• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Tütünsüz Dünya Günü

Tütünsüz Dünya Günü
Türk Toraks Derneği: 'Vergi mevzuatının gözden geçirilmesini, vergilerin belli bir program çerçevesinde artırılmasını ve tütün endüstrisinin fiyatları belirleme inisiyatifinin kaldırılmasını talep ediyoruz' 'Tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir

Türk Toraks Derneği, tütün kullanımının en aza indirilmesi için vergi mevzuatının gözden geçirilmesini, vergilerin belli bir program çerçevesinde artırılmasını ve tütün endüstrisinin fiyatları belirleme inisiyatifinin kaldırılmasını talep etti.

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından Tütünsüz Dünya Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, 31 Mayıs'ı Tütünsüz Dünya Günü olarak ilan eden Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kullanımının sağlık risklerine her yıl değişik temalarla dikkati çektiği, tütün tüketiminin azaltılmasına yönelik politikalar ürettiği belirtildi.

Bu yılın temasının ise tütün üzerindeki vergilerin artırılması olduğu kaydedilen açıklamada, tütün kullanımının, dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedeni olduğu ve erişkin ölümlerinin yüzde 10'undan sorumlu olduğu vurgulandı.

Açıklamada, dünyada her yıl 6 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıktan ve 600 binden fazla insanın da pasif içicilikten hayatını kaybettiği belirtilerek, önlem alınmaması durumunda, 2030 yılında yıllık ölüm sayısının 8 milyona ulaşacağı ve bu ölümlerin yüzde 80'inin az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğine dikkat çekildi.

"Vergi arttırımı tüketimi düşürmenin en önemli yolu"

Açıklamada, tütün tüketiminin azaltılmasının insanların hayatlarının korunması anlamına geldiği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Tütün üzerindeki vergilerin artırılması, tüketimi düşürmenin en önemli yollarından birisidir. Yüzde 10 vergi artışı, yüzde 8 tüketim azalması demektir. Buna karşın vergi mevzuatındaki boşluklardan yararlanan tütün endüstrisi fiyat düşürmek suretiyle hem tüketimi artırmakta hem de ciddi vergi kayıplarına neden olmaktadır. İddia edildiğinin aksine tütün ürünleri fiyatlarının vergi yoluyla artırılması kaçakçılığa neden olmamaktadır. Bu argüman tütün endüstrisi tarafından gündeme getirilmektedir. Örneğin, Norveç'te tütün ürünlerinin fiyatları çok yüksek olmakla birlikte kaçakçılık neredeyse yoktur. Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu olarak, vergi mevzuatının yeniden gözden geçirilmesini, vergilerin belli bir program çerçevesinde artırılmasını ve tütün endüstrisinin fiyatları belirleme inisiyatifinin kaldırılmasını talep ediyoruz." - İstanbul

Bu haber toplam 2056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim