• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Türkiye'yi tehdit eden hastalık

Türkiye'yi tehdit eden hastalık
Hastalığın en fazla görüldüğü ülkeler arasında Türkiye'nin dördüncü sırada yer aldığı ifade ediliyor.

Yaz zatürresi (Lejyonenella) hastalığının en fazla görüldüğü ülkeler arasında Türkiye'nin dördüncü sırada yer aldığı ifade ediliyor. Hastalığın görüldüğü ülkelerin kara listeye alınması ise o ülkeye seyahat edecek turistlerin fikir değiştirmesine neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı, Bulaşıcı Salgın Hastalıklar Dairesi'nin verilerine göre, Türkiye'de 2009 yılında 47, 2010 yılı Temmuz ayına kadar ise 18 lejyonella vakası tespit edildi. Türkiye'de hastalık zatürre olarak geçtiği ve tesbit edilemediği için, bu sayının tamamı Avrupa Legionella Çalışma Grubu tarafından belirlenerek Bakanlığa bildirildi. Grup, bu sayının 600 olması gerektiğini, çünkü Türkiye'de legionella vakalarının zatürre ile karıştırıldığı için teşhis edilemediğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığı, konunun otel işletmecilerine anlatılması konusunda konferanslar düzenlenmesi için İl Sağlık Müdürlüklerine genelge gönderdi.

"HASTALIK, OTEL SAHİPLERİNE ANLATILDI"

Konunun insan sağlığı ve ülke turizmi açısından önemine dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Bursa'daki tüm otel temsilcilerinin katıldığı bir konferans düzenledi. Hastalıkla ilgili otel işletmelerinin alması gereken önlemlerin anlatıldığı seminer, İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, bütün Türkiye'yi olumsuz etkileyen hastalık konusunda özellikle Bursalı işletmelerin hastalık hakkında bilgilenmesinin önemine vurgu yaptı. Akan, hastalığa neden olan bakterinin, göl, nehir, dere, çay, termal su banyoları ve çamurların normal florasında bulunduğu ve doğadaki sudan şehir şebeke suyuna geçebildiğini, bina su sistemleri içerisine yerleşip çoğalabildiğini kaydetti.

"YASA ÇIKARTILMALI"

Akan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzmanlar, bu hastalıklarla ilgili yasa çıkarmayan ülkeleri de turizm listelerinden silmeye başladıklarını beyan etmektedir. Günümüzde giderek önem kazanan, ölümcül sonuçlar doğurabilen ve turizme balta vuran lejyonella hastalığı ile acilen ciddi yasalar çıkartarak mücadele edilmelidir. Örneğin hastalığın hızla arttığı İngiltere ve Fransa'da ciddi yasalar çıkartılmış, her yıl görülen bin 500 lejyoner vaka sayısının son iki yılda çıkarılan yasalar sayesinde yüzde 50 oranında azaldığı görülmüştür. Avrupa'da hastalığın en fazla göründüğü ülkelerin başında Fransa, İtalya ve İspanya gelmekte, Türkiye de bu ülkelerin hemen arkasında bulunmaktadır. İhbarı zorunlu hastalıklar listesine alınan lejyoner, Türkiye'de zatürre diye geçiştirilmekte, teşhis edilemediği için Sağlık Bakanlığı'na yurtdışından gelen ihbarlar değerlendirilmektedir."

"HASTALIĞA YAKALANANLARIN YÜZDE 10 İLE YÜZDE 40'I ÖLÜYOR"

Dr. Orhun Kalkan ise, hastalığa yakalananların yüzde 10 ile yüzde 40'ının hayatını kaybettiğini dile getirdi. 50 yaş ve üzerindekilerin hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kalkan, sigara ve alkol kullanıcıları ile kronik akciğer hastası olanların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Kalkan, ülkelerin sağlık bakanlıklarının bu bu hastalığın görüldüğü ülkeleri takip ettiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi: "Bu hastalığın görüldüğü ülkelere gelen turist sayısı maalesef azalıyor. Bakanlıklar, ülkemize gelip de bu hastalığa yakalanan vatandaşlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığımıza bildirimde bulunuyor. 'Şu kadar turistim ülkenizde hastalandı' diye. Bu sayı da her geçen gün artıyor. Bunun ekonomik kaybının çok fazla olduğunu düşünüyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3455 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim