• BIST 9431.16
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

'Tuzsuz yaşam olur mu' tartışması

'Tuzsuz yaşam olur mu' tartışması
ABD'nin New York kenti tuza karşı savaş açtı. Türkiye'de ise 'kullanıma sınır' için 'gurmeler' ve 'doktorlar' görüş ayrılığında

ABD'nin New York kenti, inme ve kalp krizi oranlarını azaltmak için 5 yıl içinde restoran ve hazır gıdalardaki tuz kullanımını yüzde 25 oranında azaltmaya hazırlanıyor. New York Sağlık Müdürü Thomas Farley, Amerika'daki yemeklerdeki tuzun yüzde 80'inin paketlenmiş gıdalar ve restoran yemeklerinden alındığına dikkat çekerek, tuzu azaltmanın hayatları kurtaracağını söylüyor. ABD'deki bu tartışma "Türkiye'de de tuz kullanımına sınırlama getirilmeli mi" sorusunu akıllara getirdi. Türk doktorlar ile gurmeler arasında bu konuda derin görüş ayrılığı çıktı. Doktorlar, tuzun zararlarına dikkat çekerken, gurmeler, "Damak tadına karışılmaz" görüşünde.

ALLAH TUZSUZ BIRAKMASIN
Ahmet Örs (Gurme): Damak zevki başka bir şeydir. İnsanlar öleceğini bile bile nasıl sigara içiyorsa tuz da böyle bir şeydir. O yemekten o zevki almak için ona da katlanırsınız. Siz bir restoran şefine yemeğinde tuz kullanma dersen istifa eder. Sağlık ayrı bir konu lezzet ayrı bir konu. Allah beni tuzsuz ekmeğe mecbur etmesin.

DAMAK TADIMIZ AYRI
Vefa Zat (Gurme): Tuz, yemeğin şekeri ve tadıdır. Un, şeker ve tuzdan oluşan üç beyazı azaltmaya çalışmak yerinde olur. Türk insanı olarak tuza kemikleşmiş bir damağa sahibiz. Bizde bir sofra adabı vardır. Osmanlı'dan beri 500-600 yıldır sofraya ilk defa tuz gelir. Tuz bizde sofranın bereketidir. Ancak tuzu azalttığınız müddetçe sağlığımızı daha fazla koruruz.

88.5 SENE YAŞADIM
Aydın Boysan (Yazar): Hayati bir hadise olduğunu zannetmiyorum. Erbabı lakırdısı değil bu ama hani 88 buçuk sene yaşamış bir insanın duyduklarından deneyimlerinden bu çıkıyor. Son yıllarda fazla kullanmıyorum. Artık ille de tuzdan bir şey bekleme niyetinde değilim.

ALTERNATİF ARANIYOR
Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu (İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi): Kalp ve damar hastalıkları ve yüksek tansiyon ile yüksek tuz arasındaki ilişki ispatlandı. Dolayısıyla ikinci aşamaya geçildi ve ilgili gıda sektöründe azaltma yoluna gidildi. Unlu gıda sektörü de bu yönde Ar-Ge çalışması yapıyor, tuzun yerini alacak ancak tadını ikame edecek ürünler üzerinde çalışılıyor.

BİZ DE TUZU BIRAKMALIYIZ
Prof. Dr. Ziya Mocan: Türkiye'de de ABD gibi tuzun azaltılması için kampanyalar başlatılmalı. Yemekler restoranlarda ve evde tuzsuz hazırlanmalıdır. Türkler günde 18 gram ile dünyanın en tuzlu yiyen halkı. Bu nedenle tansiyon hastalığı çok fazla...

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2386 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim