• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye'yi sağlık merkezi yapacak konsey faaliyette

Türkiye'yi sağlık merkezi yapacak konsey faaliyette
Özel amaçlı ikinci iş konseyini sağlık alanında kuran DEİK, turizmciler ve akredite hastanelerin katılımıyla hayata geçirilen www.healthinturkey.org adresli portalla Türkiye'yi bölgesinde bir sağlık merkezi ...

Özel amaçlı ikinci iş konseyini sağlık alanında kuran DEİK, turizmciler ve akredite hastanelerin katılımıyla hayata geçirilen www.healthinturkey.org adresli portalla Türkiye'yi bölgesinde bir sağlık merkezi yapmayı amaçlıyor.

Kurucuları arasında Türkiye'nin önde gelen iş örgütlerinin bulunduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye'yi sağlık turizmi açısından bölgesinde merkez yapacak önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Halihazırda bünyesinde 86 ülke iş konseyi bulunan ve 'Özel amaçlı iş konseyleri' kapsamında ilk olarak Dünya Türk İş Konseyi'ni kuran DEİK, ikinci özel amaçlı konseyini Sağlık Turizmi İş Konseyi adıyla faaliyete geçiriyor.

İLK SEKTÖREL KONSEY

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, böyle bir konsey kurma gerekçelerini "86 iş konseyimiz var. Bunlar 86 ülkeyle sınırlı. Şimdi ilk defa olarak bu sene sektörel konseyler kuruyoruz. Bunlardan ilki de Sağlık İş Konseyi" diye açıkladı. Yırcalı, komşu ve çevre ülkelere yönelik yeni bir açılımı ifade ederek şöyle devam etti: "Kuveyt'e gittiğimiz zaman orada şunu gördük: Tedavi için yurtdışına giden bir hastanın masraflarını devlet ödüyor. Otelini karşılıyor, diğer ödemelerini de üstleniyor. Duruma göre yanına bir veya iki tane de refakatçi veriyor."

KAMU-ÖZEL BİRLİKTE

"Bu son hadiselerden sonra bu insanlar ABD ve Avrupa'ya gitmek istemiyorlar. Ama oradaki altyapıların da bizde olduğunu görmeye başladılar. Onlara daha yakınız ve uygun altyapılar var biz. Müslüman olmanın rahatlığını yaşayabiliyorlar" diyen Rona Yırcalı, projenin sağlıklı yürümesi için ilgili tüm taraflardan temsilcilerin konsey yönetimine alındığını söyledi. Rona Yılcalı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yönetiminde sağlık sektöründen ve TURSAB'dan arkadaşlar var. Sağlık ve Kültür Bakanlığı'ndan da insanlar aldık. Bunlar bu koordinasyonu yapacaklar. Özellikle körfez ülkelerinin talebini organize edecekler."

İRAN TUTUMU

İhracatın yüzde 60'a yakınının yapıldığı AB ülkelerinde sıkıntının devam ettiğini anlatan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, "Adam satamıyor ki... Yani bu fiyat meselesi değil. Tüketici böyle düşünüyor. İşte bunu için yeni pazarlar..." diyerek Afrika açılımının önemine dikkat çekti. Afrika'yı önemseyen hükümetin orada yeni yeni bülükelçilikler açtığını belirten Rona Yırcalı, "Biz de yeni açılan her yeni büyükelçilikle birlikte ülke iş konseylerimizi kuruyoruz" dedi.

ÜLKE MENFAATİ

İran konusu dahil hükümetin dış siyaseti ve ekonomik ilişkileri iyi yönettiğini ve bunda şu andaki dışışleri bakanının da büyük etkisi olduğunu vurgulayan Yırcalı, şunları kaydetti: "Ülke menfaati neredeyse o yöne yöneliyorlar. Eksen kayma, mayma falan, ben onların doğru olduğunu düşünmüyorum. Bütün ülkeler bunu yapıyordu, biz de yeni yeni yapıyoruz. Dünya konjonktürü ne tarafa yöneliyorsa bizim de ondan faydalanmamız gerektiğini düşünüyorum. Hatta bunu biraz daha ileriye götürmek gerekirse, Türk-İran münasebetlerinde de biraz kızdılar o verdiğimiz oyla ama ondan sonraki tutumumuz haberleşme kanalını açık bıraktık. Bu yarın batının da işine çok yarayacağını düşünüyorum.

TL ile ticaret için biraz sabır

Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında serbest ticaret ve serbest vize bölgesi oluşturma çalışmasına yönelik toplantıların devam ettiğini hatırlatan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bununla ilgili olarak da şunları söyledi: "Ortak Pazar gibi çok önemli olacak, gümrükler kalkacak, TL ile ticaret yapılacak, belli bir para birimiyle demek istiyorum. Ancak bunun altının dolması lazım. Çünkü konvertıbıl paralarla konuşmuyoruz. Yabancı para aldığın zaman onun kur değişimlerine karşı kendini koruyorsun. Merkez Bankalarının bunun sistemini kurması gerekiyor. Gerçekleşirse faydalı olur"

Web portalı da kuruldu

Sözkonusu konseyin ilk projesi olarak www.healthinturkey.org adresli web portalı hayata geçirildi. Sağlık turizmi için gerekli bütün faktörlerin tek çatı altında toplandığı portalda Türkiye'nin en iyi 10 yeri tanıtılıyor ve İstanbul, İzmir gibi önemli sağlık merkezleri hakkında bilgi veriliyor. Belli başlık operasyonların dünyanın önde gelen sağlık merkezlerinde kaç liraya yapıldığının mukayeseli olarak dikkate sunulduğu portalda, sağlık sektöründe dünyanın kabul ettiği en yüksek standartlardan Joint Commision İnternational (JCI) belgeli 12 hastanenin de tanıtımı yapılıyor.

yenisafak.com.tr

Bu haber toplam 2717 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim