• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Türkiye ileri yaştakiler için sağlık turizminde büyük potansiyel

Türkiye ileri yaştakiler için sağlık turizminde büyük potansiyel
Dünyada yaşlı nüfusun artmasıyla ileri yaştakilere yönelik sağlık turizmi için Türkiye, coğrafi konumu, yetişmiş sağlık personeli ve yaşlı bakımındaki tecrübeleriyle öne çıkıyor.

Dünyada yaşlı nüfusun artmasıyla ileri yaştakilere yönelik sağlık turizmi için Türkiye coğrafi konumu, yetişmiş sağlık personeli ve yaşlı bakımındaki tecrübeleriyle öne çıkıyor.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki en önemli konulardan birinin sağlık turizmi olduğuna, turizmde yaşanan sıkıntıların sağlık turizmi ile aşılabileceğine işaret etti.

Coğrafi konumu itibarıyla da sağlık turizminde Türkiye'nin avantajlı olduğunu ifade eden Çınar, şunları söyledi:

"Dünya yaşlanıyor ve Türkiye ileri yaştakiler için sağlık turizminde çok büyük bir potansiyel. Yurt dışında birçok ülkede yaşlı bakımı çok pahalı. Çok yaşlı olduklarından dolayı da bakabilecek genç nüfusları yok. Sağlık turizminin önü açıldığı takdirde neler yapabileceğini çok iyi biliyoruz. Tek eksiğimiz yabancı dilimiz. Bununla ilgili de altyapımızı hazırladık. Sağlık turizmi adı altında açılacak yaşlı bakım merkezlerimizde o ülke vatandaşına göre yabancı dil kursu veriyoruz."

Dil kurslarında yaşlı bakımı sertifikası olanların yanı sıra ergoterapist, acil tıp teknisyeni, hemşire, sosyolog ve kurum müdürlerinin eğitim aldığını dile getiren Çınar, gelenlerin hem sağlık açısından destek alacağını hem de inanç turizmi de yapabileceğini aktardı.

- "Avrupa sigorta anlaşmasıyla çalışıyor"

Çınar, sağlık sigortası konusunda bir anlaşma yapılmasının önemine vurgu yaparak şöyle devam etti:

"Tek sıkıntımız bazı ülkeler dışında Türkiye'nin ülkelerle arasında sağlık sigortası anlaşması yok. Yurt dışından gelen insanlar, şu anda aldıkları sağlık hizmetini nakit olarak yapıyorlar. Eğer sigorta anlaşması yapılırsa bizim iddiamız, şu anda kaybedilen turist sayısının on katını ağırlayacak duruma geleceğiz. Avrupa'da doluluk oranı yüksek tesislerin hepsi sigorta anlaşmasıyla çalışıyor. Bizim tesis ve eleman kalitemiz, doğal güzelliğimiz oralardan çok daha fazla."

Çınar, Türkiye'nin sağlık sigortasında küçük çaplı anlaşmaları olduğunu, daha kapsamlı anlaşmalar için devletin çalıştığını belirterek bu anlaşmaların en kısa sürede yapılmasını sabırsızlıkla beklediklerini aktardı.

Otellerin yaşlı turistlerin Türkiye'ye gelmesini istediğine işaret eden Çınar, şu ifadeleri kullandı:

"Kaybedilen turist sayısı sağlık turizmiyle geri kazandırılabilir. Sağlık turizmi için gelen 1 yaşlı 15 turiste bedel çünkü gelen turist sadece denize giriyor, yemeğini yiyor ve gidiyor. Ama sağlık turizmi için gelen sağlıkla ilgili donanımlarını hazırlatıyor, gereken muayenelerini oluyor. Böylece ülkeye çok ciddi döviz girdisi oluyor. Sağlık turizmiyle gelen konaklamadan, sağlık hizmetlerinden faydalanıyor ve inanç turizmini yapabiliyor. Bunu dünyada dört dörtlük verecek ülke, Türkiye."

- "Yaşlı kreşleri oluşturuyoruz"

Çınar, "Umut Çınarı Sosyal Sorumluluk Projesi" kapsamında, sağlık turizmi konusunda birçok çalışma yürüttüklerini söyledi.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde Ankara'da açacakları Umut Çınarı Yaşamkent Yaşamevi'nde ağırlıklı olarak yurt dışından gelen yaşlıların kalacağını, buranın Ankara'daki ilk yaşamevi olacağını anlattı.

Kızılcahamam'da 250 yataklı termal geriatri merkezi açacaklarını da aktaran Çınar, burada dünyanın her yerinden gelen insanların hem geriatri tedavisi olabileceğini hem de tatillerini yapabileceğini vurguladı. Çınar, proje kapsamında İzmir'in Seferihisar ilçesinde de geriatri merkezinin hizmete gireceğini bildirdi.

Mevcut tesislerde tüm gün sağlık personeli bulunduğuna dikkati çeken Çınar, her yaşlının durumuna göre muamele edildiğini söyledi. Çınar, Türkiye'nin en büyük ihtiyacının yoğun bakım olduğunu ifade ederek kurumların artık bakım ve huzurevi olarak açıldığını dile getirdi.

Merkezlerde günübirlik, haftalık, aylık bakımların olduğu yaşlı kreşleri oluşturduklarını belirten Çınar, şunları kaydetti:

"Artık huzurevleri, annesine babasına bakamayan insanların yeri değil, bakımevi adı altında ruhsatlandırılan yerler. Binlerce yoğun bakım hastasının kalabileceği yerler. Biz de oluşturduğumuz bakımevleriyle Türkiye'nin her yerinde yoğun bakımdan çıktıktan sonra doktor kontrolünde evine gönderilen insanları bakımevlerimizde ağırlayacağız. Ayrıca, buralarda yaşlı kreşleri de oluşturuyoruz. Bize yakınlarını günübirlik bile bırakabilirler. Diyelim ki tatile gidecekler bir haftalığına bize yaşlısını bırakabiliyor. Yaşamevleri günübirlik, haftalık yaşlı bakım kreşine dönüşüyor. Anneyi babayı bırak ömür boyu git, artık böyle bir şey yok."

Bu haber toplam 4919 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim