• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Üniversite hastanesi kepenk indirdi

Üniversite hastanesi kepenk indirdi
Her yıl 200 bin hastaya hizmet veren Marmara Üniversitesi hastanesi, tahliye kararı üzerine Kepenk indirdi. Pendiğe taşınması beklenen hastanede randevular karıştı.

23 yıldır İstanbul Anadolu Yakası’nda tek üniversite hastanesi olarak yılda 200 bin kişiye hizmet veren Marmara Üniversitesi Hastanesi kepenk indirdi. Hastalara randevu vermek için aylar sonraya gün veren hastanede acil hizmetleri de verilmiyor.

Birçok cihazı söküldüğü için fiilen hizmet veremez duruma gelen Hastane’de aralarında kanser hastalarının da bulunduğu birçok hastaya aylar sonrasına verilen randevuların bile ertelenmesi tepkiyle karşılandı.

1986 yılında Altunizade’de İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Vakfı binasında hizmet veren hastanenin, binanın depreme karşı dayanıksız olması ve vakıfın yıllardır her ay açtığı tahliye davalarını kazanması yüzünden Pendik’e taşınması gündeme geldi. 1991 yılında temelini attığı Başıbüyükteki hastane binasını bir türlü tamamlayamayan Marmara Üniversitesi Sağlık Bakanlığı’nın Pendik’te yaptırdığı devlet hastanesi binasını almak için büyük uğraş veriyor. Sağlık Bakanlığı ile protokollerin imzalandığının açıklanmasına rağmen taşınma tarihiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmaması kafaları karıştırıyor.

Gayri resmi olarak Pendik’e taşınmanın Temmuz’da tamamlanacağını açıklayan hastane yönetiminin randevular konusunda hastaları oyalamasının altında nelerin yattığı merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği Hastane’nin Öğretim üyeleri, uzman hekimler olmak üzere toplam bin personeliyle sağlık bakanlığı denetiminde çalışacağı belirtiliyor.

KİRA UYUŞMAZLIĞI TAŞINMAYI GETİRDİ
İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenmevi Vakfı’ya aylık 300 bin TL kira konusunda da uyuşmazlıkları olan MÜ Hastanesi geçtiğimiz yıl binanın tahliye kararı alınması ve yeni kira sözleşmesi imzalanmaması üzerine yeni bina arayışına girmişti.

Bir çok alternatif arasında Pendik Devlet Hastanesi binasına taşınılmasını gündeme alan Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin büyük çoğunluğu taşınma olayına olumsuz baktılar. Yönetimimin mevcut binanın deprem riskine karşı dayanıksız olduğu ve kirasının yüksek olması gerekçeleri yüzünden başka bir alternatif te bulunamayınca Sağlık Bakanlığı ile Pendik’e taşınma konusunda görüşmelere ağırlık verildi. Yönetimin Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalandığını açıkladığı Pendik Devlet Hastanesi 85 trilyon TL’ye yaptırıldı. 120 bin metrekare kapalı alanı olan hastane 550 yatakla hizmet verebiliyor.

70 MİLYON DOLARLIK HASTANE 170 MİLYONA YAPILACAK
1991 yılında Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in temelini attığı ve Kadir Has’ın 7.4 milyon dolar bağışladığı hastane binası 18 yıldır bir türlü bitirilemiyor. Önümezdeki aylarda sözleşmesi tamamlanacak olan yüklenici firmanın yarım kalan işlerinin ise İstanbul İl Özel İdaresi tarafından tamamlanması bekleniyor. Rektör Pur'un da 'bitmeyen senfoni' dediği hastanenin bu yılki ödenekle yüzde 70'i tamamlanacak. İnşaat için 60 milyon YTL, hastanenin içine ise 100 milyon dolar gerekiyor...

Maltepe Başıbüyük'te 1991 yılında temeli atılan 600 yataklı Marmara Üniversitesi Hastanesi inşaatı yılan hikayesine döndü. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, hastane için üniversiteye tahsis edilen 187 bin metrekarelik arazideki inşaat, 7 Ekim 1991'de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından atılan temelle başladı.

İki yılda bitirilecekti...

Hesaplamalara göre inşaatın 70 milyon dolara mal olması ve iki yılda bitirilmesi hedefleniyordu. Açılacak modern bina sayesinde, üniversite hastanesi 1985'ten beri kiracısı olduğu İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı'na ait eski binasından kurtulacaktı. 113 bin metrekare kapalı alana sahip, 600 yatak kapasiteli, 24 ameliyathanesi, 15 röntgen salonu bulunan yeni binasına taşınacak, tıp fakültesinin tüm birimleri de burada toplanacaktı.

18 yılda yüzde 70'i tamamlanabildi

Kadir Has ölmeden önce bitişini görmek istiyordu, ancak 18 yılda bina inşaatının sadece yüzde 70'i tamamlanabildi. 2008 için ayrılan ödenek ise sadece 20 milyon YTL. Sadece bina inşaatının tamamlanabilmesi için en az 60 milyon YTL'ye daha ihtiyaç var. İnşaatın başladığı tarihten bu yana üniversitenin altıncı rektörü olan Prof. Dr. Necla Pur'un ilk işi, göreve gelir gelmez kendisinden önceki diğer beş rektör gibi bu inşaatı bitirmek için kolları sıvamak olmuş.

Başbakan'dan bitirme sözü

Hastane inşaatını “bitmeyen senfoni” olarak nitelendiren Rektör Pur, inşaat bittikten sonra hastanenin iç donanımı için 100 milyon dolarlık daha yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Bu hastane aynı zamanda Anadolu yakasının deprem hastanesi olarak hizmet verecek. Başbakan Erdoğan'dan inşaatın bitirilmesi için söz aldık” dedi.

İlklerin hastanesi

İstanbul'un Anadolu yakasındaki tek üniversite hastanesi olan 300 yatak kapasiteli Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde, yılda 350-400 bin hastaya bakılıyor. Kadın hastalıkları, riskli gebelikler, üroloji ve beyin cerrahisi konularında son teknolojileri kullanan hastane, Türkiye'deki ilklere de imza atmış. Beyin cerrahisi alanında ilk kez 'gamma bıçağı' yöntemiyle tedavi bunlardan sadece biri. Hastane kadın hastalıkları konusunda da Türkiye'de ilk 'kromozomal anomali tarama programını' gerçekleştiriyor.

8sutun/ İsmail Zelvi

Bu haber toplam 6176 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim