• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye'de kola tüketimini bitirecek proje!

Türkiye'de kola tüketimini bitirecek proje!
Okullarda öğrencilere yapılacak olan süt dağıtımı çocukları gazlı içeceklerden de korumayı amaçlıyor.

Ana sınıfı ile ilköğretim 5'nci sınıf arasındaki 7 milyon öğrenciye bedava süt dağıtılması için hükümet 90 milyon TL kaynak ayırdı. Projeyle çocuklara her sabah ders başlamadan süt dağıtılacak. Amaç çocukları başta gazlı içecekler olmak üzere zararlı alışkanlıklardan kurtarmak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 7 milyon öğrenciye bedava süt dağıtımı aileleri sevindirdi. Ana sınıfı ile 5. sınıf arasındaki öğrenciler için ders başlamadan her sabah sıralara bırakılacak 200 mililitrelik kutu sütlere Hazine 90 milyon lira ayırdı. Üç bakanlığın birlikte yürüteceği proje ile çocukların gazlı içecek alışkanlığından da kurtulması hedefleniyor.

Meclis'teki AK Parti Grubu'nda Başbakan Erdoğan'ın miniklere verdiği süt müjdesinin detaylarına BUGÜN ulaştı. Çocukların yeterli beslenebilmeleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak yürüteceği proje çerçevesinde ihaleye çıkılacak. Tarım Bakanlığı bünyesindeki Süt Konseyi'nin yürüteceği ihale sürecinde teklifler bu ay içinde alınacak. Her eğitim dönemi için devlet miniklerin sütüne 90 milyon lira kaynak aktaracak. İhaleyi alan süt firmalarına 7 milyon 400 bin öğrencinin sırasına her sabah sütleri bırakma şartı getirilecek. Çocuklara bozuk veya bayat süt verilmemesi için üretiminden dağıtımına kadar çok sıkı takipler yapılacak.

AB ÜÇ KAT FAZLA TÜKETİYOR

Okul sütü projesiyle Türkiye'deki süt tüketme alışkanlığının da arttırılması planlanıyor. Uzmanlar, ailelerin en çok şikâyetçi olduğu gazlı içeceklerden süt alışkanlığıyla çocukların korunacağı görüşünde. Türkiye'de kişi başı yıllık süt tüketiminin 27 litre olduğuna işaret eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği'nde süt içiminin 75, ABD 97 litreye kadar çıktığını belirtti. Süt tüketim oranlarının yüksek olduğu ülkelerde sağlıklı ve uzun boylu nesil yetiştiği de okul sütü raporlarına girdi.

1 milyon ton üretim fazlası süt var

Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de üretilen süt miktarı her ay artıyor. Yıllık 13,6 milyon ton süt üretimi yapılırken, piyasada üretim fazlası 1 milyon ton süt bulunuyor. Arz fazlalığının okul sütü projesiyle ortadan kalkması bekleniyor.

Çocukluğumuzda süt tozu içiyorduk

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, okul sütü projesinin Türkiye tarihinde ilk olduğunu söyledi. Daha önce okullarda ithal süt tozlarının öğrencilere içirildiğini kaydeden Koyuncu, yeni projede süt tozu değil pastorize edilmiş sütün öğrencilere dağıtılacağını belirtti. Projenin hem tüketici, hem öğrenci, hem de üretici yönü bulunduğuna işaret eden Koyuncu, "Çocuklara süt tüketme alışkanlığı kazandırılacak. Zararlı içecekler yerine doktorların tavsiye ettiği sağlıklı süt tüketilecek. Sütü üreten köylümüz zarar etmekten kurtulacak. Hatta et fiyatlarında bile etkisi olacak. Çünkü süt para etmeyince doğuran inekler kesiliyor, hayvan varlığı azalıyor. Ama süt para edecek ve inekler kesilmeyecek" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2132 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim