• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

'Türkiye hareketsizlikte Avrupa şampiyonu'

'Türkiye hareketsizlikte Avrupa şampiyonu'
Erkeklerde prostat kanseri riskinden daha yüksek bir risk. 50 yaş üstü her 3 kadından 1'i, erkeklerde ise her 5 erkekten 1'i risk altında.

Antalya'da düzenlenen EndoBridge Kongresi'nde Türkiye, Avrupa ve Amerika'dan bilim insanları bir araya gelerek endokrinolojik hastalıkları konuştu. 

Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız Türkiye'nin hareketsizlikte Avrupa şampiyonu olmaya aday olduğunu da açıkladı ve şunları söyledi, 

'Vücudumuzda 206 kemik var bunlar toplamda 9 kg ağırlığında. Ancak adım atarken ayak kemiklerimize kilomuzun 3 katı kadar ağırlık uyguluyoruz. Mesela 70 kilo bir insan ayaklarına 210 kilo kuvvet uyguluyor. 

Osteoporoz konusunda riski olup olmadığını merak edenler için en önemli test anne babasında kırık kemik olup olmadığıdır. Eğer onlar daha önce kemik kırığı yaşadılarsa sizde de olma riski var demektir. Ayrıca eğer daha önce kırık yaşadıysanız tekrar yaşama riski de yüzde 85.' 

KİMLER OSTEOPOROZ RİSKİ ALTINDA?

Sigara
Hareketsizlik
Kilo
D vitamini ve kalsiyum eksikliği
Genetik yatkınlık
Mide ilaçları, proton pompa inhibitörü ilaçlar ve kortizon içeren ilaçlar
Aşırı egzersiz yapan ve kilo kaybı yaşayan genç kadınlar

Ancak kemik kırığı için en büyük risk düşmek. Prof. Dr. Yıldız "Kemikleriniz ne kadar ince olursa olsun, düşmediğiniz zaman kırık olmadan hayatınızda devam edebilirsiniz." diyor. 

D VİTAMİNİN FAZLASI ÖLDÜRÜYOR? 

30 yaşındna itibaren vücudumuz yaptığından daha fazla kemiği kaybetmeye başlıyor bu nedenle kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınmalı. Ancak D vitaminin fazlası da zararlı oluyor. Yüksek D vitamini oranı mortalite yani ölüm oranını da yükseltiyor. Osteoporoz tedavisinin yıllık maliyeti de ayrıca 40 milyar Euro. Bunların yüzde 66'sı akut kırık vakaları, yüzde 29'unu uzun dönem kırık vakaları, yüzde 5'ini de osteoporoz ilaçları oluşturuyor. 

TÜM SAĞLIK HARCAMALARININ YÜZDE 11'İ DİYABET İÇİN HARCANIYOR

Toplantıda diyabet ve kalp damar hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Yıldız, "Diyabetli bireylerde kalp damar hastalıkları hem daha erken hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede 1 diyabetli hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl 1000 kişide 7.8 kişi iken her yıl 1000 diyabetli bireyin 27’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor. Diyabet komplikasyonları için dünyada her yıl 600 milyar dolar harcama yapılıyor ve tüm sağlık harcamalarının yüzde 11'ine tekabül ediyor." dedi. 

İYOT EKSİKLİĞİ TİROİD KANSERİ NEDENİ

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen basına yaptığı konuşmada özellikle tiroid hastalıklarına değindi. Prof. Dr. Gönen, tiroid nodülleri belki de en sık karşılaşılan klinik problemlerden olduğunu, epidemiyolojik çalışmalarda elle yapılan muayene ile kadınların % 5’i, erkeklerin %1’inde görüldüğünü ve ultrasonla yapılan çalışmalarda kadınların % 19-68’inde saptanabileceğini ifade etti. 

Guatrın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, "Guatr, tiroid bezinin kanser olmayan büyüme sebeplerinden birisidir. En sık sebebi iyot eksikliğidir ve halen ülkemizde ve dünyada büyük bir sorundur. Kadınlarda 40’lı yaşlarda daha sık görülmektedir." dedi.

Grave’s Hastalığının Hipertiroidinin en sık sebebi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sait Gönen, "Bezin aşırı hormon üretimiyle sonuçlanan vücut fonksiyonlarının hızlanmasıyla karakterizedir. Hastalık erkek ve kadınları etkiler ve en sık 20’li 30’lu yaşlarda ortaya çıkar. Sigara, gebelik, stres ortaya çıkmasını artırabilir." şeklinde konuştu.

BPA'SIZ PLASTİKLER DE GÜVENİLİR DEĞİL

Damacanalar, biberonlar, plastik su şişeleri gibi ürünlerde bulunan Bisfenol A (BPA) maddesinin hormon bozucu bir madde olduğu biliniyor. Son yıllarda tüm Avrupa Birliği ülkelerinin BPA kullanımını yasaklamasının ardından Türkiye'de de BPA içermeyen plastik ürünler piyasaya çıktı. Toplantıda soruları yanıtlayan Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely, BPA içermese dahi tüm plastiklerin güvenilirliğinin şüpheli olduğunu açıkladı ve şunları söyledi, "Firmalar BPA'sız ürünlerin güvenilir olduğunu söylüyor ama ben firmalara güveniyor muyum derseniz, hayır güvenmiyorum. Eğilip bükülebilen tüm maddeler şüpheli. Bence pratik olsalar dahi evinizde mümkün olduğunca cam ve paslanmaz çelik ürünleri tercih edin." dedi. Lely, konuşmasında obeziteye de değinerek şunları açıkladı, "Son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısı yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçmiştir. Endobridge’te de, program obezite problemine dikkat gösteriyor. Avrupa Endokrinoloji Derneği, onun kardeş örgütleri gibi, bu önemli uzmanlığın geleceğini temsil eden genç endokrinologların katılımına özellikle değer vermektedir. Birçok hastalığın önemli endokrin yönleri vardır. Yani, hastalığın sebebi veya tedavisinde hormonlar söz konusu olmaktadır." dedi. 
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2305 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim