• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye 'aşı' ihraç edecek

Türkiye 'aşı' ihraç edecek
Ankara Üniversitesi, Türk İlaç ve Serum Sanayi ile Ar-Ge ve işbirliği protokolü imzaladı. Türkiye için kritik öneme sahip protokol kapsamında Hepatit B, difteri, tetanoz, kızamık ve BCG gibi ithal edilen çok sayıda farklı aşıda yerli üretime geçilecek. Di

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Türk İlaç ve Serum Sanayi, aşıların araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi için bir araya geldi. Rektörlükte gerçekleşen törende Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş ve Türk İlaç ve Serum Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal bu anlamda önemli bir işbirliği protokolüne imza attı. Protokol ile aşıda klinik öncesi ve klinik çalışmalarından ürüne ulaşılmasına kadar, tüm süreçlerde işbirliği yapılacak.

AKADEMİK DESTEĞE İHTİYAÇ

Türk İlaç ve Serum Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal, son beş yıldır aşı sektörüne hizmet verdiklerini, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu ile birlikte aşı tedariki ve zinciri konusunda çalıştıklarını belirtti. Battal, yaptıkları yatırımlar konusunda öğretim üyelerinin desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

REKTÖR: TÜRKİYE'YE KATMA DEĞER

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş de, ülkemizin sağlık sektöründe yaklaşık yüzde 80 ürünü ithal ettiğini ve bunun karşılığında yurt dışına büyük para ödendiğini vurgulayarak "Oysa bunlardan ne kadarını biz üretebilirsek, hem madde hem de işgücü bağlamında ülkemize o kadar katma değer yaratacağız" dedi.

BİRLİKTE HAREKET

Ankara Üniversitesi'nin özel sektörle işbirliği yaptığı alanlar içinde enerji, su, gıda, sağlık ve sağlık ürünlerinin bulunduğunu anlatan Rektör Erkan İbiş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sorunlarda sadece üniversitelerin, özel sektörün, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının sorumluluğu yoktur. Burada topyekün, kamu kuruluşları, üniversiteler, özel kuruluşlar ve firmalar hepsi birlikte hareket etmek durumundadır."

Türkiye'de, aşı üretilmesi ve hazırlanmasıyla ilgili önemli teşvikler verildiğini hatırlatan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Maksut Coşkun da "Fakültemizin üstün taraflarıyla, ilaç sanayimizin üstün taraflarını bir araya getirerek çok başarılı olacağını düşündüğümüz çalışmalar içine girdik" ifadesini kullandı.

LABORATUVAR KURULACAK

Protokol kapsamında, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde aşı araştırma-geliştirme laboratuvarı kurularak yapılan çalışmalar ulusal ve uluslararası ortamlarda tanıtılacak. Bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı etkinlikler düzenlenecek. Eczacılık öğrencileri aşı araştırma ve geliştirme alanında sahada staj yapabilecek.

KRİTİK PROTOKOL

Türkiye için kritik öneme sahip protokol ile Hepatit B, difteri, tetanoz, kızamık ve BCG gibi ithal edilen çok sayıda farklı aşıda yerli üretime geçilecek. Difteri ve tetanoz 8 ülkeye, Hepatit B ise 11 farklı ülkeye ihraç edilecek. Ayrıca, Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi de faaliyetlerde etkin rol oynayacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2841 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim