• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

"Uykuya yenik düşüp sahuru ihmal etmeyin"

"Uykuya yenik düşüp sahuru ihmal etmeyin"
Ramazan ayının bu yıl sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesinin, doğru beslenmenin önemini daha da arttırdığı belirtildi.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, iftarla sahur arasında dört öğün beslenmek gerektiğine vurgu yaparak, mutlaka sahura kalkılması gerektiğine dikkat çekti.

Ramazan ayında mide sorunlarından etkilenmemek ve daha rahat oruç tutmak isteyenler için beslenme büyük önem taşıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, pek çok insanın gece sahura kalkmadan oruç tutmayı yeğlediğine ancak bu durumun vücut için sakıncalı olduğuna işaret etti.

Ak, “Ramazan'da zaten uzun olan açlık süresi, gece sahura kalkılmazsa daha da uzar ve halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle sahura kalkılmalı ve besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalı.” dedi.

Sahurda çok yağlı, tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğini aktaran Diyetisyen Ak, şu önerilerde bulundu: “Sıcak havalarda, oruç esnasında aşırı sıvı kaybına bağlı olarak görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gereklidir. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmeli. Sahur sofrasında yumurta, süt, yoğurt, peynir, baklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, baklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek bulunmalı."

Gün boyu oruç tutulduktan sonra iftar sofralarında da dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Cemal Aytaç Ak, iftar yemeğinin yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmesi gerektiğini dile getirdi.

Diyetisyen Ak, “Metabolizmayı çalıştırmak ve birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için, saatler süren açlık sonrasında mideye yüklenmemek gerekir. Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercih edilmeli ve 20–30 dakika dinlenilmelidir. Örnek olarak 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek tüketildikten sonra 20-30 dakika dinlenerek ana yemeklere geçilmelidir. İftar sofrasında ızgara veya fırında yağı alınmış et veya derisiz tavuk, hindi, balık, bunun yanında sebze yemeği, ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar, mutlaka salata. Günde en az 2–3 su bardağı yoğurt, ayran veya süt. Ana yemekten 1–2 saat sonra meyve bulunmalı." diye konuştu.

Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınması gerektiğini aktaran Ak, tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıların tercih edilebileceğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim