• BIST 9524.59
  • Altın 2488.433
  • Dolar 32.5117
  • Euro 34.6556
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

"Üniversite hastaneleri dert küpü"

"Üniversite hastaneleri dert küpü"
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Üniversite Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinde Çalışanların Sorunları, Çözüm Önerileri Çalıştayı'ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Çalıştay sonucuna göre, hem çalışanlar, hem üniversite hastaneleri dert küpü.

Çalıştayı değerlendiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Yeni Türkiye'de yeni üniversite hastaneleri yapısının oluşturulması gerektiğini söyledi. Toplumda üniversite hastanelerinin devlet hastaneleri gibi bir misyona sahip olduğu yönünde yanlış bir algı bulunduğunu belirten Memiş, üniversite hastanelerinin sağlık hizmeti ile eğitim-araştırma-bilim arasına sıkışıp kaldığını ifade etti

Memiş, yeni Türkiye'de yeni üniversite hastaneleri yapısının oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, "Toplumda üniversite hastanelerinin devlet hastaneleri gibi bir misyona sahip olduğu yönünde yanlış bir algı bulunuyor. Üniversite hastaneleri; sağlık hizmeti ile eğitim-araştırma-bilim arasına sıkışıp kalmıştır" dedi.

Memiş, Sağlık-Sen tarafından yapılan Üniversite Hastaneleri ve Çalışanları Sorunları Çalıştayı'nın sonuçları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm projesiyle gerek Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerin fiziki koşullarında, gerekse vatandaşa hizmet sunumunda önemli atılımlar gerçekleştiğini belirten Metin Memiş, üniversite hastanelerinin, sağlıkta dönüşüm sürecine entegre olamadığını, sürecin üniversite hastanelerinin dışında geliştiğini ifade etti.

Üniversite hastaneleri ve çalışanlarının sorunlarının çözülmesi, mağduriyetlerinin giderilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Memiş, buradan ortaya çıkan en çarpıcı sorunun 'üniversite hastanelerinin akademik bir kurum mu, sağlık hizmeti sunan bir hastane mi olduğu konusu' olduğunu söyledi.

Memiş, toplumda üniversite hastanelerinin devlet hastaneleri gibi bir misyona sahip olduğu yönünde yanlış bir algı bulunduğunu anlattı. Metin Memiş, aslında üniversite hastanelerinin bir hizmet hastanesi değil, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre araştırma ve uygulama merkezi konumunda olduğunu belirtti.

Bu hastanelerin temel amaçlarının da eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti sunmak olduğunu dile getiren Memiş, "Ancak toplumda Sağlık Bakanlığına bağlı diğer hastaneler gibi asli görevinin sağlık hizmeti sunmak olduğu düşünülmekte. Yani, üniversite hastaneleri; sağlık hizmeti ile eğitim-araştırma-bilim arasına sıkışıp kalmıştır. Üniversite hastanelerinin asli görevine dönmesi çok önemlidir" ifadesini kullandı.

Çözüm olarak, YÖK bünyesinde Üniversite Hastanelerinin sorunlarının ele alındığı, tartışıldığı ve izlendiği, çözüm arandığı, ilgili kamu kurumları nezdinde bu hastaneleri temsil eden Üniversite Hastaneleri Birliği sonucunun ortaya çıktığını dile getiren Metin Memiş, şöyle devam etti:

"Bu kurula tıp kökenli rektörler, tıp fakültesi dekanları katılabilirler, ama üniversite hastanelerinin işletmeciliğini yapan ve hastaneyle ilgili sorunları en iyi bilip, yaşayan başhekimler, başmüdürler ile uygun görülen diğer yöneticiler ve sendika temsilcisi asıl üye olarak katılmalıdırlar."

Üniversite hastanesi çalışanlarının sorunlarının da mali, özlük ve çalışma şartları başlıkları altında değerlendirildiğini kaydeden Memiş, ek ödemeler, bütçe yetersizliği, genel bütçeden karşılanması gereken ödemelerin döner sermaye üzerinden yapılması ve hastane çalışanlarının mağdur edilmesinin öne çıkan konular olduğunu kaydetti.

Çalıştayda ayrıca afiliasyon uygulamasında yeni bir yapılanmaya gidilmesi, YÖK bünyesinde üniversite hastanelerinin sorunlarının ele alındığı, tartışıldığı ve izlendiği, çözüm arandığı, ilgili kamu kurumları nezdinde bu hastaneleri temsil eden 'Üniversite Hastaneleri Birliği' oluşturulması, üniversite hastanelerinin yönetimindeki mevzuat boşluğunun giderilmesi, finansman sorunlarının giderilmesi için parasal karşılığı olmayan uygulamaların SUT'a eklenmesi ve SUT fiyatlarında üniversite hastanelerinin hizmet bedellerini en az yüzde 30 artırımlı olarak faturalandırılmasında görüş birliğine varıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2482 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim