• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye 5 adımda büyüyecek

Türkiye 5 adımda büyüyecek
Hükümet programında, para politikası ile büyüme ve istihdam dengesi gözetildi, mali disiplinin süreceği mesajı verildi. Başbakan, "Makro istikrarla birlikte mikro reformlar ve dönüşüme odaklanacağız" dedi.

Hazal Ateş

Hükümet, 2023 Vizyonu ile hazırlanan programı; büyüme stratejisi, makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi ve kurumsal kalitenin iyileştirilmesi şeklinde 5 temel eksen üzerine kurdu. 

► MALİ DİSİPLİN SÜRECEK: 
Mali disiplinden taviz yok. Kamu harcamalarında verimlilik artışıyla kamu faiz dışı harcama büyüklüğü belirli bir seviyede tutulacak. 


 PARA POLİTİKASI-BÜYÜME:
Para politikası, finansal ve fiyat istikranı sağlamak amacıyla ve çelişmemek kaydıyla uygulanacak. Büyüme/istihdam politikalarını destekleyecek. Makro istikrarla birlikte mikro reformlara ve sektörel dönüşümlere odaklanılacak. Cari açığın kalıcı çözümüne yönelik politika ve önlemler hayata geçirilecek. 

 GIDA KOMİTESİNE DÜZEN: 
Gıda komitesi yeniden yapılandırılarak, tüketici fiyatları üzerinde önemli etkiye sahip gıda fiyatlarını yukarı çeken yapısal nedenleri analiz eden, araç geliştiren komiteye dönüştürülecek. 


İHRACAT VE TEKNOLOJİ: 
İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'e çıkarılacak. İhracat kalitesi artırılarak, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payı yüzde 40'a yükseltilecek. Yüksek teknolojiye dayalı ihracatı destekleyecek vergi teşvikleri getirilecek. 


 KAMUDA ARAÇ İSRAFI BİTİYOR: 
Kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelik ve etkinliğin sağlanmasına yönelik tedbirler alınacak. Kamuda hizmet binası ediniminde uyulacak yöntem, kriter, usul ve esasları belirlenecek. 


 BSMV İSTİSNASI: 
Dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılacak. Yatırım ve üretim üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve mükerrerliklerin önlenmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu gözden geçirilecek. İmalat sanayi makina teçhizat yatırımlarının finansmanına BSMV istisnası getirilecek. 


 GÜBREDE KDV KALKIYOR: 
Yem ve gübrede KDV kalkacak. Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları birleşecek. Yeni Gelir Vergisi kanunu çıkacak. Özelleştirme uygulamalarına devam ederken, diğer taraftan kamunun işletmeci olduğu alanlarda etkinliği artırılacak. 


 BES'E OTOMATİK KATILIM: 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 'otomatik katılım sistemi' pilot çalışması yapılacak. Hayat sigortaları ve uzun süreli özel sağlık sigortaları geliştirilecek. 


 FAİZSİZ FİNANSA MEKANİZMA: 
Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulacak. Borsa İstanbul ortak vergi merkezi kurumsallaştırılacak. 

KONUTA KAZANÇ VERGİSİ


 DEĞER ARTIŞI: 
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetleri, sosyal ve ekonomik amaçları dikkate alınarak gözden geçirilecek. 

YATIRIMLAR TAM GAZ SÜRECEK


 ANAHTAR TESLİMİ: 
Emek yoğun sektörlerde yatırımcılar isterse sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılacak. 


 ENERJİ YATIRIMI: 
Üçüncü nükleer santralin yapımına başlanacak. TANAP yaşama geçirilecek. Bölünmüş yol uzunluğu 30 bin km'ye çıkarılacak. Milli Bölgesel uçak yapımı başlayacak. Türkiye Uzay Ajansı ve Patent Borsası kurulacak. 2019 yılına kadar 15 uçak yapılacak. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4210 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim