• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Türkiye, Afganistan'a tıp fakültesi ve sağlık bilimleri fakültesi açacak

Türkiye, Afganistan'a tıp fakültesi ve sağlık bilimleri fakültesi açacak
Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eker: "Afganistan'daki sağlık alanındaki eksiklikleri gidermek için tıp fakültesi, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu, sağlık bilimleri fakültesi açmayı planlıyoruz."

MEZAR-I ŞERİF (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'da pek çok alanda yardım faaliyetlerinde bulunan Türkiye, sağlık alanında yeni projeler hayata geçirmeyi planlıyor.

Bu amaçla Türkiye'den Afganistan'a gelen Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Hasan Hüseyin Eker ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Giray Ankara, sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek saha çalışması yaptı.

Doç. Dr. Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaşın Afganistan'daki sağlık sektörünü derinden etkilediğini gördüklerini, bu nedenle sağlık alanına yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak Afganistan'da sağlık alanında nasıl yardımlar yapabileceklerini yerinde incelemek ve durum tespiti yapmak için geldiklerini ifade eden Eker, üniversitenin halihazırda Somali, Sudan ve Filipinler'de sağlık faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

- Afganistan'a sağlık yatırımları

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin Afganistan'da tıp fakültesi, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu, sağlık bilimleri fakültesi açmayı planladığını dile getiren Eker, ''Afganistan'daki sağlık alanında faaliyet gösteren sağlık kurumlarıyla iş birliği yaparak kapasite geliştirme eğitimleri düzenlemeyi hedefliyoruz.'' dedi.

Eker, Türkiye'nin Sağlık Dönüşüm Programı ile edindiği tecrübeleri Afganistan'a aktarmak ve böylece ülkedeki halk sağlığını iyileştirmek istediklerini vurgulayarak, Türkiye olarak Afganistan halkının yanında olmaya devam edeceklerini aktardı.

- Afganistan-Türkiye dostluğu

Türkiye ile Afganistan arasında köklü dostane ilişkilerin olduğu değerlendirmesinde bulunan Eker, tarihten gelen Türk-Afgan dostluğunun günümüzde en üst seviyede seyretmesinden dolayı, Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla Afganistan'ın yeniden imarı, halkın barış ve huzur içerisinde hayatını devam ettirmesi için yüzlerce projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Eker, Türkiye'nin Afganistan'daki tüm kesimleri kucaklayan dostane yaklaşımının Afgan tarihinin bahse konu sıkıntılı yıllarında da değişmeden sürdüğünü anlattı.

''Kurtuluş savaşında Afganistan halkı Türk halkına yardım etmiştir.'' diyen Eker, şimdi de Türkiye'nin Afgan halkına yardım ettiğini ve bu yardımların bundan sonra da süreceğini sözlerine ekledi.

Başkent Kabil'in Cemal Mine bölgesinde yer alan Aliabad'da daha önce Afgan yönetimi tarafından temelleri atılan ancak imkansızlıklar nedeniyle inşaatı yarım kalan hastane 2001 yılında Türkiye'nin desteğiyle Atatürk Çocuk Hastanesi adıyla tamamlandı.

Daha sonra 2003-2004 yıllarında Cüzcan, Tahar ve Faryab vilayetlerinde hastane ve sağlık merkezleri TİKA aracılığıyla inşa edildi.

Bu hastanelerde çalışan Afgan doktorlar ve diğer sağlık personelinin maaşları ve hastane masrafları halen TİKA tarafından karşılanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim