• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye, 'İlk olma yolunda'

Türkiye, 'İlk olma yolunda'
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Türkiye'nin ufak bazı değişiklikleri de tamamlamasının ardından, MPOWER paketindeki tüm ilkeleri yerine getirmiş, dünyanın ilk ülkesi olacağı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)'nun 7 Temmuz 2011'de yürürlüğe giren yönetmeliğinin büyük bir boşluğu doldurduğunu bildirdi.

Bazı işletmelerde uyumun sağlanamadığının gözlemlendiğini aktaran Çom, artırılan ekip sayısı ile Türkiye genelinde denetimlerin eksiksiz sürdürüldüğünü vurguladı.

Türkiye'nin sigarayla mücadelede önemli adımlar attığını dile getiren Çom, "Tütünle mücadeleyi hem en ciddi takip eden, hem de mevzuat olarak en önde gelen ülkeler arasında olabilmemiz için iki tane şey kalmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü, sigara bırakma tedavisi ücretsiz yapılsın, diyordu. Şu anda bunu yapıyoruz. Bir diğeri de reklam, marka, sponsorlukla alakalı ve sigaraların dışarıdan görülmemesi ile ilgili mevzuattı. Onu da TAPDK çıkarttı." diye belirtti.

SİGARA ÜZERİNDEKİ GÖRSEL UYARILARDA YÜZDE 2.5'LUK BİR GERİ KALIŞLIĞIMIZ VAR

Dünya Sağlık Örgütü'nün benimsediği kritere göre paketler üzerindeki uyarı resimlerinin, sigara paketinin en az yüzde 50'sini kaplaması gerektiğini aktaran Çom, "Bizdeki yüzde 47.5'luk yer kaplıyor.

Bizdeki resimlerin bir de çerçeveleri var. Çerçeveleri resimden sayarsanız yüzde 50 oluyor. Burada yüzde 2.5'luk bir geri kalmışlığımız var." dedi.

Sigarada vergilerinin de artırıldığını kaydeden Çom, "Birkaç tane ufak tefek şey kaldı. Bunlar tamamlandığında Dünya Sağlık Örgütü'nün sigara ile mücadelede bir ülkeden istediği tüm unsurları yerine getirmiş bir ülke haline geleceğiz." ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, 2008 yılında tütün kontrolü konusunda bir politika paketi belirlediğini anımsatan Çom, bu çerçevede MPOWER olarak adlandırılan 6 kriter bulunduğunu aktardı.

Çom, "Eğer o iki üç tane daha küçük eksikliğimizi yerine getirirsek, bütün bu ilkeleri karşılamış dünyada ilk ülke olacağız. Burada TAPDK'ya büyük görev düşüyor.

Bu yönetmeliği çok büyük bir boşluğu doldurdu. İçinde ufak tefek değişiklik yapılması gereken şeyler var." değerlendirmesini yaptı.

MPOWER'in ifade ettiği 6 kriter şöyle:

M: Tütün kullanımını ve koruyucu uygulamaları izle.
P: Toplumu tütün dumanından koru.
O: Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi.
W: Tütünün zararları konusunda uyar.
E: Tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğunu yasaklamayı destekle.
R: Tütün vergilerini artır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2470 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim