• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye'nin gururu iki bilim adamı

Türkiye'nin gururu iki bilim adamı
Avrupa’dan 3.5 milyon Euro fon alan Kerem Pekkan minik kalplere umut olacak, Mehmet Bayındır ise nanoteknolojiye yeni bir soluk getirecek.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın bir parçası olan ve Avrupa’daki en iyi ve genç araştırmacıları destekleyen ERC programı, Türkiye’den iki projeye toplam 3.5 milyon Euro aktarıyor. Fonun 2 milyon Euro’luk bölümünü TÜBİTAK’ın desteğiyle alan Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan, minik kalplere umut olacak. Fonun 1.5 milyon Euro’sunu almaya hak kazanan Doç. Dr. Mehmet Bayındır ise nanoteknolojide yeni bir üretim tekniği geliştirmeyi hedefliyor.

Proje 5 yılda tamamlanacak

ABD’de, doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında önlenmesi için tavuk embriyoları üzerinde çalışan Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan bu çalışmalarını artık Türkiye’de sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Koç Üniversitesi’ne transfer olan Pekkan’ın 5 yıl sürecek projesi başarılı olursa tıp dünyasında adeta bir devrim yaşanacak ve doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya gelecek bebekler daha anne karnında, üstelik henüz bir aylık ceninken tedavi edilecek.

“Bu ödülü kazanmak kolay olmadı” diyen Pekkan “Önce yazılı kısmı inceleniyor sonra sözlü yapılıyor. Nobel ödüllü bilim insanları benim sözlümü yaptı. İngiliz parlementosu gibi bir ortamdı. Fon Avrupa’da istediğim okula gitmemi sağlıyor ama ben Türkiye’de kalacağım. Türkiye’deki en iyi çocuk kalp cerrahları ve kardiyologları ile ortak çalışıyoruz” dedi. Fonun 1.5 milyon Euro’sunu almaya hak kazanan Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bayındır ise, nanoteknolojide yeni bir üretim tekniği geliştirerek sonsuz uzunlukta nanotel ve nanotüp dizileri üretmeyi hedefliyor.

Kalp cerrahisi uzay mekiği

Kerem Pekkan’ın çalışması, doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında cenin daha ‘1 aylıkken’, damar bozukluklarının önlenmesini ve bebek doğmadan ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Pekkan, 2003’ten beri üzerinde çalıştığı biyomühendislik, biyomekanik akışkanlar ve katı hal mekaniği alt yapısını kullanarak, embriyo damarlarının, cenin gelişirken nasıl şekil aldığı; nasıl büyüdüğünü bilgisayar ortamında simüle edecek araçlar geliştirecek. Embriyonik doku büyümesinin üç boyutlu tahminini sağlayacak. Kerem Pekkan projesini şu sözlerle özetledi: “Bu projeyle, ceninin kalp damarları daha 1-2 milimetre aşamasındayken müdahalesini sağlayacağız. Çocuk kalp cerrahisi çok teknolojik bir şey, uzay mekiği gibi.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1940 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim