• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Uyku apnesine metabolik cerrahi neşteri

Uyku apnesine metabolik cerrahi neşteri
Kişiye günlük hayatında pek çok olumsuzluk yaşatan ve ölümle sonuçlanabilen uyku apnesi artık metabolik cerrahi yöntemiyle de tedavi edilebiliyor.

Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına neden olan uyku apnesi, çağımızın en önemli rahatsızlıklarından biri. Önlem alınmadığında ölüme dek varan sonuçları beraberinde getiren uyku apnesi, anatomik problemler, nörolojik hastalıklar ve metabolik nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor.

Genellikle metabolik sendrom (şeker ve yağ metabolizması bozuklukları ile kan basıncındaki yükselme) ve bileşenlerinden kaynaklanan uyku apnesi günümüzde artık metabolik cerrahi adı verilen ameliyat yöntemiyle tedavi edilebiliyor.

Bu sorunu yaşayanların geceleri dinlenemediğini dile getiren Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, uyku apnesinde vücutta oluşan değişiklikleri şöyle özetliyor:

"Apne sırasında kalp kası genişlemeye başlar, akciğer tansiyonu, kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Acil tedavi gerektiren hayati bir hastalık olan uyku apnesi tedavi edilemezse; kalp krizi, felç, iktidarsızlık (impotans), düzensiz kalp atışları gibi sorunlara yol açar. Ayrıca kazalara, iş verimsizliğine ve sosyal problemlere neden olabilen gün içi aşırı uyku haline neden olur."

"APNEYE RADİKAL ÇÖZÜM GETİRİYOR"

Doç. Çelik, metabolik cerrahinin uyku apnesine nasıl çözüm olabildiğini ise şöyle aktardı: "Hastaların büyük kısmında neden metaboliktir ve özellikle de kilo fazlalığı görülür. Metabolik nedenlere bağlı uyku apnesini radikal bir şekilde çözebilecek tek tedavi alternatifi bariatrik cerrahi (obezite cerrahisi) ve metabolik cerrahidir. Obezite cerrahisinde temel hedef kilo kontrolü iken, metabolik cerrahideki temel hedef; özellikle diyabet ve metabolik sendromun diğer bileşenlerinin etkin ve radikal bir şekilde tedavi edilmesidir.

AMELİYATLA HORMONLAR BASKILANIYOR

Tıp literatüründe 'ileal interpozisyon' olarak adlandırılan ameliyatın, laparoskopik (kapalı) olarak yapıldığını ve en çok ağır diyabet hastalarında uygulandığını söyleyen Dr. Çelik, "Sonuçta insülin direnci ve açlığa neden olan hormonlar baskılanır ve insülin duyarlılığı ile tokluk hissine neden olan hormonlar uyarılır. İleal interpozisyon ameliyatları metabolik sendromların bileşenlerinde azalma sağlar" dedi.

UYKU MASKESİNE GEREK KALMIYOR

Ameliyat sayesinde hem sistemik dolaşımdaki hem de akciğer dolaşımındaki iş yükü ve sıvı fazlasının azaldığına vurgu yapan Doç. Dr. Alper Çelik, uyku maskesi kullananların ameliyattan 3-4 hafta sonra maskeye gerek duymadıklarını söyledi.

Kalp kası, kalp ve akciğer damarlarındaki düzelmelerin ise hastalığın derecesine bağlı değişimler gösterdiğini anlatan Çelik, "Ameliyat sonrasında özellikle geri dönülmez aşamaya gelmemiş organ hasarlarında birkaç ay içinde belirgin düzelmeler görülür" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3780 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim