistemi anında satın aldı

Türk şirketi Caretta karekod yazılımı üretti, Fransa ve ABD, sistemi anında satın aldı
Türk şirketi Caretta, örneği bulunmayan bir yazılıma imza attı. Üretilen her ilacı yer ve zaman olarak saniyelik verilerle izleyen yazılım, milyonlarca liralık yolsuzluğu kesti. Fransa ve ABD, sistemi anında satın aldı.

Türkiye'nin ilaç takibi üzerine gerçekleştirdiği sağlık reformları Türk yazılım şirketlerini devler ligine taşımaya başladı. Bu alanda son örneklerden biri Caretta yazılım'dan geldi. İlaç takip üzerine dünyada benzeri bulunmayan bir sistem geliştiren firma kısa sürede dünya devlerinin ilgi odağı oldu. Novartis, Pfizer, GSK, İbrahim Ethem Ulagay, Nobel, Sanofi, Avantis ve Merck gibi markaların kullanmaya başladığı yazılım, ilacın üretim aşamasından kullanıcıya kadar giden süreçte takibini sağlıyor. Sağlık Bakanlığı'na gereken noktalarda bildirim yaparak sahte ilaç ve kaçakları önlüyor, kupür yolsuzluğunun önüne geçiyor ve devletin 1-2 milyar dolar daha fazla kazancının olmasını sağlıyor. Dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanan Amerika ve Fransa'ya da ihraç edilecek olan Karekod İlaç Takip sistemi'ni hazırlayan Caretta yazılım, ilaç takip çarkının önemli dişlilerinden biri olmayı başardı.

YOLSUZLUKLAR ENGELLENDİ

Sistem karekodlu ilaç kutularının üretiminden sevkıyatına kadar tüm hareketlerini takip etmeyi sağlıyor ve Sağlık Bakanlığı'na bildirim yapıyor. İlaç üretiminde herhangi bir seride hata çıkması ya da son kullanma tarihi geçen ilaçların satılması sistem tarafından engelleniyor. Sistem kupür yolsuzluğunun da önüne geçilmesini sağlıyor. Karekod sisteminin içinde 2 bin 335 karaktere kadar bilgi saklanabiliyor.

Dünyada örneği yok
Caretta Genel Müdürü Selçuk Kumbasar, Türkiye'nin sağlık alanında dünyada örneği olmayan bir yapıya geçtiğini belirtiyor. "Dolayısıyla Türk yazılım firmaları dünya genelinde sistem belirleyicisi oldu" diyen Kumbasar, "Şu an ABD, Fransa ve Almanya'da bile ilaç takibi ve hastaya ulaşımı bu kadar kayıt altında ve kolay gerçekleşmiyor. Türkiye bu alanda dünyanın ilgi odağı oldu. Denenmemiş bir alanda kendi başarı hikâyesini yazdı. Bugün dünyada ilaç yazılımı üzerine gerçekleşen tüm gelişmeleri Türk firmaları belirliyor. Çünkü bu alanda bizim kadar uzman başka bir ülke yok. Bu yüzden başta ABD ve Fransa olmak üzere birçok ülke yazılımlarımızın peşine düştü" şeklinde konuşuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3789 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim