• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Umutsuz kanserlilere sürpriz davet!

Umutsuz kanserlilere sürpriz davet!
TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun ABD ziyaretinden sürpriz bir davet çıktı. Hastalığın son aşamasındaki kanser hastalarına,..

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun ABD ziyaretinden sürpriz bir davet çıktı. Hastalığın son aşamasındaki kanser hastalarına, ABD'nin dünyaca ünlü kanser araştırma merkezinde 'ücretsiz' tedavi imkanı tanınacak.

Geçen ay ABD'ye giden 7 kişilik heyet, 'National Human Genome Research Institute' ve ona bağlı 'National Insititutes of Health' yetkilileriyle görüştü. Aralarında Türk doktor Meral Günay Aygün'ün de yer aldığı kanser uzmanları, merkezin geliştirdiği yeni projelere uygun özellikler taşıyan ileri derecedeki Türk kanser hastalarına ücretsiz tedavi önerdi. Akşam'dan Dilek Gedik'in haberine göre, heyette yer alan Sağlık eski Bakanı MHP'li Osman Durmuş, tüm tedavi yöntemlerini denemiş olmalarına rağmen sonuç alamayan hastalara seslenerek, 'Bu durumdaki hastalarımız, deneysel ilaç kullanmayı kabul ederek başvurursa, hiçbir ücret ödemeden tedavi için bu ülkeye gönderilecek' dedi. Durmuş AKŞAM'a konuştu: Merkez, 27 ayrı branşta araştırma yapıyor. Yıllık bütçesi 30 milyar dolar, ABD Başkanı bizzat araştırmaları destekliyor. Çalışmalarda deneklerin ömrünün 3 ila 7 ay arasında uzadığı ortaya çıkmış. Genetik incelemede hastada kanserden kaynaklı bir mutasyon söz konusu ise uygun ilaç üretilerek deneniyor. Ensitü, deneysel ilaçları kabul eden insanlara kapılarını açıyor. İnsanların gen haritaları da çıkarılıyor.

Her isteyen gidemez
TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı AKP'li Kemalettin Aydın enstitünün bir poliklinik gibi çalışmadığını, her isteyenin gidemeyeceğini belirtti: 'Orası tedaviden çok bir proje merkezi. Hastane mantığı ile düşünmemek gerekir. Proje ekipleri, hastanın şartları, hastalığın evreleri, denenen tedavi yöntemleri gibi birçok kriteri ele alarak projeye dahil ediyor. Kanser tanısı konan herkesin kabul edildiği bir yer değil. Koşullar uygun olursa Türk hastalar da dahil olabilir.' Aydın, kanser hastası vatandaşların başvurusu durumunda aracı olup olmayacağı yönündeki soruya ise 'Komisyonumuzun çalışmaları sona eriyor. Ancak insani olarak ve milletvekili olmamdan kaynaklanan sorumluluğum olur. Bu anlamda katkım ancak o kadar olabilir' yanıtını verdi.

'YAPAMADIK' denmesin
ENSTİTÜ için aracı olabileceğini belirten Durmuş şöyle konuştu: 'Türkiye'den de hasta kabul edebiliriz' dediler. Hastanın kanserin son evresinde olması ve gönüllüğü kabul etmesi gerekiyor. Hiçbir tedavinin işe yaramadığı hastalar kabul edilecek. Henüz Türkiye'den giden yok. Duyurmak istedim. İlgilenen benimle irtibata geçebilir. Güvenilir ve bilimsel bir merkez. Son günlerini konfor içinde geçirmelerini istiyorum. Kimse hastası için, 'Yapılacak şu da vardı ama yapamadık' demesin, o yoksunluğu hissetmesin istiyorum. Acaba yapılabilecek bir şey daha var mıydı? diye düşünen insanlar için bir umut.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim