• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Tuz bağışıklık sistemi hastalıklarını etkileyebiliyor!

Tuz bağışıklık sistemi hastalıklarını etkileyebiliyor!
Bilimsel bir araştırmanın ilk sonuçlarına göre, aldığımız tuz oranı, MS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarını etkileyebiliyor.

Araştırmaya göre, tuz, bağışıklık sistemimizde vücudumuzu hedef alan bazı noktaları harekete geçiriyor olabilir.

Uzmanlar bulguların çok ilginç ve akla yatkın olduğunu ancak MS hastalığına sahip kişiler için bir çare olmadığını belirtiyor.

Vücudun enfeksiyonlara karşı savunma sisteminde bir tersliğin yaşanması durumunda, vücut harekete geçiyor olabilir ve Tip 1 şeker hastalığı, eklem iltihabı ya da MS gibi oto bağışıklık sistemi hastalıklarına neden oluyor olabilir.

Bu tür hastalıklara sahip olma riski genetik özelliklere bağlı olarak artabiliyor ancak çevresel faktörlerin de büyük bir etkisi var.

MS hastalığının nedenleri ile ilgili temel teorilerden biri bunun viral bir enfeksiyon olduğu. Ancak sigara içmek ve D vitamini eksikliği de hastalığın nedenleri arasında.

Nature dergisinde yayınlanan bu araştırmanın sonuçlarına göre aldığımız tuz oranı da bu tür hastalıklara neden olan faktörler arasında olabilir.

Genetik faktörler

Brigham and Women's Hastanesi ile MIT ve Harvard Broad Enstitüsü'nde bir grup araştırmacı, otoimmün hastalıklarda görülen bağışıklık sisteminin bir parçası ile ilgili bir araştırma yürütüyordu.

Araştırmada Th17 hücrelerinin nasıl üretildiğine bakıldı.

Th17 hücresinin üretilmesi için gereken karmaşık kimyanın analizi için hücrelerin dikkatli bir şekilde incelenmesi ve geçirdiği değişikliklerin tersine inşa edilmesi gerekiyor.

Bu analiz sonucunda kritik önemde ve daha önce görülmeyen bir gen tespit edildi.

Brigham and Women's Hastanesi'nden Dr. Vijay Kuchroo "bu genin görevinin bağırsakların aldığı tuz oranını artırmak" olduğunu belirtti.

Dr. Kuchroo, testlerde tuz oranını artırdıklarında, hücrelerin Th17 hücrelerine dönüştüğünü söyledi.

Fazla tuzla beslenen farelerin yapılan deneylerde MS gibi hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha yüksek.

Yale Üniversitesi'nde de bir grup araştırmacı tuz ve hücrelerin ilişkisi üzerine bir araştırma yürütüyor.

İmmünobiyoloji profesörü David Hafler BBC'ye yaptığı açıklamada "MS hastalığına sahip farelerin fazla tuz alanlarında hastalık daha kötü aşamada" dedi.

Prof.Dr. Hafler "tuz oranının bu kadar büyük bir etkisi olduğunu görmek bizi de şaşırttı" diye konuştu.

Tavsiye için henüz erken

Araştırmanın bu erken dönem bulgularının yorumlanması konusunda dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor.

Tuz ve otoimmün hastalıklar arasında bir ilişkinin olup olmadığının bulunması için fazla tuz alımının neden olduğu yüksek tansiyon gibi hastalıklarla ilgili de araştırmalar yapılıyor.

Broad Enstitüsü'nden Dr. Aviv Regev "Şu anda yapabileceğimiz tek şey, mevcut bulguları kamuoyuna açaıklamak. Şu aşamada herhangi bir tavsiye veremeyiz. Bilimsel bulgu ve bunun klinik tedavi aşamasına uygulanması arasında her zaman bir boşluk vardır" dedi.
Prof. Dr. Hafler az tuz alımının bir zararı olmadığını belirtti.

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alastair Compston BBC'ye yaptığı açıklamada bulguların "akla yatkın, beklenmedik ve çok ilginç" olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Compston, "Her türlü iyi bilimsel araştırma gibi bu da daha önce kimsenin düşünmediği yeni bir fikri ortaya atıyor" dedi.

Tuzun, sigara içmek ve güneş ışığı gibi bu hastalıklar üzerinde bir etkisi olabileceğini belirten Prof. Dr. Compston, "ancak bu aşamada az tuz almının MS'e bir çare olacağını söyleyemeyiz. Zaten bu hastalığa sahip biri az tuzlu diete başlasa bile iş işten geçmiş olacak" dedi.

MS Derneği'nde Biomedikal Araştırma biriminin başkanı Dr. Susan Kohlhaas, "Bu çok ilginç bir çalışma. MS ile ilgili bu tür farklı araştırmaların yapıldığını görmek çok olumlu" diye konuştu.

Ancak Dr. Kohlnaas da henüz bu bulgulardan sonuç çıkarmak için erken olduğunu ancak biran önce daha fazla araştırma yapılmasını beklediklerini söyledi.

Dr. Kohlnaas, insanların tuz alımı ile ilgili mevcut diet önerilerini düşünerek sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmelerini tavsiye ettiklerini söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4694 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • MS hastası Serdar Ortaç: Yürürken dengede duramıyorum!24 Kasım 2017 Cuma 19:33
  • MS kadınlar için daha tehlikeli01 Haziran 2017 Perşembe 11:46
  • MS kadını tehdit ediyor14 Mayıs 2016 Cumartesi 09:27
  • Türkiye'nin Holly'si MS'lilere umut oldu24 Ocak 2016 Pazar 09:51
  • 27 Mayıs Dünya Multipl Skleroz Günü26 Mayıs 2015 Salı 10:12
  • "Bulanık görme, MS habercisi"27 Mart 2015 Cuma 09:49
  • MS, Gençleri Vuruyor"11 Kasım 2014 Salı 13:51
  • MS ile yaşamın en iyi destekçisi egzersiz30 Haziran 2014 Pazartesi 11:02
  • Dünya genelinde kaç kişi MS hastası?29 Mayıs 2014 Perşembe 13:56
  • Multipl Skleroz (MS) Hastalarına 'Akdeniz Diyeti'29 Mayıs 2013 Çarşamba 10:25
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim