• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Uğur yeni yüzüyle ağlayabilecek

Uğur yeni yüzüyle ağlayabilecek
Türkiye'nin ilk yüz nakli olan hastası 19 yaşındaki Uğur Acar'ın göz çevresinin donöre ait olmasına karşın göz kapakları ve gözyaşı kanalının korunduğu için 'ağlamasında' bir sorun olmayacağı bildirildi.

Yüz naklini gerçekleştiren ekibin başkanı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'ın sağlık durumu ile ilgili bilgi verdi.

Ameliyatta yüz kaslarının büyük oranda korunduğunu anlatan Prof.Dr. Özkan, "Kasları büyük oranda kendinin ancak göz çevresi ve kaşları Ahmet Kaya'ya ait" dedi. Göz çevresinin hareketli bir bölge olduğuna dikkat çeken Özkan, "Özellikle göz bölgesinde hareketler olduğu için bu 6 aylık süreç önemli. Gözlerinde şu an bir sorun yok" diye konuştu.

Uğur Acar'ın gözyaşı kanalının ve göz kapaklarının korunduğu için ağlamasında bir sorun yaşanmayacağını ifade eden Prof.Dr. Özkan, şunları söyledi: "Göz kapağı ve kanalı koruduğumuz için, herhangi bir sorun olmayacak. Uğur şu an ağlayabilir ama biz ağlamasını istemiyoruz."

SON DURUMLARI

Akdeniz Üniversitesi Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin ilk yüz nakli olan hastası 19 yaşınbndaki Uğur Acar'ın yeni yüzünü ilk kez aynada değil televizyonda gördüğünü söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof Dr. Ömer Özkan, çift kol nakli ve yüz nakli hastalarının durumu hakkında bilgi verdi. Özkan, bugün ameliyat sonrası altıncı günün içinde olduklarını söyledi. Yüz naklinde çok büyük bir basamağı geçmiş durumda olduklarını kaydeden Özkan, şöyle konuştu: "Pazartesi günü çok çok müjdeli haberlerimizi veririz. Kendisi ile gayet çok net anlaşılır şekilde az öncede görüştüm. Gayet iyi mutlu, oda artık haberleri takip ediyor.
İnşallah önümüzdeki hafta sonuna doğru basın mensuplarına göstereceğiz"

ÇİFT KOL NAKLİ YOĞUN BAKIMDA

Çift kol nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'ın durumu ile de ilgili bilgi veren Özkan, şunları söyledi: "Diğer hastamız diğer günlere göre daha iyi olmakla birlikte yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Yoğun bakımda olan her hastada her türlü riskin olabileceğini belirtiyoruz. Bir önceki günden hep ilerideyiz. Ama sağlığı tamamlanmış durumda değil. İlaçlarla ilgili, enfeksiyonla ilgili sıkıntı olmasın diye bu süreci sağlıklı atlatmaya çalışıyoruz. Yoğun bakımdaki takibi arkadaşlarımız tarafından yoğun şekilde yapılıyor. Kısa zamanda bizde sağlığına kavuşmasını bekliyoruz."

YENİ YÜZÜNÜ GÖRDÜ

Özkan, "Uğur Acar kendisiyle ilgili haberleri izledi mi" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Aslında bir miktar gözden kaçmış. Ama istiyor. Çok soğukkanlılıkla izliyor. Bir iki tane haberleri izlemiş ama tepkisini ölçmeye çalıştım. Sorun yok. Bize bir iki gün müsaade et dedik. Oda olgunlukla karşıladı. İki, üç gün sonra rahatlıkla serbest bırakacağız artık"
Yüzüne bilerek dokundurtmadıklarını anlatan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuçta yeni yüz. Duymayacak. Duymasının da bir önemi yok şimdilik. Üç aydan önce duymayacağı için çokta bir önemi yok."

YAŞI 20-25 OLACAK

"Uğur Acar'ın yaşı kaç olacak?" sorusuna da Özkan, şöyle cevap verdi: "Yaşı en fazla 20-25 olur. Zaten çok küçük görünüyordu. Çok olgun bir görünümü olacak. En fazla o kadar gösterir. Bunu bir yılın sonunda anlayacağız. Gerekirse müdahale ederiz ama o yaşlarda olacak."

SGK'DAN DESTEK

Özkan, SGK Başkanı Fatih Acar'ın ziyareti ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Çok memnun olduk. Her türlü desteği vereceklerini söyledi. Bu da bizi çok sevindirdi. Kol nakli ile başlayan bir sürecin sonundayız. Kendileri düşen her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler."

SABRİ ÇAĞLAR-İSA AKAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1899 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim