• BIST 9524.59
  • Altın 2492.484
  • Dolar 32.5333
  • Euro 34.686
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

"Türkiye'de her yıl 150 bin kişi inme geçiriyor"

"Türkiye'de her yıl 150 bin kişi inme geçiriyor"
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kalko: "Türkiye'de her yıl 150 bin kişi değişik seviyelerde inme geçiriyor. Bunların yüzde 60'ını şah damarına bağlı inmeler oluşturuyor"

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, damar hastalıklarının "çağın vebası" olduğunu belirterek, istatistik kurumunun son verilerine göre Türkiye'de her yıl 150 bin kişinin değişik seviyelerde inme geçirdiğini, bunların yüzde 60'ını şah damarına bağlı inmelerin oluşturduğunu belirtti.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapan Kalko'nun hastalarından oluşan "Yüzlükler Kulübü", düzenlediği dans etkinliğiyle yeni nesillere, "Sağlıklı beslenin, sigaradan mutlaka uzak durun, doktor kontrolünü ihmal etmeyin ve hareket edin, dans edin, spor yapın" mesajlarını verdi.

Kalko, etkinlikteki konuşmasında, Yüzlükler Kulübü'ne 103 yaşındaki bir hastalarının daha eklendiğini kaydetti.

Hasta yakınlarının "Hocam, bu annem. 100 yaşında da olsa annem. Ne olur acısını dindirin" diyerek kendisine ulaştığını anlatan Kalko, "Biz de '103 yaşında ameliyatı kaldıramaz' gözüyle bakmadık. Elimizden geleni yaptık, ayağını kurtardık, acılarını dindirmeyi başardık. Bunun mutluluğu tarif edilemez. Bundan dolayı biz hastalarımızla kader arkadaşıyız" ifadelerini kullandı.

Kalko, damar hastalıklarının "çağın vebası" olduğuna işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda ülkemizde yaklaşık 15 milyon şeker hastası var. 2023'te bu rakamın 25-30 milyonlara çıkacağı söyleniyor. Diyabetik ayak komplikasyonları, kalp krizi, felç gibi durumlar bizim için çok önemli. Bunun için yurt genelinde bir kampanya düzenlemek ve insanlara tehlikeleri anlatmak gerekir. Medyada, internette, gazete, televizyonda hatta sosyal medyada sürekli mesajlar veriyoruz ve bilgiler paylaşıyoruz. Damar hastalıkları çağımızın vebası. Özellikle şah damarı sorunlarına bağlı inmelerde hastaların ve hasta yakınlarının ne yapacaklarını bilmemeleri ve geç kalınması maalesef olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İstatistik kurumunun son verilerine göre de Türkiye'de her yıl 150 bin kişi değişik seviyelerde inme geçiriyor. Bunların yüzde 60'ını şah damarına bağlı inmeler oluşturuyor."

Türkiye'de yaşam beklenti süresinin 75 yıl olarak açıklandığına değinen Kalko, beslenme alışkanlıkları, düzensiz yaşam, stres, sigara, genetik faktörler gibi pek çok etkenin damar hastalıkları yaşını aşağıya çektiğini belirtti.

Kalko, bilinçlenmenin önemini vurgularken, erken tanı ve tedavilerin hayat kurtardığının altını çizdi. Kalko, bilinçlenmeye destek için hastalarının da desteğiyle Yüzlükler Kulübü adı altında damar sağlığına dair mesajlar vermeye devam etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6761 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim