• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Üç girişimcinin ürettiği molekül, ilaç ve kozmetikte dışa bağımlılığı azaltacak

Üç girişimcinin ürettiği molekül, ilaç ve kozmetikte dışa bağımlılığı azaltacak
İzmirli üç genç girişimci, biyoteknoloji alanında büyük bir başarıya imza attı. Genç girişimciler, zeytin çiçeği ve yaprağından ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan molekül elde etti.

Banf Doğal Ürünler firması ortaklarından Fatih Karabay, ürettikleri molekülün Türkiye'nin özellikle ilaç ve kozmetik sanayisindeki dışa bağımlılığını azaltacağını söyledi. TÜBİTAK'a 2012 yılında projelerini sunarak girişimcilik desteklerinden faydalanmaya hak kazandıklarını ve İzmir'de bu desteklerden yararlanan beş başvuru sahibinden biri olduklarını belirten Karabay, yeni girişim fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için yola çıktıklarını kaydetti. Zeytin çiçeği ve yaprağından elde ettikleri moleküllerle kozmetik ve ilaç sanayisine yönelik hammadde yaptıklarını dile getiren Karabay, “Banf Doğal Ürünler olarak 20'ye yakın bitkinin saflaştırılmasını, etkin molekül ve hammadde satışlarını gerçekleştirebiliyoruz. Elde ettiğimiz girişimcilik desteğiyle yeni bir laboratuvar kuracağız. Türkiye, bazı hammaddeleri üretme konusunda yetersiz ve dışa bağımlı konumda. Bir yıl içinde seri üretime geçerek, bu dışa bağımlılığı azaltmak için önemli bir yatırımı tamamlamış olacağız.” dedi. Firmalarının kuruluş aşamasında, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) bünyesinde faaliyet gösteren Projem İzmir Teknik Yardım Masası ile irtibata geçtiklerini aktaran Fatih Karabay, İZKA’nın yönlendirmesi ve katkısıyla kendilerine yol haritası çizdiklerini belirtti.

Türkiye’nin tarımda gerçek potansiyelini kullanamadığına dikkat çeken proje ortaklarından Burçin Batıbay da zengin bir floraya sahip Türkiye’de, biyoteknoloji alanında kullanılabilecek pekçok bitki çeşidi bulunduğunu vurguladı. Bu durumun girdi maliyetlerini Avrupa’ya göre daha makul seviyeye indirdiğini kaydeden Batıbay, katma değeri yüksek ürünlerle tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gereğine dikkat çekti.

Projem İzmir Teknik Yardım Masası kapsamında proje üretmek isteyenlere yönelik çeşitli hizmetler sunduklarını belirten İZKA Program Yönetimi Birim Başkanı Halil İbrahim Murat Çelik ise İzmir’de faaliyet gösteren, kâr amacı güden veya gütmeyen bütün paydaşlara yönelik uygun ulusal, uluslararası veya AB fon kaynakları hakkında yönlendirmeler yaptıklarını söyledi. İzmir'in hibe programlarından faydalanma oranının arttırılmasını hedeflediklerini belirten Çelik, proje fikri için finansman arayışında olan kurum ve kişilere bilgilendirmeler yaptıklarını, mali desteklerden faydalanabilmeleri için proje yazımı aşamasında yönlendirme hizmeti verdiklerini aktardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim