• BIST 9747.68
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Üniversitelerdeki 'hoca farkı'na neşter vuruluyor

Üniversitelerdeki 'hoca farkı'na neşter vuruluyor
Tam Gün Yasası 31 Ocak'tan itibaren üniversite hastanelerindeki doktorları da kapsayacak. Öğretim üyeleri, baktıkları hastaya göre ücret alacak. Böylece 'hoca farkı' gibi uygulamaların önüne geçilecek.

Tam Gün Yasası 31 Ocak'tan itibaren üniversite hastanelerindeki doktorları da kapsayacak. Öğretim üyeleri, baktıkları hastaya göre ücret alacak. Böylece 'hoca farkı' gibi uygulamaların önüne geçilecek.
 

Üniversite hastanelerindeki doktorlar, 31 Ocak'tan itibaren tam gün çalışacak. Öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki gibi hizmet verdikleri hastaya ve yaptıkları eğitim-araştırma faaliyetlerine göre performans ücreti alacak. Hastalardan 'hoca farkı' alınmasına gerek kalmayacak. Hekimler, üniversitedeki performanslarını yükseltmek için daha çok hastayı tedavi etmek isteyecek. Böylece 'hoca farkı' veremediğinden ameliyat, ultrason, MR için aylarca beklemek zorunda kalan sigortalı ve yeşil kartlı hastaların mağduriyeti giderilecek.

Geçtiğimiz yıl ocak ayında Cumhurbaşkanı'nın onayıyla yürürlüğe giren Tam Gün Yasası, Temmuz 2010'da kamu hastanelerinde başladı. Yasada üniversiteler için verilen tarih ise 31 Ocak 2011'di. Bu tarihten itibaren üniversitelerdeki mali sistem tamamen değişecek. Önceden döner sermaye ve hoca farkları üzerine kurulan sistem, Sağlık Bakanlığı'ndaki gibi performansa dayalı olacak. Buna göre yapılan her işlemin bir karşılığı olacak, öğretim üyeleri ve hastane çalışanları verdikleri hizmete göre ücret alacak. Altyapısını Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) hazırladığı yeni sistemdeki en büyük yenilik ise vatandaştan alınan 'hoca farkları'nın tamamen kaldırılıyor olması. Vatandaş üniversite hastanelerine tek kuruş para vermeyecek. Bugün devlet hastanelerinde bir MR en fazla 1 hafta içinde çekilirken, üniversitelerde hoca farkı vermeyen bir hasta için bu süre 6 ayı bulabiliyor.

Tıp öğrencisi hocasını daha çok görecek

Uygulama tıp öğrencilerinin eğitimi için de yararlı olacak. Tam gün üniversitede kalacak öğretim üyesi, öğrencisi ile daha çok ilgilenecek. Hocalar, yaptıkları eğitim, araştırma faaliyetlerine göre performans ücreti alacak. Ders dışındaki uygulama, seminer, proje, bitirme ödevi ve tez danışmanlıkları ile kendi üniversitesi dışındaki devlet veya vakıf üniversitelerinde verdikleri dersler de ücrete bağlanacak. Üniversitelerdeki kısmî zamanlı çalışma ile belirli üniversitelerde öğretim üyesi yığılmaları, tıp fakültesi öğrencisi yetiştirmenin önündeki en büyük engel. Türkiye'de 1984 yılında bin 800 öğretim görevlisi varken, tıp fakültelerine kayıt yaptıran öğrenci sayısı 5 bin 231'di. 2007'de öğretim görevlisi sayısı 8 bin 500'ü bulurken kayıt yaptıran öğrenci sayısı 5 bin 117.

TTB, performans sistemine karşı

Üniversitelerdeki performans sistemine Türk Tabipler Birliği (TTB) karşı çıkıyor. Performans sisteminde riski az olan hastanın puanının yüksek olduğunu belirten TTB Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Eriş Bilaloğlu, "Ortada dolaşan taslaktaki puanlara bakılacak olursa, örneğin bir hastasının kalbindeki tümörü ameliyat eden hekim 2.000 puan alırken, kalbi duran bir hastayı yeniden canlandırma işlemi için 200 puan veriliyor." diyor. Bu yönüyle performansa göre ücret uygulamasının toplum sağlığını tehdit ettiğini öne süren Bilaloğlu, tıp öğrencilerinin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini iddia ediyor.

Bu haber toplam 6252 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim