• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Uluslararası YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Sempozyumu

Uluslararası YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Sempozyumu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyum, Amerika, Almanya, Kanada ve Türkiye'den 350 bilim adamının katılımıyla başladı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyum, Amerika, Almanya, Kanada ve Türkiye'den 350 bilim adamının katılımıyla başladı.

YYÜ'nün ev sahipliğinde, "Bilim, Doğa ve Tarih Van'da Buluşuyor" sloganıyla kentteki bir otelde düzenlenen "Uluslararası YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Sempozyumu"nun açılışında konuşan YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, 2008 yılında kurulan fakültenin bugüne kadar yaşadığı önemli gelişmeleri sunumlar eşliğinde katılımcılara aktardı.

Özellikle deprem döneminde yaşanan zorluklar ve zorluklar karşısında ekibinin gösterdiği başarıyı anlatan Eskitaşçıoğlu, salondaki bazı davetlilerin duygulu anlar yaşamasına neden oldu.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel de yaptığı konuşmada, fakültenin bugüne kadar elde ettiği başarıları mucize olarak değerlendirerek, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile dekan Eskitaşçıoğlu'nu tebrik etti.

Sempozyumu, "Diş hekimliğinin kalbi Van'da atıyor" şeklinde niteleyen Yücel, Türkiye'de 2008 yılına kadar 20 olan diş hekimliği fakültesi sayısının bugün 60'ın üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Fakülte sayısındaki artışın diş hekimliğine zarar verdiğini öne süren Yücel, 80 milyonluk nüfusa sahip olan Almanya'da 60 bin dolayında diş hekimi bulunduğunu, ve bunların ülkedeki 31 fakülteden mezun olduğunu söyledi.

Yücel, Almanya'da diş hekimliği fakültelerinin niteliğinin artırılması için fakültelere yatırım yapıldığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Bizde diş hekimliği mesleği, fiziki ve öğretim üyesi açığı konumundayken, bu tür açılımlar ne yazık ki diş hekimliği fakültelerinin eğitimini ve araştırmasını olumsuz etkiliyor. Çünkü üniversite fakültelerinin birinci ve asli görevi eğitim ve araştırmadır. Eğitim ve araştırma temelinde bir eğitim verilmesi lazım. Bu fakülte, bir taraftan deprem gibi koşulları atlatırken, diğer taraftan böyle bir durumda dahi eğitime ve araştırmaya yatırım yapan, en son teknolojiyi kullanan bir fakülte. Bence örnek olması gereken bir fakülte. Çünkü duyuyoruz ki birçok diş hekimliği fakültesi ne yazık ki ağız ve diş sağlığı merkezi niteliğinde çalışıyor. Poliklinik hizmeti, fakültelerin asli görevi değildir. Fakülteler, asli görevi olmayan bir durumda hasta bakmak ve para kazanmak zorunda bırakılıyor. Bu fakültelerin eğitimini ve verdiği mezunların niteliğini değersizleştiriliyor. Diş hekimliği fakültelerinin bu kadar şiddetli ve plansız bir şekilde açılması, diş hekimlerinin ağız doktoru olması hedefinin oluşturulmasını ne yazık ki olumsuz etkiliyor."

TDB'nin, diş hekimliği mesleğini Dünya Dişhekimliği Federasyonu'nun ortaya koyduğu 2020 vizyonundaki gibi "diş hekimlerinin ağız doktoru olması" hedefi taşıdığına değinen Yücel, bu nedenle İstanbul'da deklarasyon imzaladıklarını hatırlattı.

Yücel, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bir araya gelerek diş hekimliğinin önündeki sorunları çözmek durumunda olduklarına işaret ederek, dekan ve öğretim üyelerini kaliteli mezunlar vermek için çaba göstermeye davet etti.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise deprem döneminde konteynerlerde hastaların tedavi edildiğini hatırlatarak, kimsenin gelecekte uluslararası bir sempozyum düzenleneceğine ihtimal veremediği dönemlerden bugünlere gelindiğini anlattı.

Konuşmaların ardından mini konser verilen sempozyum, Prof. Dr. Ateş Parlar'ın "İmplantlar çevresindeki yumuşak dokuda fonksiyon ve estetik için yapılan cerrahi işlemler" konulu sunumuyla devam etti.

Bu haber toplam 2441 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim