• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

"Türkiye'nin sağlık okur-yazarlığı haritası" çıkarılıyor

"Türkiye'nin sağlık okur-yazarlığı haritası" çıkarılıyor
Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık-Sen iş birliğinde, toplumun sağlık okur-yazarlığı konusunda çalışma yürütülüyor.

Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık-Sen iş birliğinde, toplumun sağlık okur-yazarlığı konusunda çalışma yürütüldüğü, bu kapsamda ilk etapta 23 ilde 5 bin vatandaşla anket yapıldığı bildirildi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Tokat ziyareti sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Sağlık-Sen iş birliğinde, Türkiye'de bugüne kadar yapılmayan bir araştırma yapmaya başladık. Türkiye genelinde 23 ilimizde 5 bin vatandaşımızla sağlık okur-yazarlığı üzerine çalışma yaptık. Türkiye genelinde 100 arkadaşımız bu anket çalışmasını yaptı" diye konuştu.

"Sağlık okur-yazarlığı, kişinin sağlıkla ilgili etkin ve uygun kararları verebilmesi için sağlık bilgilerini okuma, anlama ve kullanma kabiliyetidir" diyen Memiş, "Sağlık sisteminin nasıl kullanılabileceği ve bu sistemden nasıl yararlanılabileceğinin bilinmesi de bu tanımın içinde yer alır. Tanımdan anlaşılabileceği gibi toplumun her ferdi sadece okuma ve anlama değil, sağlıkla ilgili karar verebilmeyi sağlayacak kadar sağlık bilgisine sahip olmalıdır" ifadesini kullandı.

Anket hakkında bilgi veren Memiş, "Araştırmada ilaç kullanımından sağlık hizmetinden yararlanmaya kadar birçok konuda soru sorduk. Bu araştırmayı yaparken amacımız, sağlığın sürdürülebilirliğini sağlamak. Türkiye'de vatandaşın sağlık harcaması arttı, Avrupa ve dünyadaki sağlık harcamasının üzerinde bir rakama çıktı. Bilinçli hasta oluşturmak ve ihtiyacı olduğunda sağlık kuruluşuna giden hasta profili oluşturmak için bu araştırmayı gerçekleştirdik" diye konuştu.

- Çalışmanın ilk etabı tamamlandı

Çalışmanın ilk etabının tamamlandığını belirten Memiş, "Araştırmamız sürüyor. Araştırma sonucunda enteresan neticeler çıktı. Sağlık okur-yazarlığı konusunda Bulgaristan'ın gerisinde yer alıyoruz. Ülkemizde sağlık okur-yazarlığı konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi.

Memiş, şunları söyledi:

"Vatandaşımızın sağlığa ihtiyacı olduğunda hizmeti almasını sağlayacağız. Vatandaşın sağlıkta bilinçli hizmet almasını sağlamak kaydıyla mevcut hasta sayısı düşecek. Hastaya ayrılan zaman daha da artacak. Nitelikli sağlık hizmeti verilmiş olacak, sağlık harcamaları daha bilinçli yapılacak. Sağlık çalışanlarının iş yükü azalmış olacak. Ülkemizde sağlığın sürdürülebilirliği de bu şekilde sağlanmış olacak. Türkiye'de ilk defa böyle bir araştırma yapılıyor. ABD'de yapılan araştırmada sağlık okur-yazarlığı eksikliği nedeniyle sağlık harcamalarının yüzde 20'sinin çöpe gittiği belirlenmiş. Bu araştırmamız, ülkemizde sağlık sektörünün geleceğine katkı sunacak. Bu çalışmayla toplumumuzun sağlık okur-yazarlığı haritasını çıkarmayı hedefliyoruz."

Çalışmanın bir süre daha devam edeceğini aktaran Memiş, ortaya çıkacak sonuçlara göre yol haritası belirleneceğini kaydetti.

Bu haber toplam 4438 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim