• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Uzaylı hastalığı

Uzaylı hastalığı
20 yıl hiç seks yapmadılar... Narkozla ilişkiye giriyorlar... Bazıları da "Karı-koca olamıyoruz" diyor...

Hani derler ya kardeş kardeş uslu durun, işte vajinismus dediğimiz kadında ilişkiye girememe hastalığı da evli çiftlerin cinsel ilişkiye girmesini engelliyor. Evet yanlış okumadınız bu çiftler korku ve kaygı yüzünden hiç cinsel ilişki yaşayamadılar ve yaşayamıyorlar. Olur mu canım öyle şey demeyin oluyor, 5, 10 hatta 20 yıllık hiç cinsel ilişki yaşamamış evli çiftler var. Garip mi geldi, gelmesin bu bir hastalık. Adı da; VAJİNİSMUS hastalığı.

KENDİSİYLE DALGE GEÇER
Bu çiftlerde ilişki günü gelene kadar kendilerinde böyle bir sorun olabileceklerini akıllarına getiremiyorlardı. 'Uzaylı Hastalığı' adı nereden mi geliyor? Güneş'teki habere göre, seks terapisti, Kadın Doğum Uzmanı ve Psikoloji uzmanı Dr. Cenk Kiper bir gün kendisine müracaat eden bir hastanın ''Doktor bey bizde kimsede olmayan garip bir rahatsızlık var, biz karı koca olamıyoruz, herkes yaparken biz uzaylı gibi korkuyoruz'' demiş, daha sonrada tedavi olduktan sonra kendisiyle dalga geçer hala gelmiş hasta 'hani Uzaylı hastalığım olduğu zamanlarda' diye.

FİZİKSEL BİR ENGEL
Bu sorun nasıl bir sorundur, kimlerde nasıl oluşur ve tedavisi var mı? Kesinlikle tedavisi var hem de çok kolay, yeter ki doktora, terapiste baş vursunlar.

ZARA BİR ŞEY OLMASIN
Vajinismusun nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır. Bir başka sorun olan kızlık zarının korunması fikri de, genç kızlarımızı evleninceye kadar yaşayacakları veya yaşadıkları cinsel yaklaşımlarda tek fikir olan 'aman zarıma bir şey olmasın' dürtüsüyle yaşadıkları ve şartlandıkları gerginlik yine ilişki kuracakları zaman önlerine çıkacak ve yılların şartlanması işlevini devam ettirecektir. Bunların yanı sıra filmlerde ve romanlarda veya insanların kulaktan dolma yanlış olarak edindikleri cinsel bilgilerle ilk ilişki sırasında ve kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyacakları fikri, onları ilişkiden uzaklaştırmakta, soğutmakta ve kasılmalarına sebep olmaktadır.

YANLIŞ TUTUMLAR

Bir diğer faktör de; cinsel tacize veya tecavüze uğramış bayanlarda cinselliğin bu olayı hatırlatmasına bağlı olarak kasılmalar olabilir. Bu problem her yaştaki ve her eğitimdeki kültürdeki hanımlarda olabilmekte, dünya genelinde her yüz kadından 2 tanesi bu sorunu yaşarken ülkemizde bu oran çok çok artmakta ve cinsellikteki yanlış tutumlar yüzünden bu konuda istatistiki bir çalışma yapılamamakla beraber yüzde 5 ila 10 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu tip sorunu bir çok hanım yaşamaktadır, burada problem olan şey bu sıkıntıyı yaşayan kişinin bu problemin yanlızca kendisinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp hekime başvuramamasıdır. Oysaki bu problemle karşı karşıya olan kadın sayısı hem ülkemizde hem de yurt dışında oldukça fazladır. 5 ya da 10 yıl evli kalıp ilişkiye giremeyip boşanan insan sayısı da küçümsenmeyecek kadar sık görülmektedir. Vajinismus kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olup, hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya anlayışsız olmamalıdır. Çiftlerin bazıları sorunu kabullenmemekte; çeşitli bahane ve yaklaşımlar sergilerler, mesela 'Benim vajinam çok küçük olabilir veya çok dar bu yüzden ilişkiye giremiyorum' diye, böyle bir kavram genelde yoktur, çünkü vajina esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişlemedir).

ANESTEZİ İLE UYUTULUP
Vajinusmuslu kadınların bazıları ise kızlık zarlarının çok kalın olduğuna ve bu yüzden ilişkiye giremediklerine inanırlar ve de eşlerini de inandırırlar, sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanan çift bir kadın doğum uzmanına giderek ve anestezi ile bayıltılarak kızlık zarlarını ameliyatla açtırırlar, ama bu da çözüm getirmez ve bunun da işe yaramadığını gören çift iyice umutsuzluğa, karamsarlığa kapılır. Bazen de sorunun ilaçlarla veya genel anestezi (bayılma) altında ilişkiye girmekle çözüleceğine inanılır, uyutularak kaslarda gevşeme sağlanabilir ve hatta yanlış bir metod olarak vajinusmuslu kadınların genel anestezi ile uyutulup partnerleri ile cinsel ilişkiye girmeleri sağlanır ama bu sorunu çözeceğine daha da büyütebilir. Kadın uyanık olduğunda cinsel ilişkiden gene korkacaktır ve kocası ise daha evvel anestezi altında ilişki kurduğu karısına karşı zorlayıcı bir tutum izleyebilir. Bu da korkuyu arttırır. Ayrıca anestezi altında ilişkiye girilen kadın kendi kontrolü dışında bu tip bir ilişki yaşamaktan psikolojik olarak kötü etkilenebilmektedir. Bu tip sıkıntılı kişilere sakinleştirici ilaç, antidepresan ilaç vermekle bu sorun çözülmez, aksine bu tip ilaçların bazılarının cinsel isteği azaltıcı etkisi vardır, böylece sorun çözülmediği gibi başka bir sorun olan cinsel isteksizlikte sıkıntıya eklenmiş olur.

SARHOŞ OLDUĞUNDA!
Kas gevşeticiler veya alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girme çabaları da hep hüzün ile sonuçlanır. Çok kolay tedavi edilebilen bir sorun olan vajinusmus bu tip yanlış bilgi ve denemelerle büyür, büyür.Tabii ki bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun da hacı-hocaya uğramadan doktora başvurmadıklarını da bilmelisiniz. Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girerler. Bazı kadınlarda cinsel isteklerinin olmadığı şeklinde düşünürler, ben ilişkiye arzu duymuyorum, duysam yapacağım ama içimden gelmiyor diye yakınırlar, bu da tamamen bir savunma sistemidir, insan canının yanacağından korktuğu veya zarar göreceğine inandığı veya inandırıldığı şeyi isteyebilir mi?

DESTEK ALMAK ŞART
Bazen çözüm olarak vurdum duymazlık yaşar ve beni seven beni böyle de sever illa cinsel ilişki mi yaşamak gerekir gibi bir takım savunma mekanizmaları geliştirerek kendisini rahatlatmaya çalışır, ama sorun hep vardır ve her gün büyür, bir gün eşlerin her ikisi de bunu taşıyamayacak hale gelir ve ilişki biter. Kadınlar kadar erkeklerde cinsel kaygılar yaşamaktadırlar, eşler bu kaygılarını birbirlerine yansıtıp birbirlerindeki kaygıyı arttırıp çıkmaz bir döngü içine girmekte, çaresiz kaldıkça birbirlerini suçlamakta, böylece aralarındaki saygı ve sevgi azalıp yok olup gitmektedir. Yapılması gereken tek şey korkuyu kaygıyı birazıcık olsun azaltıp tedaviye başvurmaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10300 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim