• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Üniversitelerde 'tam gün'e 'misafir doktor' çözümü

Üniversitelerde 'tam gün'e 'misafir doktor' çözümü
'Tam Gün Yasası' ile üniversiteden ayrılarak özel muayenehaneyi seçen akademisyenlerin yerine, 'misafir doktor'lar geliyor.

'Tam Gün Yasası' ile üniversiteden ayrılarak özel muayenehaneyi seçen akademisyenlerin yerine, 'misafir doktor'lar geliyor. 'Üniversite hastanelerinde doktor yokluğundan ameliyatlar yapılamıyor' eleştirisine karşı çözüm için devreye giren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı, 'Tam Gün' nedeniyle ayrılan hocaların yerine sözleşmeli akademisyenler görevlendirecek. Üniversitede kadrosu bulunmayan ve özelde ya da kamu kurumlarında çalışan öğretim üyeleri, sözleşmeli olarak haftanın belli günleri ihtiyaç olan üniversitelerde ameliyatlara girebilecek. Part-time sistemi sayesinde hem vatandaş hem de doktor kazanacak.

Kanun hükmünde kararname ile çıkan 'Tam Gün Yasası'na göre, devleti değil özel hastane ya da muayenehaneyi seçen öğretim üyesi, üniversitelerde hasta bakamıyor. Ameliyatlara giremiyor. Sadece eğitim verebiliyor. Bu durumun ameliyatlarda aksamaya yol açtığı ve vatandaşı mağdur ettiği eleştirilerinden sonra harekete geçen YÖK ve Sağlık Bakanlığı, hoca ihtiyacı olmayan üniversitede çalışan öğretim üyelerini ihtiyaç duyulan üniversitelere yönlendirme kararı aldı. Doktor ihtiyacı çeken üniversite, ilgili hocayı ihtiyaç duyulan tıbbî alanlarda görev yapmak üzere haftanın belli günlerinde hastaneye davet edecek. Konuk doktorlar, burada kendisi için önceden hazırlanan hastaların ameliyatlarına girecek ve tedavilerini gerçekleştirecek. Bu süreçte vatandaştan hiçbir şekilde para alınmayacak. Konuk doktorların tüm masrafları üniversitelerin döner sermayesinden ödenecek. Misafir hoca için yeni bir kadro açılmayacak ve kadro işgali gerçekleşmeyecek. Açılacak yeni kadrolar ise üniversitede tam gün çalışacak hocalara verilecek. Kanun hükmünde kararnameye yapılacak ek ile yasaya konulacak değişiklikle, misafir hocaların öğrencilere de eğitim vermesi planlanıyor.

İkinci aşamada üniversiteler, birtakım yeniliklerin hayata geçirilmesini istiyor. Öncelikle Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde, üniversitelerle ilgili hizmetin farklı değerlendirilmesi ve fiyatlandırmanın üniversiteler için yüksek tutulması talep ediliyor. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte belirlenecek koşullarda, hocaların özel hastaneler ile Vakıf Üniversite Hastaneleri'nde mesai saatleri sonrası çalışmasına yönelik düzenlemelerin de hayata geçirilmesi bir diğer çözüm yolu olarak görülüyor. Üniversite yetkilileri kısa vadede bunların çözüm olabileceğini fakat uzun vadede ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini ifade ediyor.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim