• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye'nin ruhu duymadı

Türkiye'nin ruhu duymadı
60 ülke ilaç yatırımı kapmak için yarıştı, Türkiye'nin ruhu duymadı.

Dünya biyoteknoloji ve yenilikçi ilaç sektörünün Davos'u olarak anılan ‘BIO Uluslararası Kongresi', bu yıl 60'a yakın ülkenin yatırımcıları çekme yarışına sahne oldu. 13 binin üzerinde ziyaretçinin geldiği 2010 BIO'ya uluslararası ülke katılımı bu yıl yüzde 40 artarken Türkiye'den tek bir katılım bile olmadı. BIO endüstrisi organizasyon yetkilileri, bunun üzerine Türk gazetecilere özel bir basın toplantısı düzenleyerek "Türkiye'yi burada görmek istiyoruz" mesajını iletti.


1987 yılından bu yana ABD'nin farklı şehirlerinde ilaç yatırımcıları, araştırmacı kurumları ve ülkeleri bir araya getirerek iş bağlantıları kurmalarını sağlayan kongre bu yıl 3-6 Mayıs tarihleri arasında Chicago'da düzenlendi. 60'a yakın ülkenin katıldığı kongre bünyesinde düzenlenen fuarda ise aralarında Brezilya, Malezya, Rusya, Suudi Arabistan ve Dubai'nin de bulunduğu 33 ülke tanıtım yaptı. Konferansta yaklaşık 15 bin iş görüşmesinin yapıldığı tahmin ediliyor.

Clinton ve Bush da konuştu
BIO'ya katılan ülkelerin temsilcileri standlarında ilaç şirketlerine ülkelerine yatırım yapmaları halinde sağladıkları avantajları tek tek anlattı. Kimi ülke vergi ve enerji fiyatlarında sağladıkları avantajlarla yatırımcıları çekmeye çalışırken kimi de hükümetin ilaç ruhsatında sağladığı avantajları anlattı. BIO'da eski ABD devlet başkanları Bill Clinton ve George W. Bush da basına kapalı olan bir konuşma yaptı.
Ülkelerin yeni iş imkânları aradığı konferansa yabancı yatırımcıların markajında olan Türkiye'nin katılmamasını, "Türkiye ya ilgi duymuyor ya da konferansın yarattığı fırsatlardan habersiz" şeklinde yorumlayan BIO Teknoloji Endüstri Organizasyonu Kıdemli Uluslararası İlişkiler Danışmanı Caroline Ruggieri, "Türkiye Ar-Ge'de yükselen bir ülke. Daha fazla yatırım da çekebilir. Kongre yabancı yatırım çekmek ve dünyaya bağlanmak için kaçırılmaz bir fırsat, her yıl 15 bin civarında iş görüşmesi yapılıyor" dedi. Ruggieri, Türkiye ile ilgili özel bir oturum yapabileceklerini de belirterek "Opsiyonlarımız çok fazla. Özel oturum düzenleyebilir veya konuk konuşmacı olarak önerilen birini davet edebiliriz. Ülke temsilcilerini potansiyel yatırımcılarla bir araya getirebiliriz. Bu konuda çok esneğiz" açıklamasında bulundu.


Bu yıl kriz nedeniyle konferansa katılımcı oranının yüzde 10 civarında düşmesine rağmen katılan ülkelerin oranının yüzde 30'dan yüzde 42'ye çıktığını belirten BIO İletişim Direktörü Tracy Krughoff ise bu yıl 100'den fazla üst düzey yönetici ve geniş bir kamu delegasyonunun konferansa ilgi gösterdiğini söyledi. Bu yıl Suudi Arabistan ve Dubai'den geniş bir katılım olduğuna dikkat çeken Krughoff, "Çin, Hindistan ve Brezilya klinik araştırmalarda öne çıkan ülkeler. Dolayısıyla konferansa da geniş bir katılım gösterdiler" diye konuştu.


İRLANDA 8 İLAÇ DEVİNİ ÇEKTİ
BIO'ya 250 şirketini temsil etmek için katılan İrlanda Devlet Ajansı'nın yetkilisi Richard Shattok, her yıl BIO'ya katıldıklarını, BIO'da dünyanın en büyük 20 şirketinden 8'ini ülkelerine yatırım yapmaya ikna ettiklerini açıkladı. Shattok, şöyle konuştu: "Amacımız İrlanda'ya doğrudan yabancı yatırımcı çekmek. Eğitimli işgücümüz çok fazla. Bu açıdan İrlanda cazip bir ülke. Vergide yüzde 12 indirim yapıyoruz. Enerji maliyetlerini düşürüyoruz."

PEKİN VE ÇİN AYRI STAND AÇTI
3 binden fazla irili ufaklı Ar-Ge şirketinin olduğu Çin, BIO'ya başkent Pekin ile ayrı standlarla katıldı. Konferans ve bünyesinde düzenlenen furarda birçok özel ve kamu temsilcisinin bulunduğunu söyleyen Kinghawk şirketinin CEO'su Zhang Zhi, geçen yıl Pekin hükümetinin bölgedeki yatırımlara 200 milyar yen yatırdığını söyledi. Zhi, yabancı ve yerel yatırımların vergi indirimi, yeni teknoloji desteği ve altyapı kolaylıklarıyla desteklendiğini belirtti.

AB 1.5 MİLYAR EURO AYIRDI
AB Komisyonu'nun Ar-Ge için oluşturulan 7. Çerçeve Programı kapsamında 2007-2013 yılları arasında 54 milyar eurodan fazla bir bütçe ayırdığını belirten AB Komisyonu Sağlık Araştırmaları Koordinatörü Başkanı Stephane Hogan, biyoteknoloji araştırmalarında bu rakamın 1.5 milyar euro civarında olmasını beklediklerini söyledi. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 12 ülkenin bu fona başvurabileceğini kaydeden Hogan, "Geçtiğimiz yıl 800'den fazla proje bu fon için başvurdu" dedi.

BİYOTEKNOLOJİ KRİZE DİRENDİ
Ernst&Young'ın BIO'da açıkladığı ‘Sınırların ötesinde: Küresel Biyoteknoloji Raporu 2010'a göre, küresel biyoteknoloji endüstrisi 2009 yılında güçlü bir performans gösterdi. 2009 yılında ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya'da bulunan şirketlerin net kârı 3.7 milyar dolar oldu. Bu rakam 2008 yılındaki 1.8 milyar dolar kaybın telafisi için önemli. Rapora göre, ABD'deki artışın arkasında yeni maliyet düzenleyici önlemler ve verimlilik modellerinin uygulanması yatıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2335 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim