• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Umutsuz Doktora yoğun bakım, Aman doktor derdine bir çare

Umutsuz Doktora yoğun bakım, Aman doktor derdine bir çare
Sağlık Bakanlığı, artan doktor ve hemşire ölümlerini masaya yatırıyor. Buna göre, önce sağlıkçıların sorunları tespit edilecek. Ardından da eylem planı devreye sokulacak ...

Sağlık Bakanlığı, son dönemde sağlıkçılar arasında artan şüpheli ölüm ve intihar vakaları üzerine harekete geçti. Bakanlık, mart ayında hayata geçirmeyi planladığı projeyle sorunlu sağlıkçıları kazanmayı planlıyor. Buna göre öncelikli olarak Türkiye genelinden katılımla Ankara'da bir seminer düzenlenecek. Sağlık görevlilerine 'Madde bağımlılığı ve intihar eğilimine karşı önlem alma' konusunda bilgilendirme yapılacak. Geniş bir kitleye ulaşması hedeflenen seminerde sağlıkçıların sorunları tek tek tespit edilip, alınacak önlemler planlanacak. Sağlıkçıların hastalarına iyi bir hizmet verebilmesi için kendi ruh sağlıklarının da iyi olması gerektiği vurgulanacak. İntihar eden veya intihara meyilli olan doktor, hemşire, anestezi uzmanı gibi sağlık çalışanlarının neden bu yolu seçtiklerinin perde arkası araştırılacak. İntihar eden sağlıkçıların yakınları, aileleri, çalıştığı ortam hakkında bilgi toplanacak. Olumsuzluklar rapor halinde Bakanlığa sunulacak.

ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR
Projeyi değerlendiren sağlıkçılar, girişimin yerinde olduğunu ancak ilk etapta sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söylüyor.
- Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu: Sağlık Bakanlığı'nı böyle çalışmalar yapmak yerine çalışanları bu hale getiren nedenleri ortadan kaldırmaya davet ediyorum. Daha 2 gün önce Ankara'da bir devlet hastanesinde çalışan asistan arkadaşımıza hastane müdürü tarafından şiddet uygulandı.
- Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Saadet Ülker: Bakanlığın böyle bir çalışma yapması çok doğrudur. Hemşirelik okullarından mezun olup, çocuk yaşta ilaç ve çeşitli maddelerin içine gelen meslektaşlarımız, tecrübesiz olduklarından bu tarz eğilimlerin içinde olabilirler. Dünyada Türkiye'den başka hiçbir ülkede bu kadar küçük yaşta hemşire çalıştırılmıyor. Hemşire arkadaşlarımın çalışma koşulları çok ağır ve aldıkları ücret çok az. Çalışma ortamımızda şiddetli bir gerilim ve tükenmişlik söz konusu olduğu için bu ciddi sonuçlar doğuruyor.

GELECEK ENDİŞESİ VAR
- İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Taner Gören: Meslektaşlarımızın neredeyse hepsi mutsuz. Olumsuz şartlar, böyle olumsuz bir eğilime sebep olabilir. Herkesin şapkayı önüne koyup, konuyu objektif bir biçimde değerlendirmesi gerekiyor.
- Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan: Son dönemdeki sağlık politikaları meslektaşlarımız arasında baskıya dönüştü. Herkeste bir gelecek endişesi var. Araştırmalarda özellikle yoğun bakım ve acil servislerde çalışan arkadaşlarımızda depresyon bulgusuna rastlandığını biliyoruz.
- İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer: Sağlık çalışanları, çalıştıkları ortam, son dönemlerde karşılaştıkları sıkıntılar nedeniyle yaşamlarından bezmiş durumdalar. Hekimlerde peygamber sabrı yok, onlar da insan. Bakanlığın bu konuyu fark edip adım atmış olması çok önemli.

Hekim de var hemşire de

Son dönemde yaşanan vakalardan bazıları şöyle:
- 7 Şubat 2005 - Gaziantep 75. Yıl Doğum Hastanesi'nde görevli anestezi teknisyeni Fırat Çelik, nöbetçi kaldığı gece doğumhanedeki odalardan birine girerek vücuduna enjekte ettiği ilaçla intihar etti.
- 21 Kasım 2006 - İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İsmail Aydemir, fakültedeki odasında sağ kasıktaki 'ana arteri' keserek yaşamına son verdi.
- 7 Ocak 2009 - Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde çalışan anestezi teknisyeni E.K. (45) evinde ölü bulundu.
- 6 Şubat 2010 - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Buket Tasmacıoğlu, nöbet sonrası hastanedeki odasında ölü bulundu. Ayağına narkoz enjekte ettiği öne sürüldü.
- 20 Nisan 2011 - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Kalp Damar Cerrahi Servisi'nde görevli Dr. Muhammet Fındık (26) gece nöbetteyken odasına çekildi. Gelen bir hastaya bakması için odasına giden hemşire, Fındık'ın cansız bedenini buldu.
- 22 Nisan 2011 - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Acil Tıp Uzmanı, 33 yaşındaki Dr. Fatih Bilge gece nöbetinden çıktıktan sonra koluna
enjekte ettiği anestezi ilacıyla intihar etti.
- 12 Ocak 2012 - İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan Dr. Rengin Ayçiçek eline ilaç enjekte ederek yaşamına son verdi.

Melis APAYDIN-İZMİR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim