• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye'de ilaç keşfi için büyük adım

Türkiye'de ilaç keşfi için büyük adım
Türkiye'de ilaç keşfi için önemli bir adım atıldı.

Türkiye'de ilaç keşfi için önemli bir adım atıldı. Klinik Araştırmalar Yasası'nın yayınlanmasının ardından MSD firması, Türkiye'deki Ar-Ge çalışmalarına hız verdi. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi ile "İlaç Keşfi ve Geliştirilmesi" konusunda dünya çapında öncü bir işbirliği yapan MSD projeyle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi müfredatına girecek. Bu sayede Türkiye'nin her yıl yaklaşık 100 milyar Dolar Ar-Ge yatırımı yapan yenilikçi ilaç pazarından hak ettiği payı alabilmesi için önemli bir adım atılmış olacak.

MSD tarafından tıp öğrencilerinin gelecekte potansiyel birer araştırmacı olacağı bilinciyle hayata geçirilen proje için ilaçların nasıl keşfedildiği ve geliştirilip kullanıma sunulacak ürünler haline geldiğinin anlatılacağı özel bir eğitim programı hazırlandı. Eğitim içeriğinin Yale Üniversitesi tarafından belirlendiğini belirten MSD Bilimsel Eğitimler ve Araştırmacı Çalışmaları Programları Başkanı Dr. Marcelo Bigal "'İlaç Keşfi ve Geliştirilmesi' konulu toplam 5 modül ve 19 farklı dersten oluşan eğitim programı MSD tarafından hazırlanarak üniversitenin tıp eğitimi müfredatına girdi. " dedi. Bigal, Amerika'daki başarısından sonra projeyi Türkiye'de Yale Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile uygulamaya sokmak için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.

Her yıl AR-GE için yaklaşık 100 milyar Dolar yatırım yapan yenilikçi ilaç endüstrisinden ilk hedef olarak 1 milyar Dolar yatırım çekebileceğimizi söyleyen MSD Türkiye Genel Müdürü Muhittin Bilgütay, bilimsel alandaki insan altyapısı ve demografik özellikleriyle Türkiye'nin AR-GE için mükemmel bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye'de gelişmiş bir sağlık sisteminin ve kaliteli üniversitelerin olduğunu dile getiren Bilgütay, "Uygulamaya soktuğumuz özel eğitim projesinin önümüzdeki yıllarda Türkiye'de AR-GE çalışmalarının artmasına katkı sağlayacağına inancımız tam. " dedi.

ALANINDA BİR İLK OLACAK

Türkiye'de alanında bir ilk olacak eğitim programının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmalarını yürüten asistan ya da akademisyen düzeyindeki hekimlere yönelik olacağını söyleyen MSD Türkiye Genel Müdürü Bilgütay, "En son teknolojik, bilimsel gelişmeleri ve tıbbi bilgileri tüm dünyadaki hekimlerle paylaşmak her zaman önceliğimiz oldu. Bu eğitim projesi de yeni ilaçlar geliştirilmesi ve hastaların sağlığına değer katılabilmesi açısından bizim için çok önemli" şeklinde konuştu. Bilgütay projeye büyük destek veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarp Saraç'a bilim adamı yetiştirmek konusundaki vizyonu ve kararlılığı nedeniyle müteşekkir olduklarını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Saraç ise projeyi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uygulayacak olmaktan gurur duyduklarını belirterek "Hacettepe - Yale işbirliği ile hayata geçecek olan bu eğitim programı her geçen yıl daha da zenginleşerek Türk biliminin hizmetine büyük katkı sunacağına inanıyorum. Üniversitemizde Türkiye'de bir ilk gerçekleştiriyor olmanın ve bu vizyon ve kararlılığı gösterebilmenin mutluluğunu taşıyoruz. Asistan ve Akademisyen düzeyindeki tüm katılımcılarımızın bu önemli eğitimden faydalanacağına ve onlara belki de yeni bir bakış açısı getireceğimize inanıyorum. " dedi.

EĞİTİM TEKNOKENT'TE

Program ile ilgili tüm detayları netleştirerek bu yıl içinde ilk eğitimi başlatmayı planladıklarını söyleyen Bilgütay, eğitimin MSD'nin Teknokent'teki ofisinde 20'şer kişilik gruplar halinde verilmesi planladığını belirtti. Bilgütay, bu eğitimin Hacettepe Üniversitesi'nin izni ile web üzerinden Türkiye'deki diğer üniversitelere de ulaştırılabileceğini de sözlerine ekledi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarp Saraç bu önemli projenin dünyada çok dikkat çekici örnekleri olan Üniversite, özel sektör iş birliğinin ülkemizdeki en önemli örneklerinden biri olduğunu ve bu tip çalışmaları Üniversite olarak her zaman destekleyeceklerini belirtti.

MSD TÜRKİYE'DE CANLI AŞI ÜRETİMİ İÇİN KOLLARI SIVADI

Bu eğitim projesinin yanı sıra MSD'nin canlı aşılar dahil aşılarının pek çoğunu Türkiye'de üretebilmek için kolları sıvadığını söyleyen Bilgütay, "Şartların olgunlaşması ile 2011 sonuna kadar Türkiye'de aşı üretimi çalışmalarına başlanması planlanıyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim