• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye katarakt lensinde Avrupa’nın yeni üssü oldu

Türkiye katarakt lensinde Avrupa’nın yeni üssü oldu
Varlıbaş Holding VSY Sağlık Yatırımları Grubu, 100 milyon dolarlık yatırım yaparak 2009 yılında Ataşehir’de kurduğu katarakt lensi üretim tesisinin yanı sıra 150 milyon dolar yatırımla Tuzla’da yeni bir fabrika daha açacak.

Katarakt hastalarının yakın, orta ve uzak mesafeleri bir arada net olarak görmelerini sağlayan inovatif ürünü göz içi lensi, TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından verilen 9. Teknoloji Ödülleri’nde "Büyük Ödül"ü kazanan Varlıbaş Sağlık Yatırımları (VSY) Genel Müdürü Ercan Varlıbaş ve Varlıbaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Erdinç Varlıbaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, pazardaki değişimler, Grubun yatırımları ve hedefleri paylaşıldı.

VSY Genel Müdürü Ercan Varlıbaş, sektörde 15 yıldır faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, Teknoloji Büyük Ödülü’nü kazanmaktan son derece gurur duyduklarını belirterek, bu ödül ile 2010 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen en teknolojik ve katma değeri en yüksek projeye imza attıklarına işaret etti.

Varlıbaş, "Firmaların başarı öykülerini toplumun gündemine taşımasının yanı sıra bu ödül aynı zamanda benzer yatırımların yapılması için teşvik edici bir özellik taşımaktadır" dedi. "Bizim hedefimiz küresel oyuncu olmaktır ve lokal kalmamaktır" diye konuşan Varlıbaş, bu hedef doğrultusunda çalışmalarını hızlandırdıklarını anlattı.

Varlıbaş, 100 milyon dolarlık yatırım yaparak 2009 yılında Ataşehir’de katarakt lensi üretim tesisi kurduklarını belirterek, şimdi de 150 milyon dolarlık yeni bir yatırımla Tuzla’da yeni bir fabrika açacaklarını, Grubun, iki yılda göz sağlığı alanında yaptığı yatırımların tutarının 250 milyon doları bulduğunu, Tuzla’daki fabrikanın 2011 yılının ikinci yarısında faaliyete gireceğini söyledi.

Ürünlerinin tamamının Türk mühendis, hekim ve akademisyenler tarafından geliştirildiğini bildiren Varlıbaş, Türkiye’de yıllık olarak yaklaşık 300-350 bin adet civarında göz içi lens takıldığını, Türkiye’nin potansiyelinin ise yaklaşık 500 bin civarında olduğunu kaydetti.

Varlıbaş, kendi üretimlerinden önce Türkiye’deki göz içi lenslerinin hemen hemen tamamının yurt dışından, yaklaşık yüzde 65’inin Çin ve Hindistan gibi ülkelerden, yüzde 35’inin de ABD ve Avrupa’dan ithal edildiğini anlattı.

Kendi üretimlerinin başlamasıyla beraber şu anda göz içi lens ihtiyacının yüzde 55’ini karşıladıklarını ifade eden Varlıbaş, Tuzla’da kuracakları ikinci fabrika 250 kişiye ek istihdam sağlayacaklarını dile getirdi.

Şu anda cirolarının 20 milyon dolar civarında olduğunu belirten Varlıbaş, dünyada göz içi lens üretimi yapan 30-35 tane fabrika olduğunu kaydetti.

Varlıbaş, VSY’nin, 9. Teknoloji Ödülleri’ne "Özel Intraoküler Lens İmplant Üretim Tesisi Tasarımı ve Optimizasyonu" adıyla hayata geçirdiği projesiyle katıldığını anımsatarak, ülke çapında başvuru yapan 221 firma arasından seçilen VSY’nin, alanlarında lider 27 finalistle yarışarak Büyük Ödül’ün sahibi olduğunu söyledi.

-"FİRMA DEĞERİMİZİ 2 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"-

Göz sağlığı alanındaki 15 yıllık deneyimi ve teknolojik birikimi ile gerçekleştirdikleri lensin, çok özel tasarımıyla öne çıktığını, standart göz içi lenslerinde yakın gözlüğü kullanmak zorunda kalan hastaların, geliştirilen göz içi lensin özgün teknolojisi sayesinde, yakın, orta, uzak mesafeyi bir arada gözlüksüz olarak görebileceklerini anlatan Varlıbaş, ürünün, özellikle yurt dışından büyük talep gördüğünü belirtti.

Ercan Varlıbaş, "Bugün 20 milyon adede ulaşan dünya göz içi lens pazarında, Türkiye’nin yerli bir firması olarak söz sahibi olmak istiyoruz. Bu alandaki yatırımımızın hayata geçmesiyle birlikte Türkiye, göz içi lensi biyoteknolojisi alanında dünyada yeni bir merkez olma yolunda büyük bir adım atılmıştır. Sanayi, üniversite ve Türk göz hekimlerinin ortaklaşa çalışması sonucunda Türkiye yakın gelecekte dünyanın göz alanındaki merkezi olacak büyük bir potansiyel taşımaktadır" diye konuştu.

Üretimine başladıkları Haziran 2009 tarihinden itibaren yurt içinde 215 bin adet, sadece bu yıl Aralık ayı itibariyle 165 bin adet göz içi lens satışı gerçekleştirdikleri söyleyen Varlıbaş, "İthalata dayalı bir sektörde ürettiğimiz, dünya standartlarındaki bu yerli üretimle, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktan son derece mutluyuz. Bu üretim, Türkiye’nin teknoloji ihraç eden konumunu güçlendirmektedir. Halen yeni ürün geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Varlıbaş, pazardan gelen arzı karşılayabilmek için şu anda 500 bin adet olan göz içi lensi üretim kapasitesini, 2011 yılı başında Ataşehir fabrikasında yapacakları kapasite artırımıyla 1 milyon adede çıkaracaklarını, kapasite artırma çalışmalarına başladıklarını söyledi.

-26 ÜLKEYE İHRACAT...-

VSY Genel Müdürü Varlıbaş, Tuzla’da kuracakları yeni fabrikalarında kontakt lens solüsyonu, viskoelastik ve BSS solüsyon gibi ürünler üreterek, göz sağlığı alanındaki ürün gamlarını genişleteceklerini bildirdi.

Bugün ihracat yaptıkları ve distribütörlük sistemiyle çalıştıkları ülke sayısının 26 olduğunu belirten Varlıbaş, biyoteknoloji alanında Türkiye’nin katma değerinin uluslararası arenada arttığına işaret eti.

Ercan Varlıbaş, "Türk hekimlerinin desteği, mühendis, biyolog-kimyacılardan oluşan Ar-Ge ekibimizin çalışmaları ve sanayi, doktor, üniversite işbirliği ile yatırımlarımız devam edecektir. Hedefimiz uluslararası alanda kazandığımız paydayı artırarak ilk on yıl içerisinde distribütörlük ağımızı 140 ülkeye ulaştırmak ve ihracat oranımızı yükselterek, ciromuzu yıllık 400-500 milyon dolara, firma değerimizi ise 2 milyar dolara çıkarmaktır" dedi.

Varlıbaş, Grubun distribütörlükleri bulanan başlıca ülkelerin; Almanya, Fransa, İspanya, Yunanistan, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ile Brezilya, Güney Afrika, Kolombiya, İran, Macaristan, Hindistan, Arjantin, Şili, Mısır, Meksika, Pakistan, Tayland, Tayvan, Peru, Ekvador, Endonezya olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1663 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim