• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Tüsider : 10 TL katılım payı uygulaması durduruldu

Tüsider : 10 TL katılım payı uygulaması durduruldu
Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği "Danıştay 10. Dairesi'nde görülen dava sonucunda, 2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılı

Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği "Danıştay 10. Dairesi'nde görülen dava sonucunda, 2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütmesi oy birliğiyle durdurulduğunu" açıkladı.

Danıştay 10. Dairesi'nde görülen dava sonucunda, 2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütmesi oy birliğiyle durdurulmuştur.

Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 10. Dairesi, tebliğin ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştur. Karar özeti aşağıda sunulmuştur.

Kararda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 68. maddesinde, ayakta tedavide hekim ve diş hekimine muayene olmak suretiyle yararlananlardan katılım payı alınacağının ve katılım payı tutarının her yıl artırılacağının öngörüldüğü hatırlatıldı.

Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği'nde, katılım payının tahsiline yer verildiği ancak kapsamda bulunan hak sahiplerinin ödeyeceği katılım payı tutarının ve bu payın tahsiline ilişkin usul ve esasların belirlenmesine yönelik bir düzenleme yapılmadığı vurgulandı. Kararda, şöyle denildi:

“Katılım payı alınmasına ilişkin uygulamanın ve aynı zamanda dava konusu tebliğin dayanağı olan 5510 sayılı Yasa'nın katılım payı alınmasına ilişkin maddesine göre finansmanı kurumca sağlanan sağlık hizmetlerinden ayakta tedavide hekim veya diş hekimine muayene olmak suretiyle yararlananlardan alınacak katılım payı tutarını ve bu tutarın tahsiline ilişkin usul ve esasları yönetmelikle düzenleme yetkisine sahip idarenin bu yetkisini, tebliğ çıkarmak suretiyle kullanmasında yasaya uyarlık görülmemektedir.”

Yasada, özel veya kamu kuruluşuna başvuran hastalardan katılım payının farklı alınmasına olanak sağlayan bir kural bulunmadığı ifade edilen kararda, buna karşın tebliğin 6. maddesiyle yapılan düzenlemede kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşunun aynı basamakta yer almış olsa bile, özel sağlık kuruluşuna başvuran hastadan kamuya başvuran hastalara nazaran daha yüksek tutarda katılım payı alınmasının kurala bağlandığı kaydedildi.

Kararda, “İdarece özel sağlık kurum ve kuruluşları ile kamuya ait sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran hastalardan katılım payının farklı alınmasını gerektiren nesnel ve somut bir neden gösterilmediği gibi yapılan düzenlemede yasada belirtilen önceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı kriteri de dikkate alınmamıştır” denildi.

Tüsider.org

Bu haber toplam 3919 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim