• BIST 9725.36
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

TÜSİAD sağlık sisteminde yeni 'yol haritası' istedi

TÜSİAD sağlık sisteminde yeni 'yol haritası' istedi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, sağlık sektöründeki hizmet programlarının geleceğe yönelik planlanması gerektiğini söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de 2002 yılında yüzde 66 olan kronik hastalık yükünün 2020'de yüzde 80'e çıkmasının beklendiğini belirterek, "Bu oran başlı başına, sağlık sektöründeki hizmet programlarının geleceğe yönelik planlamasında dikkate alınması gereken bir uyarı niteliğinde" dedi. TÜSİAD'ın "Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü" adlı raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Boyner, sağlığın ekonomik büyümenin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. 21. yüzyılın en önemli sorununun kronik hastalıklar olduğunu belirten Boyner, yapılan çalışmaların bu hastalıkların sadece gelişmiş toplumların değil, gelişmekte olan toplumların da sorunu olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Ekonomik analizlerin bulaşıcı olmayan hastalıklardaki her yüzde 10'luk artışın yıllık ekonomik büyümede binde 5'lik bir azalmayla ilişkili olduğunu gösterdiğinin altını çizen Boyner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kronik hastalık yükü, sağlık sisteminin mali sürdürülebilirliği açısından önemli bir risk ve bu yük, tüm dünyaya paralel olarak ülkemizde de artmakta. Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 71'i kronik hastalıklardan kaynaklanıyor. OECD ve Dünya Bankası'nın yaptığı bir çalışmaya göre ülkemizde 2002 yılında yüzde 66 olan kronik hastalık yükünün 2020;de yüzde 80;e çıkması bekleniyor. Bu oran başlı başına, sağlık sektöründeki hizmet programlarının geleceğe yönelik planlanmasında dikkate alınması gereken bir uyarı niteliğinde."

Toplantıda konuşan TÜSİAD Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Şükrü Bozluolcay ise Türkiye'de son yıllarda sağlık alanında dramatik ama pozitif manada gelişmeler yaşandığını bildirdi.

SGK çatısı altında sağlık harcamalarının dünyada geniş bir şemsiye altında devlet tarafından karşılanan başka bir ülke bilmediğine dikkati çeken Bozluolcay, "Gerek SGK, gerek Sağlık Bakanlığı bu işi sürdürmek için ciddi anlamda çalıştılar. Türkiye sağlıkta çok önemli şeyler yaptı" dedi. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Erdal Akalın ise "Bundan sonraki 10-20 yılın sağlık sorunları ne olacak?" denince birinci sırada sağlık harcamalarında kısıtlama olduğunun görüldüğünü kaydetti.

İkinci sırada ise kronik hastalıklardaki artışın olduğunu belirten Akalın, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu sadece yaşlı ülkelerin sorunu değil, bütün dünyanın sorunu haline geldi. Bu kadar önemli olduğu için de dünyada önemli toplantılar, çalışmalar yapılıyor. Sağlık harcamalarının yüzde 60'ı kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için yapılıyor. Kronik hastalıklar 2000-2050 yıllarının en önemli konularından biri olacak."
 

Dunya Gazetesi
 

Bu haber toplam 4241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim