• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Üç beyazsız doğal ve sağlıklı reçeteler

Üç beyazsız doğal ve sağlıklı reçeteler
Sağlıklı beslenme artık hemen herkes için vazgeçilmez bir yaşam formülü. Hal böyle olunca doğal ürünlere talep giderek artıyor...

Hal böyle olunca doğal ürünlere talep giderek artıyor. Uzmanların “üç tehlikeli beyaz” olarak tanımladığı “un, şeker ve tuz üçlüsünü” kullanmadan, doğal ürünlerle siz de evde nefis tatlı ve tuzlular hazırlayabilirsiniz.

Yıllardır Arnavutköy çileğini mevsiminde bile bulamıyoruz. Çileğin çilek, salatalığın salatalık gibi koktuğu günleri özler olduk. Artık bulamadığımız, geçmişe dair koku ve tatlar değişen dünyanın küçük bir parçası. Büyük şehirlerde çocuklar mahallede gece yarılarına kadar arkadaşlarla oynayıp kir içinde, annenin uzun seslenişlerinden sonra eve dönmenin ne demek olduğunu bilmiyor artık. Buna bağlı olarak yeme, içme, yaşama, gezme, arkadaşlık, komşuluk alışkanlıkları da gün be gün bizi terk ediyor.

Sağlıklı yaşama modası bir süredir herkesin aklını meşgul ediyor etmesine ama, bir süre önce kazanılmış sentetik alışkanlıkları bı rakmak herkes için hayli zor oluyor. Mesela bulgurun faydaları yeniden anlatılmaya çalışılıyor bu günlerde. Köy yaşamının ayrılmaz parçası, öğünlerin ana yemeği olan bulgur pilavı çok zamandır kilo aldırır endişesiyle pişirilmiyordu evlerimizde. Katkı maddeleri kullanılan yiyecekler çok yakın bir tarihe kadar marketlerin raflarını süslemiyordu. Bu ürünler doğal olanların yerini öyle çabuk aldı ki, şimdi yaşamımızdan onları çıkarmak için organik, doğal ürünleri astronomik fiyatlara bile almaya razı olmuşken, bulmakta zorlanıyoruz. Sebze ve meyvelerin doğalını da…

Üç beyaz: Un, tuz, şeker
İki yüzyıl öncesine kadar beyaz şeker, yani bildiğimiz tozşeker son derece pahalıydı. şimdi “üç tehlikeli beyaz”dan biri olan bu şeker bütün tatlılarımızın, pastalarımızın, turtaları mızın ana maddesi. Kalorili olması bakı mından şekerin yerini alan tatlandırıcılar ise, asla doğal malzemelerin yerini tutmuyor. Aslında en ideal enerji kaynaklarından biri olan pekmez, doğanın insanlığa mucizesi sayı lan şifalı bal ve doğal yöntemlerle kurutulan ve içinde doğal şekerin var olduğu kurutulmuş meyveler şeker yerine kullanılabilecek en iyi ürünler. Hatta içine doğal tatlandı rıcı olarak kullanılacak bu ürünlerle hazırlanacak yiyeceklere bir de gerçek tereyağı ve zeytinyağı eklendiğini düşünün. İşte bu noktada mutfağınızdan gerçekten sağlıklı ürünler geçtiğini düşünebilirsiniz.

Kullanımından kaçınılması önerilen beyazların diğeri de tuz. Şehir hayatında var olan telaş ve hep bir yerlere yetişme savaşı yiyeceklerimize özen göstermemize engel değil aslında. Paketlerde sofra tuzu olarak satılan malzemelerin dışında kullanılabilecek gerçek tuzlar var. Deniz tuzu mesela, içinde vücudumuzun ihtiyacı olan minerallerin yüzde 80’ini ihtiva ediyor. Üstelik deniz tuzuyla hazırlanan yemekler çok daha lezzetli oluyor. Öte yandan kaya tuzu ile kurulan turşuların ne kadar lezzetli olabileceğini biliyor muydunuz? Sofra tuzuyla yapılan turşuların ise ne kadar çabuk bozulduğunu?

Söz konusu beyazların sonuncusu olan un, sağlığımız için en çok önerilen temel besinimiz, ekmeğin ana maddesi. Bir süredir ekmekten uzak durmak konusunda yapılan uyarılar, şimdilerde yerini “beyaz ekmek”ten uzak durmaya ilişkin uyarılara bıraktı. Çünkü bin yıllardır en önemli besin kaynağımız olan ekmeğin doğal, tam buğdayla, hatta evlerde pişirildiği sürece son derece yararlı olduğu biliniyor artık. Emeğe en çok buğ day, çavdar ve mısır unları yakışıyor. Burada en önemli şey, bu unların “tam”, yani katkısız olanlarını kullanmak.

Tüm önerilerin ardında, mutfağımızda pişirdiğimiz her şeyin temiz, sağlıklı ve doğal olduğ unu bilmek, bu yiyeceklerle beslenerek hastalıklardan korunma kaygısı var. Yapılması gereken tek şey bu doğal malzemeleri sentetik olanlarına tercih ederek mutfağınızda bulundurmak. Biraz tarişer, biraz da yaratıcılığınızla “üç beyaz”sız doğal lezzetler yaratmanız hiç zor değil.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3242 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim