• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Ürün Takip Sistemi (ÜTS) hakkında duyuru

Ürün Takip Sistemi (ÜTS) hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Ürün Takip Sistemi (ÜTS) hakkında duyuru yayımlandı.

Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Hakkında

Bilindiği üzere, başta halk sağlığının korunması amacıyla güvenli ürüne erişimi sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında ülkemizde üretilen veya ithal edilen tıbbi cihazların kaydını, takibini ve denetimini yapmak üzere 07.01.2014 tarihinde TÜBİTAK ile Ürün Takip Sistemi’nin (ÜTS) geliştirilmesi için sözleşme imzalanmıştı. Bu sözleşme kapsamında ÜTS projesinin geliştirme çalışmalarının sonuna yaklaşılmıştır.

ÜTS Aktarım Ortamı, 01.01.2017 tarihinde firma aktivasyonlarının yapılması ve TİTUBB’dan aktarımı yapılan verilerin kontrolünün sağlanması amacıyla tıbbi cihaz firmalarının kullanımına açılacaktır. ÜTS’nin kullanımı ile ilgili yazılı ve görsel bilgilendirici dokümanuts.saglik.gov.tr adresinde yer almaktadır. Bu adreste yer alan “ÜTS Giriş” başlığı altında “Aktarım Ortamı (utsaktarim.saglik.gov.tr)” linkinden giriş yapılarak sistem kullanılabilmektedir. Bu kapsamda;

1. TİTUBB sisteminde 18.12.2016 tarihinde kayıtlı statüde belgesi olan üretici, ithalatçı ve bayi konumundaki firmaların, firma bilgileri (anılan tarih itibariyle firmanın kayıtlı statüde olup olmamasına bakılmaksızın), firma kullanıcı bilgileri, kayıtlı statüde belge bilgileri, kayıtlı statüde ürün bilgileri; firma, belge ve ürün bağlantıları da dahil olmak üzere ÜTS’ye aktarılmıştır.

2. Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi’nde (ÇKYS) kayıtlı olan Optisyenlik Müesseseleri’nin, Ismarlama Protez Ortez Merkezleri’nin, İşitme Cihazı Uygulama Merkezleri’nin, Diş Protez Laboratuvarları’nın ve Kurumun ilgili veri tabanında kayıtlı olan Eczane’lerin ÜTS sisteminde kullanacakları belge ve ürünleri olmadığı için TİTUBB sistemindeki firma, belge ve ürün kayıtları ÜTS’ye aktarılmamıştır. Anılan müesseselerin kayıt süreci ilerleyen zamanda bildirilecektir.

3. TİTUBB sisteminde GS1 ve HIBC kuruluşlarına ait barkod kurallarına uyan kayıtlar ÜTS’ye aktarılmış olup; geçici barkodlu ürün kayıtları aktarılmamıştır.

4. TİTUBB sisteminde firmalar arasında yapılan bayilik bağlantıları ÜTS’ye aktarılmamıştır.

Üretici, ithalatçı ve bayi konumundaki tıbbi cihaz firmalarının 01.01.2017 tarihinden itibaren MERSİS’teki kayıtlı imza yetkilileri veya ÇKYS’deki kayıtlı mesul müdürleri, e-devlet giriş yöntemleri, e-imzası veya mobil imzası ile ÜTS’ye giriş yapıp, MERSİS ve ÇKYS numaralarını kullanarak firma kayıtlarını aktif hale getirmeleri gerekmektedir. Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği kapsamında ruhsatı olmayan firmaların ÜTS’de işlem yapmaları mümkün olmayacaktır.

Firma kaydının aktif hale getirilmesi ile birlikte firmaların kayıtlı kullanıcı, belge ve ürün kayıtlarına erişim sağlanabilecektir. Kullanıcıların ÜTS’de kayıtlı bütün verilerini TİTUBB’daki verileri ile karşılaştırarak aktarımın kontrolünü yapması, eksik veya hatalı aktarılan kayıtların ÜTS kullanıcı hata bildirim arayüzü (Talep Bildir) aracılığıyla bildirilmesi gerekmektedir.

ÜTS’deki aktarım kontrolü tamamlanana kadar bütün süreçler hali hazırda kullanılan TİTUBB sisteminden devam edecek olup; TİTUBB kapanış tarihi ayrıca bildirilecektir.

Gereğini bilgilerinize rica ederim.

Dr. Hakkı GÜRSÖZ
Kurum Başkanı​

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim