• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Uçak yolculuğunun yapılmaması gereken durumlar

Uçak yolculuğunun yapılmaması gereken durumlar
Sağlık sorunu bulunan ya da sağlığı, önceden geçirilmiş hastalıklar nedeniyle duyarlı olan yolcular bu faktörlerden daha fazla etkilenirler.

Sağlık sorunu bulunan ya da sağlığı, önceden geçirilmiş hastalıklar nedeniyle duyarlı olan yolcular bu faktörlerden daha fazla etkilenirler. Eğer yolcu, planlarını dikkatlice yapar ve yolculuk öncesinde ve sonrasında ve yolculuk sırasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur.

Kabin basıncı ve oksijen

Uçak kabinleri basınçları sabitlenmiştir ancak, uçma yüksekliğinde kabin havası basıncı deniz seviyesindeki basınca göre daha düşüktür. Uçakların sıklıkla uçtukları yükseklik olan 11 bin metrelik bir uçuş yüksekliğinde, kabindeki hava basıncı, deniz seviyesinden 1500-2500 metre yükseklikte olan hava basıncına denktir. Bunun sonucunda, kana karışan oksijen miktarı düşer ve vücuttaki gazlar genişler. Düşük kabin hava basıncının etkileri sağlıklı yolcular üzerinde bir risk yaratmaz.

Kalp damar veya solunum hastalıkları olan yolcular ile kansızlık gibi bozuklukları olan kişilerde düşük oksijen düzeyinin sorun çıkartma olasılığı fazladır. Ayrıca, alkolün beyindeki etkisi düşük oksijen iile daha da artmaktadır.

Hava kuruluğu

Uçak kabinlerindeki bağıl nem genellikle %20'den az olmak üzere düşüktür. Düşük nem gözlerde, ağızda ve burunda kuruma hissine yol açar. Yolculuktan önce ve yolculuk sırasında iyi bir sıvı alımının yanı sıra cilt nemlendirici losyon kullanma, burun deliklerini nemlendirmek üzere bir tuzlu su içeren burun spreyi kullanma ve kontak lens yerine gözlük takma gibi işler vasıtasıyla nemlendirme sağlanabilir.
Yeterli sıvı alımı olmazsa uzun uçuşlarda dehidratasyon (vücut sıvısının azalması) meydana gelebilir.

Bu nedenle uçuş öncesinde ve sırasında alkolsüz içecekler alınmalıdır (su ve meyve suları). Alkol dehidratasyona katkı yaptığından dolayı, uçmadan önce ve uçuş sırasında alkol kullanımı kısıtlandırılmalıdır, hatta tercihen içmekten kaçınılmalıdır.

Hareketsizlik ve Dolaşım Problemleri

Oturur durumda uzun süren hareketsizlik, bacaklarda kan dolaşımının yavaşlamasına bacaklarda şişmeye (ödem) ve eklemde tutukluk gibi rahatsızlıklara yol açar.
Dolaşım yavaşlaması, toplar damarda pıhtı oluşması için hazırlayıcı bir faktördür.
Aşağıdaki faktörlerden bir ya da daha fazlasını taşıyan kimselerin seyahat etmeden önce tıbbi yardıma başvurmaları tavsiye edilir.

- Toplardamarda pıhtı öyküsü
- 40 yaşının üzerinde olma (yaş riski artırır)
- Östrojen tedavisi (doğum kontrol hapları veya hormon tedavisi)
- Hamilelik
- Son zamanlarda cerrahi müdahale veya travma durumu (özellikle karın veya bacak cerrahisi)
- Kanser
- Genetik kan pıhtılaşması anormallikleri
- Kronik venöz yetmezlik (bacak varisleri)
- Konjestif kalp yetmezliği
- Obezite

Önlemler

Uzun süren hareketsizliğin olumsuz etkileri, uçakta seyahat ederken sık aralıklarla basit eksersizler yapılarak azaltılabilir. Birçok havayolu şirketi dolaşımı uyaran, rahatsızlığı, yorgunluğu ve tutulmayı azaltan ve pıhtı oluşması riskini düşüren uçak içi eksersizler hakkında yardımcı olmaktadır. Yukarıdaki türde sorunları olanların, hava yolculukları için özel olarak tasarlanmış sıkıştırıcılı çoraplar giymesi yararlı olacaktır. El çantası, bacaklar ve ayakların hareketini kısıtlayacak yerlere konulmamalıdır. Giysiler bol ve rahat olmalıdır.

Hava Yolculuğunun Yapılmaması Gereken Durumlar:

- 7 gününü doldurmamış olan bebekler.
- Hamileliğin son 4 haftası içindeki (çoğul gebeliklerde 8 hafta) ve doğumda sonraki ilk 7 gün içerisindeki kadınlar.
- İstirahatte bile ortaya çıkan kalbe bağlı göğüs ağrısı (angina pektoris)
- Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık.
- Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı artan kafa içi basınç.
- Sinüzit veya diğer kulak burun boğaz enfeksiyonları (özellikle de östaki borusu tıkanmışsa).
- Son zamanlarda geçirilmiş olan miyokard enfarktüsü ve kalp krizi.
- Ciddi kronik solunum hastalığı, dinlenme halinde nefes darlığı veya nedeni belirlenmemiş pnömotoraks.
- Orak hücre anemisi.
- 200 mmHg'dan fazla sistolik basınca sahip, kontrolsüz yüksek tansiyon.
- Havanın veya gazın içeride kaldığı, son zamanlarda gerçekleşen bir cerrahi girişim ya da hasar durumu (özellikle karın travması, mide-bağırsak ameliyatları, laparoskopik ameliyatlar, baş-yüz-göz hasarları, beyin ameliyatları ve göz yuvarlağının içine girildiği göz ameliyatları).
- Skuba dalıcıları dalış yaptıktan sonra kısa dönemde hava yolculuğuna çıkmamalıdırlar: birden fazla gün sınırsız dalış yaptıktan sonra en az 24 saat, 2 saat dalış yaptıktan sonra en az 12 saat.


ekolay.net

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2537 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim