• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye Büyük Sağlık Meclisi toplanıyor

Türkiye Büyük Sağlık Meclisi toplanıyor
Ankara’da açılışı yapılacak Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’nde, giderek paralı ve niteliksiz hale gelen sağlık hizmetinin bir hak olduğu ...

Ankara’da açılışı yapılacak Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’nde, giderek paralı ve niteliksiz hale gelen sağlık hizmetinin bir hak olduğu hatırlatılacak. Meclise, Türkiye’nin dört bir yanından yoğun katılım bekleniyor.

Tüm vatandaşların davetli olduğu Meclis, 11 Mart 2012 tarihinde Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda açılacak. Sağlık örgütleri, Türkiye’deki tüm siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerini de etkinliğe davet etti. Sağlık Hakkı Meclisi’nin gündemi, Genel Sağlık Sigortası (GSS); sloganı ise: “GSS’ye karşı sağlık hakkı”.

Meclis, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Hemşireler Derneği, Dev Sağlık İş, Türk Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT) gibi birçok derneğin öncülüğünde açılacak. “Sağlık hakkı” için Türkiye’de bu çapta bir katılım ilk kez gerçekleşecek.

‘KATILIN, SAĞLIĞI KONUŞALIM’

TTB, Meclis için,“Katılın; sağlığı konuşalım. Katılın; sağlık hakkımızı savunalım. Katılın; sağlıklı bir dünya yaratalım” çağrısını yapıyor.

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi için hazırlıklar ise sürüyor. Tüm illlerde “İl Sağlık Hakkı Meclisleri” kuruluyor. Bu meclislerin temel amacı ise “sağlık hakkını sahiplenmenin toplumsallaşması”. İl meclisleri, yerelde GSS’den doğan tüm sorunlarla mücadele ederek bunu genel bir mücadele ile buluşturmayı hedefliyor.

‘BİRLEŞMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

Yerellerde tüm sağlık meclislerinin çağrısı ise ortak: “Hizmet üretirken ve sunarken, mesleklerimize, hangi partiye oy verdiğimize, siyasi düşüncemize, inancımıza, etnik kökenimize bakmadan, bizleri yaftalamakta, ayırmakta, mücadelemizin ortaklaşmasına engel olmaktadırlar. Kimi zaman, daha da kötüsü, soruşturmalarla, cezalarla, türlü baskılarla korkutmaya çalışmaktadırlar. Bizlerin buna gelmeyerek, haklarımız ve parçası olduğumuz halkın sağlık hakkı için mücadele etmekten ve birleşmekten başka çaremiz yok.”

‘MÜCADELE PLANINI BELİRLEYECEĞİZ’

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Sağlık Hakkı Meclisi’nin, “sağlığın ticarileştirildiği, sağlık hizmetine katkı ve katılım payı getirildiği, verilen hizmetin ise daraltıldığı sisteme karşı mücadelenin sadece bir parçası” olduğunu ifade etti. İllerdeki sağlık meclislerinin oluşturdukları raporları 9 Mart’ta kendilerine ileteceklerini kaydeden Erdolu, “temelde GSS’ye karşı bir mücadele planı belirleyeceğiz fakat GSS sağlığı tümüyle dönüştüren politikaların bir parçası. Bunun dışında da sağlıkta katkı -katılım payları ve bazı ücretler alınıyor. Biz ise bütünlüklü bir mücadeleyi amaçlıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

--------------------------------------------------------------------------------

BİLALOĞLU: MECLİS’İN GÜNDEMİ GSS OLACAK

TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu Ankara’da, İstanbul’da ve İzmir’de 50’ye yakın kurumun bir araya gelerek çalışma yürüttüklerini; Türkiye’nin çeşitli illerinde mahallelerde de meclisler kurulduğunu anlattı. Bilaloğlu, GSS sürecinin meclislerin esas konusunu oluşturduğuna dikkat çekti. “Bu süre içinde, prim ödeyemediği için insanlar suçlu, mağdur ve muhtaç konumuna düşecekler. Biz ise buna karşı topluma sağlığın bir hak olduğunu hatırlatan bir açılış yapmak istiyoruz” diyen Bilaloğlu, 11 Mart’tan itibaren sorunların çözümünde geçici olarak katkı sunacak bir “GSS Danışma Hattı”nı Nisan ayında kuracakları bilgisini de verdi. Bilaloğlu, 11 Mart’tan sonra illerde sürecin takibini sürdürecek yapılar kurulması için çalışmalar başlatacaklarını da ifade etti.

evrensel.net

Bu haber toplam 2552 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim