• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Uyuklamamak için sahurda patates yiyin!

Uyuklamamak için sahurda patates yiyin!
Dâhiliye Uzmanı Dr. Nusret Sırma, Ramazan’da gündüz uyuklamalarına karşı sahurda meyve, patates ve yumurta tüketmeyi önerdi.

Orucun ruhun detokslanması anlamına geldiğini söyleyen Sırma, "Kimi zaman adeta bir şova dönüşen iftar sofralarında vücuda verilen zararın boyutları Ramazan dışındaki yanlış beslenme alışkanlıklarının etkisinden bile daha fazla." dedi.

Sırma şunları söylüyor: "Beslenme düzeninin değişmesi de bazı yan etkilerle kendisini hissettirebiliyor. Bu belirtilerin başında da baş ağrısı geliyor. Sahurda alınan gıdalar, ardından çok uzun süren aç kalma süresi, kan şekeri seviyesinden salgılanan stres hormonlarına kadar pek çok sistemin alışık olmadığı bir çalışma şekline sokmaktadır. Bu geçiş döneminde özellikle baş ağrısı şikâyeti ortaya çıkar. Uzun süre açlığın oluşturduğu psikoloji, özellikle bu tür açlıkların etkisi ile artan insülin hormonunun yaptığı uyarılarla sahur ve iftarlarda kalori alarak kilo artışı görülür. Genelde vücuttaki kan şekeri seviyesinin durumuna bağlı olarak özellikle yemeklerden sonra ya da uzun süren açlıklardan sonra konsantrasyon kaybı ve uykuya meyil artar. Özellikle sahurda vücut kan şekeri seviyesinde ani oynamalar yapmayacak tıbbi olarak glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmeli. Kepekli un, esmer şeker, kepekli pirinç, kuru fasulye ve diğer baklagiller. Meyve, patates, haşlanmış yumurta… Bu besinler tercih edilirse uykuya meyil ve konsantrasyon bozukluğu problemlerini en aza indirmek mümkün."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3310 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim