• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye'nin 2,5 milyar dolarlık Rusya sağlık sektöründen pay alma zamanı

Türkiye'nin 2,5 milyar dolarlık Rusya sağlık sektöründen pay alma zamanı
Türkiye-Rusya ilişkilerinde henüz yeterince işlenmemiş çok önemli bir sektöre "zoom" yapıyoruz: Sağlık turizm. Yaklaşık 200 bin Rusya vatandaşının her yıl tedavi amaçlı olarak yurtdışına gittiği ve 2,5 milyar dolar ...

TürkRus.Com/

Türkiye-Rusya ilişkilerinde henüz yeterince işlenmemiş çok önemli bir sektöre "zoom" yapıyoruz: Sağlık turizm. Yaklaşık 200 bin Rusya vatandaşının her yıl tedavi amaçlı olarak yurtdışına gittiği ve 2,5 milyar dolar para harcadığı belirtiliyor. Türkiye bu pastadan önemli bir pay alabilir.

Rusya'nın bu açıdan önemli bir potansiyel olduğunu gören Batılı sağlık şirketleri, Moskova'da hem fuarlarla etkili olmaya çalışıyor, hem de oluşturdukları satış-pazarlama ekipleri ile "müşteri" çekmeye çalışıyor. Yakın zamanda güzellik-estetik odaklı başlayan bu girişimler, son dönemde tedavi-ameliyat alanında da genişliyor.

Rusya pazarından şu anda en büyük payı İsrail alıyor. Sadece 2012'de 50 binden fazla Rusya vatandaşının bu ülkeye tedavi amaçlı gidip 1 milyar dolara yakın para bıraktıkları belirtiliyor. İsrail 2011'e kıyasla gelirlerini ikiye katlamış durumda. Rusya'da, İsrail sağlık sektörünün çok ileri olduğuna dair sağlam bir kanaat hakim.

İsrail dışında, hali vakti yerinde olan Rusya vatandaşlarının Almanya ve İsviçre'yi tercih ettikleri görülüyor. Doğumla kazanılan ABD vatandaşlığı için hamilelik döneminde bu ülkeye gitmek ise şimdilik daha çok "ünlü Rusların" tercih ettikleri bir yol olarak dikkat çekiyor.

Uzmanlar Rusya'nın kalburüstü doktorlarının ve sağlık kuruluşlarının yüzde 90'ının, nüfusun sadece yüzde 10'unun yaşadığı Moskova'da olduğuna dikkat çekiyor. Taşradan Rusya'ya hasta akını olurken, fiyatların son derece yüksek olması herkesi zorluyor. Örneğin Rusya taşrasından Türkiye'ye sağlık amaçlı gitmenin maliyeti, Moskova'ya gelmekten muhtemelen daha düşük.

TÜRKİYE'NİN ŞANSI YÜKSEK

Sektör analistleri, 2,5 milyar dolarlık Rusya pastasından Türkiye'nin daha fazla pay alma şansının yüksek olduğunu belirtiyor.

Tuzim amaçlı Türkiye'yi ziyaret edenlerin sayısının 4 milyonu bulduğu bir dönemde, daha organize olunması, etkili bir reklam-PR-pazarlama kampanyası yürütülmesi durumunda, Rusya'nın Türkiye sağlık turizmini ihya edebileceği vurgulanıyor.

Kaplıca turizminden estetik operasyonlara, diş tedavisine kadar Türkiye'nin pek çok alanda şansının yüksek olduğu belirtiliyor.

Sektör temsilcileri, Türkiye'nin Rusya ve BDT coğrafyasında Turizm Bakanlığı eliyle yürütülen reklam-tanıtım kampanyalarında yıllardır benzer reklam görselleri ve sloganları kullanıldığının, gelecek dönemde sağlık turizminin de tanıtımdan pay alması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu haber toplam 2947 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim