• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

"Turpgiller kanserden koruyor"

"Turpgiller kanserden koruyor"
Turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisi bulunuyor.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisi bulunduğunu söyledi.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, turpgiller familyasına ait sebzelerin başta akciğer, prostat, bağırsak ve göğüs kanseri olmak üzere neredeyse tüm kanser türlerine karşı hem koruma hem de ilaç gibi iyileştirme özelliği olduğunu belirtti.

Uslu, lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, beyaz ya da kırmızı turp gibi sebzelerin kanserli hücreler üzerinde adeta kanser ilaçlarıyla aynı etkiyi gösterdiğini savundu.

Turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisinin, içerdikleri kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal izotiyosiyanat maddesi adı verilen bitki kimyasallarından kaynaklandığını ifade eden Uslu, "İzotiyosiyanatlar açısından en zengin diğer turpgiller lahana, kıvırcık, marul, brokoli ve özellikle karalahanadır. Bu maddenin bozulmaması için turpgillerin mümkün mertebe çiğ ve taze yenilmesi gerekiyor. Örneğin brokoli filizleri, olgun brokoliye göre 30 kat fazla izotiyosiyanat içermektedir" dedi.

"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor"

Uslu, izotiyosiyanat adı verilen kimyasal maddenin sebzeler doğrandığında, çiğnendiğinde ve sindirildiğinde ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor. Günümüzde marketlerde rahatlıkla turşusunu bulabildiğimiz kapari bitkisinde yüzde 40 metil izotiyosiyanat, yüzde 21 izopropil izotiyosiyanat ve yüzde 6 butil izotiyosiyanat mevcut. Kapari çok etkili kanser önleyici ve iyileştirici besindir."

Avrupa ülkelerine tonlarca ihraç edilen kapari bitkisinin, Türk halkı tarafından neredeyse hiç tüketilmediğine dikkati çeken Uslu, "Belkide o ülkelere göre, ülkemizde daha fazla görülen kansere yakalanma oranına, yüksek miktarda sigara tüketiminin yanı sıra turpgiller ve özellikle kapari gibi kanser önleyici besin maddelerini çok fazla miktarda, çiğ ve pişirilmeden tüketmememiz neden olmaktadır" diye konuştu. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3304 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim