• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Türkiye sağlık reformunda dünyaya örnek ülke oldu

Türkiye sağlık reformunda dünyaya örnek ülke oldu
Recep Akdağ, kişi başı yıllık sağlık harcamasının 550-600 dolar olduğunu açıkladı. Sağlıkta ciddi personel sıkıntısı yaşandığını kaydeden Akdağ, buna rağmen Sağlık Bakanlığının dönüşüm programının dünyaya bir model olarak takdim edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Balıkesir'de düzenlenen sağlık hizmetleri değerlendirme toplantısına başkanlık etti. Asya Termal Otel'de yapılan toplantıya; Vali Yılmaz Arslan, müsteşar yardımcıları İsmail Demirtaş ve Hakkı Yeşilyurt, milletveklilleri Edip Uğur, Ali Aydınlıoğlu, Cemal Öztaylan, Balıkesir Belediye Başkan Vekili Yusuf Özenç, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, kaymakamlar, başhekimler ve sağlık grup başkanları katıldı.

VATANDAŞ SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MEMNUN

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Recep Akdağ, 'Türkiye'de son yıl içerisinde büyük iş başardık. Tarihi yaşarken veya yazarken bazen ne kadar büyük bir iş başarıldığının farkında olunmayabilir. Yapılan işin büyüklüğünü vatandaş fazlasıyla fark etmiş durumdadır. Vatandaşımızın 2003'lerin sonunda yüzde 39 olan sağlıkta memnuniyet oranı, 2011 sonunda yüzde 76'lara çıkarılmış durumda. 'Orta derecede memnunum' diyenleri de buna eklerseniz, 'Ben bu ülkede sağlık hizmetlerinden memnun değilim' diyenlerin oranı yalnızca yüzde 12'lerde. Bununla birlikte uluslararası örgütler bunu fark etti. Cenevre'de birkaç gün önce Dünya Sağlık Örgütü'nün toplantısına katıldım. Orada Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm programı ile ilgili özel bir oturum düzenlendi. Dünya Sağlık Örgütü bir rapor düzenledi. Türkiye'yi sağlık reformu yapan ülkelerin ilk sıralarına yerleştirdi. Dünyaya da bir model olarak takdim ediliyor" dedi.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAYISI YETERSİZ'

Sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "Bunu artırmak için hükümetimiz döneminde çok ciddi adımlar attık ama bu geçmişten gelen bir yük. Bizden önceki dönemlerde buna hep karşı çıkılırdı. Sağlık çalışanlarının sayısını artırmak gerekmez, denilirdi. Bu artık anlaşılmış durumda. Bu sayı yetersizliği sebebiyle sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir iş yükü var. Bu iş yüküne rağmen büyük bir başarı gerçekleştirildi. Hem de çok büyük para harcamadan bunu gerçekleştiriyoruz. Ülkenin büyümesine paralel bir sağlık harcamasıyla gerçekleştiriliyor. Şu anda Türkiye'de kişi başına 550 dolar civarında bir sağlık harcaması yapılıyor. Bu döviz kuruna göre 600 dolar civarına da çıkabiliyor. ABD'de kişi başına yılda 7 bin 800 dolar civarında sağlık harcaması yapılıyor. OECD ortalaması 3 bin 500 dolara yakındır. Bizimki ABD doları olarak 550-600 dolardır. Doktor ve hemşire sayımız Avrupa ile nüfusa göre kıyaslandığında çok çok az. Doktor sayısında yarı yarıyayız, hemşire sayısında dörtte biriz. Sağlık çalışanlarının bu meseleyi iyi anlaması sayesinde iyi bir programla bugüne kadar geldik" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1718 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim