• BIST 9524.59
  • Altın 2523.397
  • Dolar 32.5629
  • Euro 34.6325
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Uyanık eczacıların kepenk oyunu

Uyanık eczacıların kepenk oyunu
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin iki ilde 19 eczanede yaptığı denetimlerde 'traji komik' sonuçlar ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin iki ilde 19 eczanede yaptığı denetimlerde 'traji komik' sonuçlar ortaya çıktı.

SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanı Mustafa Apaydın'ın verdiği bilgiye göre, denetimi önceden haber alan bazı eczaneler yolsuzluklarının tespit edilmesinden korktuğu için kapısına kilit vurdu, bazıları da devlete gönderdiği faturaları yüzde 80 oranında azalttı. Devlet, eczanelere 300 bin lira ödeme yaparken bu bir anda 50 bin liraya düştü. Apaydın, denetimler sayesinde Kurum'un iki pilot ildeki eczanelere 2 milyon 650 bin lira yersiz ödeme yapmaktan kurtulduğunu belirtti.

Sahte reçete, sahte ilaç, sahte doktor kaşesiyle yapılan devlet soygununun ayrıntılarını anlatan Apaydın, Türkiye çapında eczanelerle ilgili denetimlerin devam ettiğini dile getirdi. Bu kapsamda 2 ilde yeni denetim teknikleriyle inceleme yaptıklarını kaydeden Apaydın, eczane provizyon sistemindeki bilgilerden faydalanarak denetimlere yöneldiklerini dile getirdi. Apaydın, 19 eczanede yapılan denetimler sırasında ortaya çıkan ilginç tabloyu özetledi:

"Müfettişler eczane teftişlerine başladıklarından itibaren bazı eczaneler tamamen kapısına kilidi vurmuşken, bazılarına da aylık yapılan ödemelerde yüzde 80'lere varan azalmalar oldu. 300 bin lira ödeme yaparken bu bir anda 50 bin liraya düştü. Bu şekilde bu iki pilot ilimizde bir yıl içinde kurumumuz 2 milyon 650 bin lira yersiz ödeme yapmaktan kurtuldu. 19 eczanedeki boyut. Teftişin psikolojik etkisi."

VATANDAŞTAN HABERSİZ ADINA İLAÇ YAZILMIŞ

Vatandaşların ihbarlarının kendilerine ışık tuttuğunu aktaran Apaydın, vatandaşların hayatında kullanmadığı ilaçların eczanelerce devlete fatura edildiğinin tespit edildiğini aktardı. Apaydın, "Vatandaş adına reçete düzenlenmiş, Kuruma fatura edilmiş, hayatında kullanmadığı ilaçlar var. Hastaların ifadelerine başvuruyoruz. Vatandaş, hayatımda bu kadar kullanmadım diyor." bilgisini verdi. Söz konusu usulsüzlüklerin önüne geçmek için yeni tedbirleri devreye sokacaklarını vurgulayan Başkan, "Hastane medula sistemiyle eczane provizyon sistemi entegre edilecek. Yolsuzlukların önü kesilecek. Sahte rapora göre ilaç düzenleniyorsa medula ve provizyon sistemi bunu reddedecek. Entegrasyon çalışmaları devam ediyor." dedi. Eczane denetiminin yapılmasına ilişkin eczane denetim rehberi hazırlıklarına devam ettiklerini vurgulayan Apaydın, eczanede yapılan denetimlerin daha yerinde isabetli tespitler yapacaklarını kaydetti.

12 MEDİKAL FİRMADAN 8.5 MİLYON LİRA TAHSİL EDİLECEK

Eskişehir'de 12 medikal firmanın yaptığı usulsüzlükle ilgili SGK tahsilata başladı. Faturalara ameliyatta kullanılan paket sayısı kadar barkod yapıştırılması gerekirken, kullanılan adet kadar barkod yapıştırılarak devleti 8.5 milyon lira zarara uğratan şirketlere işaret eden Apaydın, "İşlemler şişirilmiş. Ameliyat sırasında kullanılmayan malzemeler kullanıldı gösterilmiş. Buradan 8.5 milyon lira kurum zararı oluştu. Bunun tahsilat işlemleri başladı." diye konuştu. Apaydın, Ankara'daki 14 hastanenin yaptığı 2.3 milyon liralık usulsüzlüğün de söz konusu üniversite ve özel hastanelere yapılacak ödemelerden düşüldüğünü ifade etti.


Sabah

Bu haber toplam 1625 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim