• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Üç boyutlu yazıcıyla ayak bileği ortezi üretti

Üç boyutlu yazıcıyla ayak bileği ortezi üretti
KOÜ Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans öğrencisi Levent Aydın, tez çalışması kapsamında üç boyutlu yazıcıyla ayak bileği ortezi imal etti

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans öğrencisi Levent Aydın, tezini üç boyutlu yazıcıyla ayak bileği ortezi üreterek tamamladı.

Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, yazıcının parçalarını 1,5 yıl önce yurt dışından getirdiğini belirterek, uzun çalışma sonucunda montajını tamamladığını söyledi.

Parçaları getirdiği dönemde Türkiye'de montajla ilgili yerli bilgi olmadığına dikkati çeken Aydın, tezinde üç boyutlu yazıcı imalatını da anlattığını dile getirdi.

Aydın, yazıcının mekanik sistemini düzenledikten sonra ortezi tasarladığını kaydederek, "Medikal şirketlerine gittiğinizde alabileceğiniz fiyattan çok daha ucuz ve özgün tasarımla ayak bileği ortezi yaptık. Öncelikle çocukların kullanabilmesi için bakanlıktan onay almak gerekir. Ortezi kişiye özel üretebiliyoruz. Çocukların ayak bilekleri içe veya dışa dönük olabilir, bileği sabitlemek için kullanılan malzemedir. Açık kaynak kodlu donanımını geliştirerek çıktısını aldık" diye konuştu.

- "İmkan sağlanırsa daha iyi çalışmalar yaparız"

Türkiye'nin bu teknolojiyi geriden takip ettiğini vurgulayan Aydın, kendilerine imkan sağlandığında önemli çalışmalar yapabileceklerini anlattı.

Aydın, üç boyutlu yazıcıların çalışma mantığının öğrenilmesinin önem taşıdığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayak bileği ortezinin yapılması, hastalar için üretilen medikal malzemelerin 3 boyutlu yazıcılarla çıktısının alınabileceğini kanıtlar. Tasarımını yaparak istediğiniz insan uzvunun istediğiniz hasarı için gerekli desteği verecek ürünle bunu sağlayabilirsiniz. Pek çok ayrı sektörde birçok iş yapılabilir. Türkiye'de tanıdığım yazıcı tasarlayan az insan var. İstediğimiz boyutta, istediğimiz ürünü yapabilecek yazıcıyı üretebiliyoruz. Tez projem, ülkemizdeki Türkçe kaynak niteliğinde yazılmış kitap örneğidir. İnsanların bunu öğrenmesi için yapım aşamalarını uzun uzun anlattım. Ayak bileği ortezinin Türkiye'de henüz tasarlanıp çıktısı alınmamıştı.

Gerekli destek sağlanırsa en geç 2 yılda en azından damar basımını üreteceğim cihazla yapabilirim."

Yeni teknolojilerin kullanımıyla üniversitelerin ihtiyaç duyduğu malzemelerin üretilebileceğine işaret eden Aydın, bunun için desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Aydın, üç boyutlu yazıcının 2 bin liraya mal olduğunu sözlerine ekledi.

Proje danışmanı Doç. Dr. Serdar Küçük de kişiye özgü ürünlerin üç boyutlu yazıcılarla yapılabileceğini belirterek, bu teknolojinin sağlık sektöründe kişisel üretim için önemli uygulama alanı sunduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim