• BIST 8904.8
  • Altın 2240.205
  • Dolar 32.3363
  • Euro 35.099
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye’de 2.5 milyon kişi ikinci emeklilik için geri sayımda

Türkiye’de 2.5 milyon kişi ikinci emeklilik için geri sayımda
yıldır Türk halkının ikinci bir emeklilik için birikim kapısı olan Bireysel Emeklilik Sistemi, 14 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştı. Sistemdeki 2 milyon 573 bin kişi, emeklilikte rahat edebilmek için çalışırken maaşının bir kısmını BES’te değerlendir

2003 yılında hayatımıza giren Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) 8 yıl geride kalırken, sistemde 14 milyar liraya yakın fon birikmiş durumda. Katılımcı sayısı 2 milyon 573 bin kişiye ulaşan sistemin katılımcılar in çok 25 ile 34 yaş arasında giriyor. Yüzde 37’lik bu dilimi, yüzde 33’le 35-44 yaş arası ve yüzde 19’la 45-55 yaş arası katılımcılar takip ediyor. BES’in her 3 katılımcısından 1’i İstanbul’da yaşıyor. Katılımcıların yüzde 9’u Ankara’da, yüzde 8’i İzmir’de ve yüzde 4.5’i Antalya’da yaşıyor. Üç büyük şehirden sonra gelen Bursa ve Adana Antalya’nın gerisinde kalmış durumda. Katılımcıların yüzde 90’a yakın ise yüksek okul ya da üniversite mezunu. Anadolu Hayat Emeklilik, katılımcı sayısı ve fon tutarında önde gidiyor.

Ancak sistemden erken ayrılanlar da oluyor. Katılımcılar toplu paraya ihtiyaç duymaları halinde sistemdeki fonlarını bozdurmaktan çekinmiyorlar. Bunun yanı sıra sistemden erken ayrılma sebepleri arasında bilgi eksikliği de önemli rol oynuyor. Bilinçli bir şekilde fonlarını takip etme konusunda geri kalan katılımcılar, sistemin uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu göz ardı edip toplu paraya ihtiyaç duymaları halinde ilk olarak fonlarını bozdurma eğilimine giriyorlar. Yani söz konusu para ihtiyacı olduğunda, katılımcılar için sistemden ayrılarak kazanılmış haklarını kaybetmek çok önemli olmuyor.

Katılımcıların yüzde 30’u sistemden ayrıldı

EGM’nin yayınladığı 2010 yılı Bireysel Emeklilik Sistemi Gelişim Raporu’na göre 2010 sonuna kadar kurulan toplam 4 milyon 3 bin 843 sözleşmeden, 1 milyon 469 bin adedi sonlandı. Sonlanan sözleşmelerin toplam kurulan sözleşmelere oranıysa yüzde 36.7. Bu oranın sonlanma nedenlerine göre dağılımı ise şöyle: Yüzde 30.3’ü kendi isteğiyle sistemden çıkma, yüzde 5’i başka şirkete aktarım ve hesap birleştirme, yüzde 1.1’i fesih, yüzde 0.2’si emeklilik, vefat, maluliyet gibi diğer nedenler.

Tüm yaşam evrelerine Allianz’dan sigorta çözümü

Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, Allianz’ın hedefinin, farklı yaşam evrelerinde sigortalıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ürünler sunmak olduğunu belirtti. Ömür Şengün Hayat ve Emeklilik branşında başlattıkları yeni dönemde ‘herkes için’ bir çözüm sunacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizde, Hayat ve Emeklilik branşına hak ettiği değeri vermek amacıyla kısa süre önce yepyeni bir çalışmayı başlattık. ‘Yıllık Hayat Sigortası’ ve ‘Özel Birikim Sigortası’ planlarımız bu yeni dönemin ilk ürünleri. Çalışmalarımızı Hayat ve Emeklilik branşındaki diğer ürünlerimizi de yenileyerek hızla sürdüreceğiz. Allianz olarak hedefimiz, bireylerin tüm yaşamları boyunca, farklı ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler geliştirmek. Bu doğrultuda yıl sonuna kadar, farklı ihtiyaçlara yanıt verecek yeni ve yenilenen ürünlerimizi sigortalılarımızla buluşturacağız. Üstelik acil ambulans, psikolojik ve tıbbı danışmanlık, sağlık ve yaşam koçluğu, mobil check-up ve ikinci sağlık görüşü gibi kişiye özel asistans hizmeti seçenekleri de sunacağız.”

Farklı ihtiyaçlara farklı sigorta

Yenilenen ve çeşitli teminatlar eklenerek kapsamı genişletilen ‘Yıllık Hayat Sigortası Planları’ ile sigortalılar, ihtiyaçları doğrultusunda, farklı risk unsurlarına karşı hem kendilerini hem de yakınlarını koruma altına alabiliyor. Temel Koruma Planı, Aile Koruma Planı, Kapsamlı Hayat ve Sağlık Koruma Planı, Kanser Planı ve Esnek Plan olmak üzere 5 farklı planla sigortalılara ihtiyaçları doğrultusunda farklı teminatlar sunuluyor.

Yine farklı plan seçenekleri ile sunulan ‘Özel Birikim Sigortası Planları’ ise, klasik birikim sigortasına ek olarak, kaza veya hastalık sonucu daimi maluliyet teminatı, kritik hastalıklar teminatı, hastane yatış teminatı, kaza sonucu tedavi masrafları teminatı gibi çeşitli risk unsurlarını da barındırıyor.

ING Emeklİlİk’ten Kids4Kids’e destek

Hollanda’da faaliyet gösteren Öğrenci ve Çocuk Gelişim Vakfı tarafından geliştirilen Kids4Kids eğitim projesinin Türkiye bölümünün sponsorluğunu ING Emeklilik üstlendi. UNICEF’in desteğiyle gerçekleştirilen Kids4Kids projesi iki aşamalı olarak kurgulandı. UNICEF’e fon yaratmak ve Hollandalı çocuklara sosyal sorumluluk ve global yurttaşlık duygusu aşılamak amacıyla, gelişmekte olan ülkelerde çocukların içinde oldukları günlük koşullar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan proje, ilk aşamada Hollanda okullarında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Projenin ikinci aşamasını ise Hollanda’dan otobüsle yola çıkan Kids4Kids öğrenci ekibinin tarihi İpek Yolu boyunca yaptıkları seyahat oluşturdu. Seyahat boyunca ağırlıklı olarak Bosna-Hersek, Türkiye, Kırgızistan ve Çin üzerinde odaklanan Kids4Kids ekibi, bu ülkelerdeki eğitim koşullarını inceledi ve çeşitli belgeseller hazırladı.

ING Emeklilik sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye seyahatinde İstanbul’dan başlayarak Bolu, Ankara, Amasya, Samsun ve Trabzon’u ziyaret eden ekip, Türk öğrencilerle tanıştı ve çeşitli belgeseller hazırladı. Kids4Kids projesine verdikleri destekle ilgili bir değerlendirme yapan, ING Emeklilik CEO’su Jetse de Vries, “Şirket olarak çocukların eğitimi ve gelişimi konusundaki projeleri önemsiyoruz. Sosyal sorumluluk ilkemiz kapsamında, Kids4Kids projesine destek verdik ve iki ülke çocuklarının kaynaşmasına katkıda bulunduk” dedi.

Ceyhan Hancıoğlu HDI Sigorta’da

HDI Sigorta Teknik ve Hasardan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığına Ceyhan Hancıoğlu atandı. Sigortacılık kariyerine 1990 yılında AGF Garanti Sigorta’da başlayan Hancıoğlu, sırasıyla Commercial Union Sigorta, Emek Sigorta, Kapital Sigorta, Axa Oyak Sigorta, Şeker Sigorta ve Güven Sigorta üst düzey görevlerde bulundu.

2007 yılında Finans Sigorta’da Teknik ve Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcılığına getirilen Ceyhan Hancıoğlu, 2008’de Ergo İsviçre Sigorta Emeklilik ve Hayat Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı’nı üstlendi. 2009 yılında HDI Sigorta Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Hancıoğlu, 2010 yılından itibaren Strateji Sigorta ve Reasürans Brokerligi’nde İş Geliştirme Koordinatörlüğü görevini yürüttü. Şirkette yapılan diğer atamalarsa şöyle: Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne Eylem Köse Aslan, HDI Sigorta Hukuk Direktörlüğüne Memet Erdoğan ve Hukuk Müşavirliği ve Hukuk Müdürlüğü’ne Onur Genco Diz getirildi. Aktüerya Departmanı’na ise Alper Ünlenen Sorumlu Aktüer olarak atandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim