• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Türkçe bilmeyen yatalak hasta muayene edilmedi!

Türkçe bilmeyen yatalak hasta muayene edilmedi!
Sağlık raporu almak için Tarsus Devlet Hastanesi'ne giden ve yüzde 68 engelli olan 78 yaşındaki Alzheimer hastası Hediye Cengiz, Türkçe bilmediği için göz doktoru tarafından "iletişim kuramıyorum" gerekçesiyle muayene edilmedi.

Sağlık raporu almak için Tarsus Devlet Hastanesi'ne giden ve yüzde 68 engelli olan 78 yaşındaki Alzheimer hastası Hediye Cengiz, Türkçe bilmediği için göz doktoru tarafından "iletişim kuramıyorum" gerekçesiyle muayene edilmedi. Cengiz ailesi duruma tepki gösterirken, SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat, kamu kurumlarında eşit nitelikli ve anadilde sağlık hizmetinin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de tekçi politikalara son verildiği iddia edilse de anadilini konuşan insanlar kamusal hizmetlerden yararlanamıyor. Bunlardan biri de Siirt'ten göç ederek Tarsus ilçesinde yaşayan 78 yaşındaki görme ve işitme engelli ve Alzheimer hastası yüzde 68 engelli raporlu Hediye Cengiz. Tabelasında "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" yazısının bulunduğu Tarsus Devlet Hastanesi'nde Türkçe bilmediği için doktor tarafından muayene edilmeyen Hediye Cengiz ve bu olaya tanıklık eden oğlu Mehmet Şirin Cengiz yaşadıklarını anlattı.

'Bu yaştan sonra nasıl Türkçe öğreneceğim'

Türkçe bilmediği için muayene edilmeyen Hediye Cengiz, kendisine rapor vermeyen doktora tepki göstererek, şunları söyledi: "Ben Kürdüm, Türkçe bilmiyorum. 80 yaşına gelmişim, el ayaktan düşmüşüm. Ben Türkçeyi doğduğumdan beri bilmiyorum, bu yaştan sonra mı Türkçe konuşmayı öğreneceğim. Yaşlıyım, doktor benim Türkçeyi bilip bilmediğimi değil, yaşadığım sağlık sorunlarını sorup, bana yardım etmesi gerekir. Çocuklarım beni bu haliyle her gün hastane kapılarında doktor doktor gezdiremez ki."

Hem muayene etmedi üstüne de nedeni soran oğlunu kovdu!

Cengiz'in oğlu Mehmet Şirin Cengiz ise, yaşlı, hasta ve yatalak olan annesi için sağlık raporu almak için Tarsus Devlet Hastanesi'ne başvurduklarını belirterek, yaşananları şu cümlelerle anlattı: "Anneme rapor almak için 3 Aralık'ta Tarsus Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'na başvurdum. Muayene için annem ile birlikte kuruldaki bütün doktorlar muayene ettikten sonra göz polikliniğine bakan uzman göz doktoru Erdem Dinç'in yanına gittik. Doktor anneme bir şeyler sordu. Ben de bu sırada doktora, 'annem Türkçe bilmiyor. Ben yardımcı olayım' dedikten sonra, doktor annemi muayene etmeden rapora okuyamadığım yazı yazdı. Muayeden iki gün sonra Sağlık Kurulu'na gittiğimde, kuruldaki bir doktor bana göz doktorunun raporu yeniden görmesi gerektiğini söyledi. O gün göz doktoru Erdem Dinç yerinde olmadığı için ertesi hafta yanına gittim. Doktora 'rapora yazı yazmışsınız, ben anlayamadım. Beni tekrar size yönlendirdiler' dedim. Doktor da bana 'ben bu hastayla iletişim kuramıyorum' dedi. Ben de doktora 'iletişim kuramama nedeniz ne. Annemin Türkçe bilmemesi mi?' diye sordum. Bana 'Evet dil konusunda iletişim kuramıyorum' dedi. Ben de ona dedim ki, 'Benim annemin yaşadığı sağlık sorununu anlatabilirim en azından ya da bunun için ne yapmak gerekiyor' diye sordum. Doktor da 'Ben iletişim kuramıyorum dışarı çık' dedi."

'Annem yatalak ve hasta haliyle muayene edilmedi'

Doktorun odasından ayrıldıktan sonra hastane başhekiminin yanına giderek yaşadıklarını anlattığını ifade eden Cengiz, "Başhekim bana bir şey yapamayacağını söyledi. Ben de bunu basına yansıtacağımı söyleyince bana, 'anneni Mersin'e sevk ederim' dedi. Mersin'de doktorların çoğu da Kürtçe bilmiyor. Oraya gidince sorun çözülecek mi? Ardından hastanedeki hasta hakları birimine giderek, doktoru şikayet ettim. Ardından Sağlık Bakanlığı'nı telefonla arayarak doktoru şikayet ettim. Annem 2010 yılında yüzde 68 engelli raporu aldı. Heyette yer alan hiç bir doktor sorun çıkarmadan annemi muayene etti" diye belirtti. Devletin okullarda ve üniversitelerde kısmen de olsa Kürtçe eğitim vermeye başladığını, Kütçe yayın yapan televizyon kanalı kurduğunu ancak devletin hastanesinde Türkçe bilmeyen insanların muayene olmadığına dikkat çeken Cengiz, "Annem Türkçe bilmediği için yatalak ve hasta haliyle muayene edilmedi. Bu bir insanlık ayıbıdır. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Devlet yetkilerine sesleniyorum. Bu ayıba bir an önce son versinler" çağrısında bulundu.

İletişim kuramıyorum notu

Söz konusu sağlık raporunun üzerinde de göz doktorunun "iletişim kuramıyorum" diye not düştüğü görülüyor.

'Anadilde kamu hizmeti olmazsa olmazımızdır'

Konuyla ilgili konuşan SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat, Kürtçe bilmeyen Hediye Cengiz'i muayene edilmemesinin sağlık hakkına yönelik bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Bu ülkede yaşayan halkların dilleri kabul edilmediği için bu sıkıntılar yaşanmaktadır. SES olarak kamu kurumlarında ulaşılabilir, eşit, nitelikli ve anadilde kamusal hizmet talebimiz var. Bu bizim olmazsa olmazdır. Bu ülkede yaşayan insanlara gerçek anlamda hizmet verilmesi isteniyorsa, anadilde kamusal hizmet verilmelidir. Hipokrat yeminini burada hatırlatmak gerekir. Hekim dili, ırkı, cinsiyeti, rengi ne olursa olsun hiç bir ayrım yapmadan ihtiyacı olan insanlara sağlık hizmeti vermelidir. Bazı hekimlerin bu yemine sadık kalmaması kabul edilebilir bir şey değildir. Bu yanlıştan bir an önce dönelmeli" diye konuştu.

Görüşmek istemedi

Türkçe bilmediği için muayene edilmeyen Hediye Cengiz'in durumuna ilişkin görüşmek istediğimiz Tarsus Devlet Hastanesi Başhekimi Ali Biçer ise, konuyla ilgili açıklama yapmalarının "yasak" olduğunu ileri sürerek, görüşme talebimizi kabul etmedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4885 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim