• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Türkiye'nin ilk biyonik göz ameliyatı yapıldı

Türkiye'nin ilk biyonik göz ameliyatı yapıldı
Dünyada yaklaşık 150 kişiye uygulanan "Argus II - Biyonik Göz" ameliyatı ilk kez Türkiye'de de yapıldı.

Doğum yaptıktan sonra görmesi zamanla kaybolan Dilek Ümran Öztürk, Türkiye'nin ilk biyonik göz ameliyatı ile 20 yıl sonra yeniden görmeye başladı.

Öztürk'e yapılan 'Argus II - Biyonik Göz' ameliyatı, LASİK yönteminin mucidi Prof. Dr. loannis Pallikaris ile Dünya Göz Hastanesi'nden Doç. Dr. Nur Acar ve Op. Dr. Fevzi Akkan tarafından yapıldı.

Halk arasında tavukkarası olarak bilinen; Retinitis pigmentosa hastası olan 1971 doğumlu Dilek Ümran Öztürk, Kütahya'da yaşıyor. İsa Öztürk ile evli olan Öztürk, iki kız çocuk annesi. 1991'de evlenen Öztürk'ün görmesi, ilk çocuğunu doğurduktan sonra azalmaya başladı. Doktorların hamileliğin bu hastalığı ilerleteceğini ve artık göremeyeceğini söylemesine rağmen Öztürk, ikinci çocuğunu da dünyaya getirdi. İlk kızını 2-3 yaşına kadar gören Öztürk'ün, 2. kızını görme fırsatı hiç olmadı.

biyonik-goz-ameliyati.jpg

Ameliyatla hastanın görme kapasitesinin her geçen gün daha da geliştiğini belirten Prof. Dr. loannis Pallikaris, artık kendi kendine hayatını sürdürmesinin daha kolay olacağını söyledi. Argus II ameliyatınınTürkiye'deki görme engelli hastalar için artık yeni bir umut ışığı olduğunu dile getiren Palikaris, şunları söyledi:

"Dünyada sayılı birkaç ülkede gerçekleştirilen bu ameliyatı Türkiye'de ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu ameliyat için en uygun hastayı yaklaşık 800 hasta arasından seçtik ve operasyonu başarılı bir şekilde tamamladık. Argus II ameliyatlarında tıbbi ve yardımcı ekibin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Burada çok başarılı bir operasyon gerçekleştirmemizin en büyük sebebi Dünyagöz Hastaneler Grubu Az Görenler ve Biostimulasyon Merkezi'nin deneyimli kadrosu ve teknolojik altyapımız olduğunu da önemle belirtmek isterim."

Ameliyat sonrasını mucize olarak değerlendiren Öztürk ise duygularını şöyle dile getirdi:

"İKİNCİ KIZIMI HİÇ GÖRMEDİM"

"Yaklaşık 20 yıldır sadece gece ve gündüzü fark edebiliyorum. Biyonik göz için seçildiğimi duyduğumda ben ve benim gibi engelli hastalar için bir umut olacaksa bu ameliyatı ilk ben olmalıyım dedim. Bir de ikinci kızımı hiç görmedim ve görmek istiyordum. Bu şansı denemeliydim. Deneyimli hekimlere kendimi emanet ettim. En çok küçük kızımın yüzünü merak ediyordum. Ameliyat başarıyla tamamlandı ve artık küçük kızımı algılayabiliyor, nesneleri yavaş yavaş fark edebiliyor, çizebiliyorum. Görme yetilerim bana verilecek eğitimlerle her geçen gün daha iyiye gidecek ve ben kendi başıma artık işime gidebilecek, çamaşırlarımı yıkayabilecek, yemek pişirebilecek ve Kütahya'da benim gibi engelli dostlarım için sürdürdüğüm desteği artık görerek devam ettirebileceğim."

'TEKNOLOJİ VE EKİBİN BAŞARISI'

Ameliyatta ekibin, cerrahi deneyimin ve teknolojik alt yapının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Nur Acar, "Çok ciddi Ar-Ge yatırımlarıyla gerçekleşen Argus II operasyonu, ileri vitreoretinal cerrahi tekniklerde deneyim gerektiriyor. Ben de bu ekipte olduğum ve yeni hastalarımıza umut verecek bu projenin içinde yer aldığım için çok mutluyum" diye konuştu.

Op. Dr. Fevzi Akkan da hastalık ve ameliyat süreci ile ilgili şunları söyledi: "Argus II, retinal implant ameliyatı sadece retinitis pigmentosa hastalarına uygulanıyor. Hastalık halk arasında tavukkarası, gece körlüğü hastalığı olarak biliniyor. Bu başarılı operasyonu gerçekleştiren ekipte olduğum için çok mutluyum."

ARGUS II AMELİYATINI KİMLER OLABİLİR?

Argus II ameliyatı, retinitis pigmentosa hastalığına bağlı sonradan görme engeli yaşayan kişilerin gölge ve ışık algılarını artırarak görme seviyesini yükseltiyor ve günlük hayatlarını kolaylaştırıyor. Retinitis pigmentosa hastalığı, çok değişik genetik geçiş özellikleri gösteren, akraba evliliği ile daha çok görülen ve total körlüğe götüren nadir bir hastalık.

Argus II - Biyonik Göz ameliyatı, gözdeki ışık alıcıları hiç olmayan veya ciddi hasar gören, ancak optik sinirleri sağlam kalan tavukkarası hastalığına bağlı görme kaybı yaşayanlara uygulanıyor. Bu yöntem iki gözünde çok ciddi görme kaybı gelişmiş kişilerin görme seviyelerini artırarak günlük hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

BİYONİK GÖZ NASIL ÇALIŞIYOR?

Yaklaşık 4 saat süren bir ameliyatla hastanın gözünün içine ve yanına yerleştirilen "Argus II" retinal implantı iki parçadan oluşuyor. Biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor. Gözlük üzerinde bir kamera bulunuyor ve implantı aktive etmesi için bir güç cihazına bağlı olarak çalışıyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. İmplant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor.

Ameliyattan iki hafta sonra hastanın yaşam alanlarında gerçekleştirilen rehabilitasyon süreci başlıyor. Bu süreçte hastanın kişileri ve nesneleri algılaması ile biyonik gözle gördüklerini nasıl yorumlayacağı konusunda destek ve eğitim veriliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim