• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Ulaştırma Bakanlığı 5 bin görme engelliye bluetooth özellikli gözlük dağıtacak

Ulaştırma Bakanlığı 5 bin görme engelliye bluetooth özellikli gözlük dağıtacak
Görme engelli vatandaşların, gidecekleri adreslere güvenli ve hızlı ulaşmasını sağlayacak "Gören Göz" projesinde sona gelindi.

Dünyada ilk defa Türk mühendislerin tasarladığı projenin pilot illerinden biri de İstanbul ve Ankara ile birlikte İzmir olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte Başbakanlık tarafından ilk olarak 5 bin adet dağıtılması planlanan bluetooth özellikli gözlük, sesli bildirimlerle görme engelli vatandaşların gidecekleri adreslere güvenli ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak. Ücretsiz olacak ve navigasyon prensibiyle çalışacak cihazlar, İzmir’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılacağı bir törenle tanıtılacak. Projede kullanılacak cihazların üzerinde, Brail alfabesiyle "qwerty" klavye bulunacak. Denemeleri tamamlanan cihazlarda, istenen özel adreslerin yanısıra eczane, hastane, kamu binaları ve acil durum merkezlerinin yerleri de yüklenecek. Varılmak istenen noktayı sesli uyarılarla en kısa ve uygun şekilde tarif edecek olan cihaz, görme engellilerin hem gözü hem kulağı olacak. Ayrıca cep telefonu ve bilgisayar gibi de kullanılabilecek. Bluetooth özelliği bulunan cihaz, görme engellilerin belirledikleri noktalarda buluşmasını ve birbirleriyle haberleşmesini de sağlayacak. İlk aşamada İzmir, Ankara ve İstanbul'da 5 bin adet dağıtılması planlanan cihazlar için 15 yaşın üzerinde, sağlık raporuna göre görme engeline ilişkin bütün vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 75’in üzerinde olanlar, cihazı kullanmaya engel teşkil edecek işitme, zihin veya ortopedik engeli bulunmayanlar başvurabilecek.

CİHAZIN ÖZELLİKLERİ

Görme engelliler, sıklıkla gittikleri yerleri cihaza kaydedilebilecek ve bu sayede bir sonraki kullanımda rotayı tek tuşla seçebilecek. Cihaz, saat ve tarih bilgisini görme engelliye okuyacak. Pil durumun hakkında sesle uyaracak. Bu cihazla görme engelliler internete girebilecek, elektronik postalarını kontrol edebilecek, elektronik kitap okuyabilecek, radyo dinleyebilecek. Bluetooth teknolojisini kullanarak, birbirleriyle iletişim de kurabilecekler. Cihaz sayesinde görme engelliler, bulundukları konumu yakınlarına veya istedikleri kişilere mesajla bildirebilecek. Modüler olması sebebiyle geliştirilme imkanına da sahip olan Gören Göz, belediyelerin bluetooth yayın altyapısıyla verecekleri hizmet sayesinde, toplu taşıma araçlarının bilgilerini de görme engellilere aktarabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3073 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim